30.5.06

Veni, Vidi, Wiki

Όσο λατρεύω τη Wikipedia και κάθε μέρα χάνομαι στα λήμματά της, δημιουργώντας ένα μοναδικό μονοπάτι περιπλάνησης ανάλογα με το πώς θα μου κάτσει η περιέργεια για κάτι εκείνη τη στιγμή, άλλο τόσο αναγνωρίζω το κακό που κάνει.

Όταν η γνώση είναι τόσο δίπλα, δεν παύει όμως να είναι "εκεί", αντί για "εδώ". Το εδώ είναι το μέσα στην καρκάλα μας, ενώ το εκεί είναι οτιδήποτε είναι απ' έξω. Με τη γνώση λοιπόν εκεί, τι καταφέρνουμε εκτός από το να είμαστε πάντα ένα βήμα (ή κλικ, αν θέλετε) πιο πίσω;

Η ευκολία με την οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία μήπως θα οδηγήσει στη δική μας τεμπελιά να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα, με τον ίδιο τρόπο που η έλευση του τηλεφώνου, του email, του κινητού μας απομάκρυνε αντί να μας φέρει πιο κοντά;

Μήπως επειδή ξέρουμε πως οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε να ψάξουμε για το Ιράν, για τους Scorpions, για το βάρος του χρυσού, για τη λίμνη Τικιτάκα, τελικά καταλήξουμε να μην ψάχνουμε; Ή αν ψάχνουμε μήπως καταλήξουμε να μην αφομοιώνουμε; Ή κι αν αφομοιώνουμε μήπως καταλήξουμε να μην εφαρμόσουμε κριτική σκέψη; Ή κι αν την εφαρμόσουμε, μήπως επειδή θα μας λείψει η γενική παιδεία ("ρε γαμώτο, αυτό κάποτε το ήξερα απ' έξω") τελικά δε θα μπορέσουμε να σκεφτόμαστε συνδυαστικά;

Ρε μήπως γινόμαστε ντουρντουβάκια;

6 σχόλια:

diki είπε...

Georgie, διαφωνώ μαζί σου (πρώτη μου φορά, πρώτη μου φορά).

Δεν είναι απαραίτητο να παιδεύεσαι για να βρεις κάτι. Θυμήσου τις εποχές που αυτό που έψαχνες ΔΕΝ υπήρχε πουθενά ή ακόμα χειρότερα υπήρχε παραπληροφόρηση.

Κριτική σκέψη έχεις ανεξάρτητα των πηγών σου. Αυτοί που εμπιστεύονται το Wiki απόλυτα, δε θα εμπιστευόντουσαν και την Britannica; Άσε που στη Britannica και στο Petit Larousse δε θα βρεις ούτε τη δισκογραφία των Scorpions ούτε τα conspiracy theories του 911 ούτε το biography της Kelly Clarkson.

Καλύτερα αμφισβητούμενες πληροφορίες παρά καθόλου πληροφορίες

Your Man είπε...

Α παρεξήγησες (και άρα μην λες ότι διαφωνείς, απλά δεν κατάλαβες το θέμα).

Η πολυφωνία και το εύρος των λημμάτων είναι καλό πράγμα.

Βοηθάει στο να μάθουμε οτιδήποτε θέλουμε τη στιγμή που το θέλουμε.

Αλλά μήπως αυτή η υπερπροσφορά οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση για γενική γνώση, ακριβώς επειδή μπορουμε να έχουμε ειδική γνώση οποιαδήποτε στιγμή τη θέλουμε;

Μήπως επειδή ξέρω ότι ανά πάσα στιγμή μπορώ να βρω τη δισκογραφία των U2, δε θα αντιληφθώ το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με το νέο τους τραγούδι, επειδή απλά δεν έχω τις γενικές γνώσεις για να καταλάβω πώς όταν μιλάνε για "τον κόλπο που καίγεται για σένα" δεν εννοούν κάποια γκόμενα αλλά τον Περσικό;

(Προφανώς το παράδειγμα είναι made up και δεν μεταφράζεται, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ)

Ανώνυμος είπε...

Ένα πλεονέκτημα της Wikipedia συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές πληροφοριών είναι ότι μαζί με το λήμμα μπορεί κανείς να διαβάσει τη σχετική συζήτηση αλλά και το ιστορικό εξέλιξης του λήμματος.

Πάντως, μπορούμε να δούμε αυτή την εύκολη προσβασιμότητα στην πληροφορία ως την φυσική εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους. Η πληροφορία γίνεται προέκτασή μας. Όπως σε κάθε εξέλιξη κερδίζουμε και χάνουμε ταυτόχρονα. Κάποιοι μπορούν να πουν ότι η έκθεσή μας στον χείμαρρο πληροφοριών μας εφησυχάζει αλλά και μας κρατά ξάγρυπνους. Πιστεύω ότι η συνδυαστική και η κριτική σκέψη είναι θέμα προσωπικών ανησυχιών. Απ’ την άλλη πιστεύω ότι η γενική παιδεία "προωθεί" το ανήσυχο πνεύμα. Δεν έχω απάντηση στ' αλήθεια, συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου.

diki είπε...

Ρε George, αν θέλεις να ασχοληθείς επιφανειακά με κάτι θα το κάνεις ούτως ή άλλως. Αν κάτι σε excitάρει θα το δεις πιο βαθειά. To Wiki είναι πλούσιο από references. Όρεξη να υπάρχει.

Διαφωνώ, στο κατά πόσο τα νέα δεδομένα που περιγράφεις προκαλούν τις νέες συμπεριφορές ή μήπως ήρθαν να καλύψουν προϋπάρχουσες ανάγκες. Πιστεύω πως η τεμπελιά και η επιδερμικότητα προυπήρχε.

philos είπε...

Το έπιασες σε πολύ καλή βάση το θέμα. Γενικά πρέπει τα επόμενα χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που θα πρέπει να διδαχθούμε όλοι είναι το πως να διαχειριζόμαστε τις πολύ αυξημένες (σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) πληροφορίες που βρίσκουμε καθημερινά σε απόσταση αναπνοής.

vatraxokoritso είπε...

μωρο μου σορρυ
μα εχω βρει καλυτερο αγοριιιιιι
χαχαχα
ασχετο
εδω στην ιγκλετερα μερικοι γνωστοι εχουν βαλθει να αποκτησω στομαχα σαν και του λογου τους...
ευτυχως αυριο επιστρεφω πριν γινω αλκοοολικη...
φιλακια πολλα
οργασμος κειμενων βλεπω...