22.12.05

Μη μου την ακακύκλωση τάρατε!

Ανακυκλώνεις;

Έλα μην κάνεις μαλάκα, μόνοι μας είμαστε, δεν ακούει κανείς. Ανακυκλώνεις; Συλλέγεις τα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια, τα χαρτιά και τα πλαστικά σε ξεχωριστές σακούλες για να μπορέσεις μετά να τα πετάξεις στους ειδικούς κάδους προκειμένου να κάνει ότι μπορείς για να σώσεις το περιβάλλον;

Ή προτιμάς κάθεσαι στη χοντροκωλάρα σου και λες πως αυτό δεν είναι δική σου δουλειά και να πάει να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα κάνας συνταξιούχος γιατί εσύ πρέπει να βάλεις καλύτερο στερεοφωνικό στο αμάξι, να πάρεις τη γκόμενα τηλέφωνο, και να πας να δεις τον King Kong στο σινεμά;

Άσε και σε μυρίστηκα, είσαι αυτής της κατηγορίας (κι ας μην έχεις γκόμενα).

Και σε ρωτάω ρε: Γιατί ρε μαλακισμένο δεν κάνεις ότι μπορείς για να σώσεις τον πλανήτη; Γιατί εγώ να υποφέρω εξαιτίας σου; Επειδή δηλαδή εσύ γαμάς (ή ΔΕΝ γαμάς) θα μας πάρει κι εμάς η μπάλλα;

Ε λοιπόν σου έχω νέα. Κάθεσαι καλά;

Σίγουρα;

Ε λοιπόν νάτα τα νέα: Η ανακύκλωση είναι χαμένος χρόνος!

Ναι, καλά διάβασε και σε περίπτωση που δεν το έπιασε με την πρώτη, επέτρεψέ μου να το κάνω copy-paste από πάνω για να στο ξαναπώ: Η ανακύκλωση είναι χαμένος χρόνος!

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι γιατί όλο και κάποιος από τα τρεισήμισι εκατομμύρια αναγνώστες μου θα αναρωτηθεί "κι εγώ μαλάκας είμαι που μαζεύω τενεκεδάκια κοκακόλας τόσο καιρό;"

Ναι φίλε μου, μαλάκας είσαι.

Σου είπανε μια παπαριά κι εσύ την πίστεψες γέρο μου, γιατί λες κι εσύ με το κουτό σου το μυαλό ότι για να το λέει τόσος κόσμος, δίκιο θά'χει.

Θες να σου πω γέρο μου γιατί η ανακύκλωση είναι χαμένος χρόνος; Επειδή από τότε που την πρωτοσκεφτήκαμε ως concept μέχρι σήμερα, όλες οι πρώτες ύλες έχουν φτηνήνει. Και αυτό επειδή έχουμε γίνει καλύτεροι στο να τις βγάλουμε από τη γη, ή από τη θάλασσα και τις φέρουμε στο εργοστάσιό μας.

Παράλληλα το να διαφημίζουνε (αυτοί που διαφημίζουνε τέλος πάντων) κάθε τρεις και λίγο ένα μήνυμα του στυλ "ανακυκλώστε ρε ρεμάλια γιατί χανόμαστε" και μετά να συλλέγουνε καμιά εκατοστή τενεκεδάκια, τους έρχεται κάπως ακριβό. Συγκεκριμένα, τους έρχεται στο διπλάσιο κόστος από το να πέρνανε νέες πρώτες ύλες.

Γιατί όμως συνεχίζουμε να το κάνουμε, αν δεν μας συμφέρει;

Δύο βασικοί λόγοι:
  • Αν κάποιος πολιτικός βγει αύριο και σου εξηγήσει αυτά που σου είπα εγώ και να σου κόψει το επιδοτούμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης, θα εξεγερθείς (όχι εσύ με την χοντροκωλάρα αλλά ο άλλος, εσύ που ανακυκλώνεις). Γιατί θα εξεγερθείς; Γιατί ανακυκλώνοντας νιώθεις πώς κάτι κάνεις για το περιβάλλον. Σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ένοχος και λιγότερο υπεύθυνος που τρως-κοιμάσαι-χέζεις (θα έλεγα τρως-κοιμάσαι-γαμάς-χέζεις αλλά κάτι μου λέει ότι όσοι ανακυκλώνουν γαμάνε λιγότερο, πείτε με στραβό).

  • Θέλουν (εκείνοι, ξέρεις, αυτές οι ΜΚΟ και γενικότερα όσοι ξέρανε ήδη αυτό που σου λέω πριν στο πω όμως) να σε βάλουν στο τριπάκι του να σέβεσαι το περιβάλλον γιατί ποτέ δεν ξέρεις αύριο-μεθαύριο αν θα χρειαστεί να σε βάλουν να κάνεις διαδηλώσεις γιατί οι άλλοι (ξέρεις, αυτοί που κυβερνάνε) θα κάνουν καμιά πατάτα του στυλ "ουπς, δοκιμάσαμε ένα νέο είδος ατομικής βόμβας και τώρα πρέπει να αλλάξουμε τον παγκόσμιο χάρτη γιατί η Αφρική βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας".
Άρα λοιπόν, άμα θέλεις να συνεχίσεις να ανακυκλώνεις, κάντο.

Αλλά να ξέρεις πως μας κοστίζεις.

8 σχόλια:

Your Man είπε...

Α ναι, κι επειδή κάποιοι θα νομίζουν ότι τους κάνω πλάκα που λέω ότι η ανακύκλωση είναι ασύμφορη δε σας λέω να αναλογίστειτε το προφανές (αν ήταν συμφέρουσα, θα στην επέβαλαν ή θα σε επιχορηγούσαν να την κάνεις) αλλά τους λέω να ψάξουν στο google με τη φράση:

recycling "waste of time"

(και μετά το ίδιο χωρίς τα εισαγωγικά)

vatraxokoritso είπε...

Άντε ρε χαμένο που θα μου πεις εσύ να μην ανακυκλώνω..
Όσο για το αν δεν γαμάω…
Μάλλον δεν εξαρτάται μόνο από μένα..
Ε τι λες?

vasvoe είπε...

την ανακύκλωση ρε ζωντόβολο (με την καλή την έννοια) την κάνουμε και για την καθαριότητα.

ΚΑι για να δώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά μας. Δεν είναι απαραίτητα για εξοικονόμιση κόστων.

εδώ ανακυκλώνουμε αλουμίνιο, κονσέρβες, χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, ΡΕΤ (μπουκάλια αναψυκτικών) και οργανικά σκουπίδια (φλούδες δλδ που γίνονται μετά ωραιότατο λίπασμα) . δυστυχώς δεν έχουμε την ανακύκλωση των πλαστικών που έχουν οι γερμανοί - τις συσκευασίες με το πράσινο σηματάκι της ανακύκλωσης επάνω εννοώ (ή gr?ne punkt). όμως με την ενέργεια από το κάψιμο των σκουπιδιών (δεν έχουμε χωματερές κι αηδίες τέτοιες) ζεσταίνουνε νερό για να κάνουμε μπάνιο... άρα και δεν πληρώνουμε τα κέρατά μας στη δεή...

λοιπόν για να απαντήσω στην ερώτησή σου τώρα ΝΑι ανακυκλώνω χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, κονσέρβες, αλουμίνιο , ΡΕΤ και οργανικά σκουπίδια... από οικολογική συνείδηση. Πάντως αν δεν κάνεις ανακύκλωση εδώ θα πληρώσεις τπερισσότερο φόρο σκουπιδιών (πάει με τον όγκο).

όσο για το αν γαμάνε περισσότερο αυτοί που κάνουν ανακύκλωση ή οι άλλοι... τώρα τί αν σου πω ρε καμάρι μ΄ ... δεν το εννοούσες σοβαρά, ε;;

Your Man είπε...

Ανακυκλωτικά μωρά μου εσείς :-)

. είπε...

και γω ανακυκλώνω . ενίοτε.


και πάψε να λες αγάμητο όποιον δε συμφωνεί μαζί σου. είναι ανώριμο.

Your Man είπε...

Περιέργως όλοι προσέξατε ότι είπα τους ανακυκλωτές αγάμητους αλλά κανείς δεν πρόσεξε ότι είπα τους μη-ανακυκλωτές χοντρόκωλους.

wtf?

Your Man είπε...

Τα άρθρα τα διάβασες;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Μπες στο www.alphabio.eu να δω και συ τι θα κάνεις τώρα. Πάντως εγώ πήρα από αυτές τις τσάντες και διαπίστωσα ότι όντως διαλύονται. Κι έκτοτε κοιμάμαι καλά, τρώω καλά, γαμιέμαι περισσότερο για να δω αν η ανακύκλωση με τα λαμόγια κάποτε θα σταματήσει να λέγεται ανακύκλωση. Πληροφοριακά σου λέω ότι όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πλαστικών πληρώνουν 500.000 με 600.000 ευρώ βάσει του "ο ρυπαίνων πληρώνει". Που πληρώνυν όμως, γνωρίζεις; Πήγαινε να γαμήσεις και στείλε μου την απορία σου το που πληρώνουν. Θα σου βάλω μια άσκηση για τον εγκέφαλο. Πληρώνουν κάποια ανώνυμη εταιρεία η οποία στην συνέχεια παίρνει και τις επιδοτήσεις. Καλά τα λες ότι μπορεί να μην γαμάνε τις γκομενές τους. Είναι γιατί σκίζουν εμάς τους ηλίθιους πολίτες. Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καλό. Αντιθέτως είναι αναγκαίο κακό.