26.6.06

The other side

Διάβασα περί Hummer στου Δήμου και σκέφτηκα.

Σκέφτηκα για την άλλη πλευρά των πραγμάτων. Αυτή την οποία δεν ακούγεται ποτέ στην παρέα σου γιατί κανείς δεν κάθεται να δει το ίδιο στιγμιότυπο από την άλλη μεριά.

Ξεκινάω λοιπόν από το Hummer.

Το τι το θέλει προφανώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να απαντήσουμε εγώ κι εσύ, αν ο μισθός μας δεν είναι τουλάχιστον διπλάσιος της αξίας του αμαξιού (ετησίως έστω). Κατά συνέπεια δε μπορούμε σε καμία περίπτωση εμείς κι αυτός να βλέπουμε τον κόσμο με τα ίδια μάτια.

Και αν εξαιρέσεις κάποιες σταθερές, όπως ας πούμε το ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι 5 φορές μεγαλύτερη για το Hummer από ότι για άλλα αμάξια, αν ο τύπος θέλει να πάρει ένα τόσο δυσκίνητο όχημα, γούστο του και καπέλο του. Είναι νόμιμο, δεν είναι;

Στην τελική, αυτό που μετράει είναι να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Και η αλήθεια είναι πως όσο πιο πολλά βγάζεις τόσο λιγότερο εντάξει με τον εαυτό σου είσαι γιατί καθημερινά σε συγκρίνουν με άλλους που τα κονομάνε χοντρά.

Αυτό το "να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε" είναι καθημερινό φαινόμενο σε κάποια οικονομικά στρώματα.

Αν λοιπόν κάποιος ο οποιός μπορεί να έχει φιλήσει πολλές κατουρημένες ποδιές ή κάποιος ο οποίος έχει γαμηθεί στις σπουδές και στη δουλειά (σας παίρνω και τα δύο ενδεχόμενα) για να βγάζει το μήνα ότι ένας δημόσιος υπάλληλος βγάζει σε 2 χρόνια, και ως εκ τούτου δεν έχει πολλές κοινωνικές επαφές αφού η δουλειά του δεν του αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο, πρέπει κι αυτός κάπως να δείξει μια κοινωνική υπεροχή.

Ψεύτικη ή αληθινή δεν έχει σημασία. Άλλωστε για όλους μας αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πραγματικό.

Όταν λοιπόν 100 άτομα στο δρόμο τον σιχηρίζουν που έχει Hummer, αυτός το εκλαμβάνει ως ζήλια. Και μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε πως κάποιες φορές δεν είναι ζήλια. Για ρωτήστε τον δημόσιο υπάλληλο του παραδείγματος πόσο θα ήθελε να ήταν για μια μέρα στη θέση του τύπου αυτού, να διαχειρίζεται ας πούμε 5 καράβια και να του παίρνει πίπα η κάβλα γραμματέας του λίγο μετά το γεύμα του.

Άσε το θέμα γκόμενας. Για να διαφοροποιηθεί από τους ομοίους του πρέπει να δείξει μια υπεροχή. Το Hummer είναι ακριβώς αυτό. Είναι μια φτηνή Ferrari. Ποιός δε θα σε κοιτάξει (έστω για να δει ποιός μαλάκας του κλείνει το δρόμο); Γι αυτόν, το Hummer είναι ένα shortcut για το μουνί. Οδηγώντας το δε χρειάζεται να αποδείξει πολλά άλλα (στα οποία πιθανώς να υστερεί). Αλλά όσο υπάρχουν γκόμενες που πέφτουν με το Hummer, δεν πα να κατεβείτε και σε διαδήλωση, αυτός αυτό θα οδηγεί.

Θέλω να καταλήξω λοιπόν πως αυτό για το οποίο τον βρίζεις που για σένα είναι τελείως παράλογο, για εκείνον είναι απολύτως λογικό. Ο άνθρωπος έχει άλλες ανάγκες. Δεν σημαίνει πως ένας από τους δύο σας έχει δίκιο.

Ακόμα και αν 1000 σαν εσένα υποστηρίζουν την δική σου άποψη και εκείνος είναι μόνος του, πάλι δε λέει τίποτα. Είναι λογικό να είναι μόνος του όταν ένα αμάξι στα 1000 είναι Hummer.

Ομοίως, όταν εσύ κάθεσαι και ξοδεύεις χρόνο και τρέχεις στις τράπεζες για να δεις ποιά έχει το χαμηλότερο επιτόκιο για να πάρεις το στεγαστικό σου, αυτός κάθεται και λέει "μα τι σκατά κάνει το ανθρωπάκι; δεν καταλαβαίνει πως όλες οι τράπεζες είναι πάνω-κάτω τα ίδια;"


...


Ομοίως τώρα εκεί που λέω Hummer εσείς μπορείτε να αντικαταστήσετε ελεύθερα με ότι άλλο σας κάθεται στο λαιμό:
  • γκομενάκι που παντρεύτηκε τον λεφτά κωλόγερο,
  • δεσποινίδα ετών 69 που πιστεύει πως θα ξεγελάσει το χρόνο με μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή στον πλαστικό,
  • καράφλας που θα βάλει μαλλιά,
  • δημόσιος υπάλληλος που παίρνει μίζα,
  • υπουργός που τα πήρε χοντρά για να κάνει το Χ,
  • μουτζαχεντίν που ζώνεται με βόμβες και κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας,
  • εταιρία που δεν καλύπτει στην εγγύηση την τάδε μαλακία που έπαθε η συσκευή σας,
  • και πολλά πολλά άλλα.
Απλά είναι η άλλη πλευρά. Αυτή που αγνοούμε. Αυτή που για εκείνους που την κάνουν έχει νόημα. Και που μπορεί αν κι εμείς είχαμε τις ίδιες εμπειρίες στη ζωή μας, να την κάναμε κι εμείς.

Σημείωση: Δεν τα πήρα από τον Όμιλο Σφακιανάκη, αλλά φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές χρηματισμού. Δεχόμαστε και πιστωτικές.

Σημείωση 2: Αυτό το post ΔΕΝ είναι για το Hummer.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Simfwnw, as long as we add that your freedom does not cause me misery (your = anyones). Alla kata ta alla, sure, I agree.

K.

azrael είπε...

"... Γι αυτόν, το Hummer είναι ένα shortcut για το μουνί..."

Έγραψες πάλι George :P

Jason είπε...

"Όταν λοιπόν 100 άτομα στο δρόμο τον σιχηρίζουν που έχει Hummer, αυτός το εκλαμβάνει ως ζήλια. Και μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε πως κάποιες φορές δεν είναι ζήλια. Για ρωτήστε τον δημόσιο υπάλληλο του παραδείγματος πόσο θα ήθελε να ήταν για μια μέρα στη θέση του τύπου αυτού, να διαχειρίζεται ας πούμε 5 καράβια και να του παίρνει πίπα η κάβλα γραμματέας του λίγο μετά το γεύμα του."

Ο Olboy, πριν λίγες μέρες, αναφερόμενος στα επεισόδια κάποιων "γνωστών αγνώστων" στο κέντρο της Αθήνας, σχολίαζε το γεγονός ότι έσπαγαν και έβαζαν φωτιά σε Μερσεντές (σύμβολο του καπιταλισμού), ενώ 9 από τους 10 μεγαλώνοντας θα θελήσουν ένα τέτοιο αμάξι, και το ίδιο το σύστημα, υπό προϋποθέσεις, θα την παρέχει τελικά σε κάποιον απ' αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπε και κάποιος άλλος παραπάνω, ωραία όλα αυτά που λες Γιώργο, αρκεί η καύλα του καθενός να μην κάνει τη ζωή των άλλων χειρότερη/δυσκολότερη. Και δεν εννοώ ότι η ζωή κάποιων μπορεί να είναι χειρότερη/πιο μίζερη επειδή θα ήθελαν κι εκείνοι να έχουν π.χ. ένα Hummer. Εννοώ το ότι όταν το πρωί στην Κηφισίας βλέπεις 1 στα 5 αμάξια (υπερβολή, αλλά you get the point) να είναι jeep-like (και επιπλέον να τα οδηγούν γκόμενες όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο Δήμου στο άρθρο) και εσύ είσαι μποτιλιαρισμένος μαζί τους, τότε όχι, δεν έχουν το δικαίωμα στην κάθε μαλακία που μπορεί να τους έρθει στο κεφάλι. Αν εγώ π.χ. έχω καύλα με την ένταση και μένω σε πολυκατοικία, δε μπορώ να πάρω ηχεία 500W και να βάζω Atsalika στη διαπασών.

Αλλά ποιός έχασε τον σεβασμό και την κατανόηση προς τους άλλους για να τη βρούμε...

Ανώνυμος είπε...

Emmm, george, sta paparia mou to pws antilamvanetai tin pragmatikotita o Hummerakias. Apo ti stigmi pou molynei to perivallon x 5, symvallei stin kinisi kai kathysterei kai mena mporei na parei to megalo toutou tou kai na katsei gyrw tou.

kai gw thelw shortcut gia gkomenes (kai ena gia lefta sas parakalw) alla oxi gamwntas tin zwi twn ypoloipwn.

Sta paparia mou i pragmatikotita twn allwn.

Your Man είπε...

Νεκροπεθαμένε,

Αν εσένα όμως στα παπάρια σου μία, τότε αυτουνού στα παπάρια του πέντε (όσες φορές χωράει το αυτοκίνητο σου στο δικό του) :-)

Ανώνυμος είπε...

α ρε george
δεν μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου... είναι περίεργο πάντως πόσο κοντόφθαλμα το βλέπουν ορισμένοι. είναι τελικά δύσκολο να αποστασιοποιηθείς από την ίδια σου την γνώμη και να πεις δυό λέξεις όπως έχουν?

σε φιλώ
σδ

Ecumene είπε...

Καποτε ρωτησε ο Γιωργος ο Your Man......

τον Νικο Δημου..στο παλιο του βλογ...

Τί αλλο θελετε απ τη Ζωη σας Κυριε Δημου...

Σου απαντω εγω...

Ενα Marketing Plan!..
απο τον George is Your Man!!..

Θελει ενα e-busy σπρωξιμο το cat-blog,ε;;..

Ανώνυμος είπε...

Τόσο μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε απο τον τυπά με το θηρίο τζιπ.

Και σκέφτομαι ρεεε τι λες να λένε άραγε για μένα αυτοί που με πετυχαίνουν στο δρόμο ?


Φαντάσου μια κοπελίτσα ( το υποκοριστικό ειναι το κοπλιμένο που μου αρέσει να μου κάνω :P) ξανθιά , μακιγιαρισμένη λες και θα πήγαινε καφεδάκι στην παραλιακή , τέρμα τη μουσική να τραγουδάει και να χορεύει
(όσο επιτρέπουν οι συνθήκες βεβαίως βεβαίως) ,με το χέρι εξω απο το παράθυρο (like dalika-boy- εμμ δεν εχει κλιματιστικο το άτιμο), να παίρνει τις στροφές τερμα γκανστερικά . Α ξέχασα να αναφέρω και το ντυσιματάκι , φουστα λινή με τσοκαράκι ....


και μαντέψε με τι όχημα προσπερναέι η παραπάνω ξαν8ιά , αυτους που με απορία γυρνάνε να δουν ΠΟΙΟΣ τους ειχε κολλήσει τοσο κοντά ....
Μιλαμε για ενα θηρίο αγροτικό μέσα στη βρώμα με λάσπες-σκόνες κιόλα τα καλά, και φυσικά στην καρότσα να ναι φορτωμένα μερικά λαστιχα, ημάντες, και κανα δύο ψυγεία απο φορτηγά....


εχω μεγάλη περιέργια τι γνώμη εχουν για μένα κυριως οι άντρες οδηγοί χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Πρός Elizabeth:

ότι είσαι δημόσιος κίνδυνος και κάποιος πρέπει να σε μαζέψει σύντομα.

Your Man είπε...

Ελισάβετάκι, μην τον ακούς. Ο ανώνυμος δε γουστάρει τις ξανθιές και γενικά τις γυναίκες, είναι μνησίκακος και ακοινώνητος.

Και για να μη μου κρατάς μούτρα, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είσαι δημόσιος κίνδυνος και κάποιος πρέπει να σε μαζέψει σύντομα.

;-)

Ανώνυμος είπε...

οκ guys και για να μη γίνω και κακιά
όταν φτάσετε περίπου 65 ετών
το συζητάμε ….
Ως τότε του πούστη πια θα έχετε κάνει περίπου τα μισά από τα χιλιόμετρα που έχω κάνει ως τα 23 ,, εε μη σας πιάσω κι αδιάβαστους ;)

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβώς δείχνουν τα χιλιόμετρα που έχει κάνει κανείς στη ζωή του με το αυτοκίνητο; Να τα΄χες κάνει με τα πόδια να πω, οκ, είναι περπατημένη, με το αυτοκίνητο τι να πω, μου έρχεται μια λέξη που κολάει με το τι ακριβώς κάνουν οι ρόδες, άλλα ασ΄το καλύτερα, να μη μας λένε μνησίκακους και ακοινώνητους... :P

Simos είπε...

Τα γράφεις πολύ καλά φίλε μου. Και συμφωνώ πιο πολύ με τη σημείωση, αυτό το post δεν είναι για το hummer. Πρέπει πάντα να μπάινουμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε την άλλη πλευρά. Έχεις απόλυτο δίκιο. Ακόμα κι όταν δεν συμφωνούμε με τη λογική της...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι τι θα έκαναν όλοι αυτοί που παραπονιούνται δήθεν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αργοκινησία του Hummer, το μέγεθος του...εργαλείου του οδηγού, κλπ αν το εν λόγω αμάξι δεν είχε ας πούμε 120.000 αλλά 12.000. Μήπως θα το είχαν πάρει οι περισσότεροι; Λέω μήπως.

Εδώ κολλάει το όσα δε φτάνει η αλεπού...

By the way και μένα με εκνευρίζουν αφάνταστα οι νεόπλουτοι και οι γκομενίτσες που δε ξέρουν να οδηγούν και οδηγούν τζηπ, αλλά μπορώ να δω το νόμισμα και από τις 2 μεριές.

PS. Αυτό που οδηγώ εγώ αξίζει όσο 1 λάστιχο του Hummer (και μάλλον πολλά λέω) σε περίπτωση που έδωσα λάθος εντύπωση.