23.10.05

Church and the city

Για σήμερα, ημέρα Θεού, σας έχω μια μικρή συλλογή από πονήματα από την Αγία Γραφή.

Την Αγία Γραφή που γράφτηκε από ανθρώπους, επιμελήθηκε από ανθρώπους, διορθώθηκε από ανθρώπους, εκδόθηκε από ανθρώπους, αναθεωρήθηκε από ανθρώπους και τελικά σήμερα πιστεύεται από ανθρώπους.

Ο καλός Χριστιανός λοιπόν πρέπει να είναι αυτός που ζει με το χέρι στην Αγία Γραφή και πιστεύει ότι λέγεται μέσα σε αυτήν. Και λέγοντας ότι εννοούμε τα πάντα, γιατί δε θυμάμαι κάπου να λέει πως μπορείτε να πιστέψετε σε αυτά που εσείς κρίνετε πως πρέπει να πιστέψετε ή να δώσετε βαρύτητα στα τάδε κεφάλαια γιατί αυτά είναι τα SOS και θα πέσουν στις εξετάσεις.

Και σε περίπτωση που δεν έχετε μια Αγία Γραφή πρόχειρη, να σας διαφωτίσω σε κάποια από τα σημεία τα οποία πιστεύει ο καλός ο Χριστιανός.

Πιστεύει λοιπόν πως τα κάτωθι:
Η ομοσεξουαλικότητα είναι απεχθής.
Λευιτικόν 18:22

Επιτρέπεται σε κάθε πατέρα να πουλήσει την κόρη του στο σκλαβοπάζαρο.
Έξοδος 21:7

Όποιος εργάζεται την ημέρα αργίας (Κυριακή) πρέπει να θανατώνεται.
Έξοδος 35:2

Ακουμπώντας το δέρμα ενός νεκρού γουρουνιού γίνεσαι ακάθαρτος.
Λευιτικόν 11:7

Και σκεφτείτε τώρα πως η Αγία Γραφή έχει γραφτεί από τους σοφότερους ανθρώπους του καιρού τους, οι οποίοι πασχίζανε να δημιουργήσουνε κάποιους κανόνες.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί θέλανε να υπάρχουν κανόνες; Γιατί αποφασίσανε πως ο Θεός πρέπει να θέλει έχουμε κάποιους κανόνες; Γιατί κάποιος που τηρεί τις 10 εντολές να πρέπει ας πούμε και να μην εργάζεται την Κυριακή ή να μην ακουμπήσει μια μπάλα του μπάσκετ γιατί θα τον κάνει ακάθαρτο;

8 σχόλια:

J95 είπε...

Το τελευταίο πάντως (με το γουρούνι) μάλλον σχετίζεται με την πρόληψη των επιδημιών: το νεκρό γουρούνι έχει χολέρα, η νεκρή μπάλα του μπάσκετ όχι απαραίτητα. Φυσικά το πήγανε μακριά το θέμα, κατάργηση του χοιρινού κι έτσι φάση αλλά αν υπάρχει ένα είδος που να χάνει την ουσία και να μαλακίζεται ατελείωτα με το περιτύλιγμα αυτό είναι το ανθρώπινο.

Βλ. και τα έθιμα των Ελλήνων σχετικά με την ταφή ή καύση των νεκρών: έπρεπε να γίνει, τελεία. Ναι μεν σεβασμός στους νεκρούς κλπ κλπ κι όλα αυτά τα Ωραία και Υψηλά που αναπτύχθηκαν μετά, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως όσοι δεν φρόντιζαν τους νεκρούς τους "τιμωρούνταν" με επιδημίες. 1+1=2: Οι θεοί θέλουν να φροντίζεις τους νεκρούς σου.

Θέλω να πω, όταν κρίνουμε (και εννοείται ορθολογιστικά) την Παλαιά Διαθήκη, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελούσε το Σύνταγμα, την Ιστορία, την Επιστήμη και την Ηθική ενός λαού της ύστερης Χαλκοκρατίας και της εποχής του Σιδήρου. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι μάλλον προχωρημένη και σχεδόν κάθε στίχος της είναι (στην ουσία του) τρομερά πρακτικός. Ακόμα και αυτό με την αργία: πού θα πήγαινε η εβραϊκή κοινωνία αν το κάθε τσουτσέκι παραβίαζε το Νόμο και έβγαζε προκλητικά τη γλώσσα στο Ιερατείο και τα Έθιμα της Φυλής; Η θανατική ποινή μας φαίνεται υπερβολική, αλλά ήταν ψωμοτύρι εκείνη την εποχή (και επιπλέον ο μόνος λόγος για τον οποίο ένας δούλος θα μπορούσε να αρνηθεί εντολή του αφέντη του να δουλέψει Σάββατο).

Σωστό το επιχείρημά σου πως όταν πιστεύεις σε μια θρησκεία κανονικά παίρνεις "όλο το πακέτο", αλλά δυστυχώς εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει η θρησκευτικότητα.

Thrass είπε...

Και σε περίπτωση που δεν έχετε μια Αγία Γραφή πρόχειρη

www.skepticsannotatedbible.com

Lili είπε...

Oπως κάθε γονιός ξέρει, όταν μεγαλώνεις ένα παιδί, υπάρχουν καποια πραγματα που μπορεις να εξηγήσεις και καποια όχι.
(πχ γιατι δεν πρεπει να ακολουθήσεις έναν αγνωστο στην τουαλετα, αντε εξηγα το αυτό στο νήπιο που χαμογελάει σε όλους)..
Ετσι και οι γραφες, από οποιαδήποτε θρησκεία, είχαν σκοπό την λειτουργικότητα του κοινωνικού συνόλου.
Η γραφες ξεκινήσανε σαν οδηγος (πχ, καντε νηστεια για να αποτοξινωθεί το σώμα)αλλά ερμηνευτήκανε λάθος, είτε από άγνοια, είτε από συμφέροντα και διάθεση χειραγώγησης της μάζας.


Πάντως οι 10 εντολές δεν μου φαινονται άσχημες(αν κε δεν τις ξέρω όλες)



Το άλλο το ξέρεις?
God save me from the Christians.

. είπε...

θα συμφωνήσω με τον j95, οι περισσότεροι κανόνες έχουν να κάνουν με την υγειινή, σε πολλές θρησκείες.

όσον αφορά την απαγόρευση της δουλειάς την κυριακή τώρα... σκέψου σε τι συνθήκες δούλευαν τότε οι φτωχοί (εκεί που βαδίζουμε και μεις τώρα δλδ). τους ρούφαγαν το αίμα, για να τους προσφέρουν μόνο τα απολύτως απαράιτητα, ο μόνος τρόπος να πείσεις τα αφεντικά να μην τους πίνουν το άιμα κάθε μέρα, ήταν μάλλον αυτός.

στο κάτω κάτω υποτίθεται ότι ο χριστός εμφανίστηκε όταν η κατάσταση του κόσμου ήταν άθλια. θα μπορούσε δλδ να πει κάποιος ότι ο χριστός ήταν ένας οργανωτικός και έξυπνος άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία να θέσει κανονισμούς που βασίζονται σε αισθήματα αγάπης ώστε να διορθώσει τα κακώς κείμενα.(δική μου άποψη αυτή, αυθαίρετη ίσως, αλλά αυτό πιστεύω)

όπως και στο θέμα του γάμου, που επιβάλλεται αν υπάρχει παιδί. πάλι τις γυναίκες προστάτευε. με εκείνα τα κατεστημένα, αν ο καθένας άφηνε έγγυο μια γυναίκα κ δεν ένιωθε υποχρεωμένος να την παντρευτεί στην ουσία θα την κατέστρεφε.

οι περισσότεροι κανόνες είχαν μια λογική όταν επινοήθηκαν, το πρόβλημα για μένα βρίσκεται στο πόσο κάποιος το καταλαβαίνει αυτό, και στο αν μπορούμε να βγάλουμε την ουσία της θρησκείας και -αν θέλουμε να πιστέψουμε σ'αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

"Ο καλός Χριστιανός λοιπόν πρέπει να είναι αυτός που ζει με το χέρι στην Αγία Γραφή και πιστεύει ότι λέγεται μέσα σε αυτήν. Και λέγοντας ότι εννοούμε τα πάντα"
Δεν θέλω να γίνω σπαστική αλλά αυτό το "ότι" γράφεται "ό,τι" από το οτιδήποτε.
Το είχες και bold, I couldn't help noticing!

Your Man είπε...

Εσύ η τελευταία, πάω στοίχημα πως είσαι η Μαριλίνα και μπήκες incognito. :-P

. είπε...

εεεε, όχι, αν μη τι άλλο εγώ υπογράφω τα υπέροχα και σχετικά κόμεντς που κάνω. κι ασ πάσχω απο σάυμπερ δυσλεξία

. είπε...

και για να κάνω τη δικηγόρο σου, ε΄συ τουλάχιστον βάζεις κόμματα όπου χρειάζεται....