13.10.05

Τι άλλαξε

Συζητήσουμε το χωρισμό ενός ζευγαριού με μια φίλη και αναρωτήθηκε γιατί χωρίσανε μετά από 4 χρόνια σχέση, ενώ είχαν μόλις ένα μήνα αρραβωνιασμένοι. Τι άλλαξε, με ρώτησε.

Της είπα τη δική μου σκοπιά των πραγμάτων, στο δικό μου μικρόκοσμου όπως τα έχω ζήσει. Δεν έχω βρεθεί αρραβωνιασμένος (εμένα δε θα με τυλίξει καμία, είπε... και παντρεύτηκε την άλλη μέρα)

Ας πάρουμε το κάτωθι παράδειγμα. Και προειδοποιώ πως δίνω ένα καλό παράδειγμα για μια κακή εξέλιξη στη σχέση. Το παράδειγμα αυτό δεν περιγράφει τις περισσότερες σχέσεις αλλά περιγράφει αυτές που θέλω να περιγράψω αυτή τη στιγμή. Και θέλω να περιγράψω αυτή την κακή εξέλιξη μιας σχέσης, για να πω την ταπεινή μου γνώμη πως να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις:

Γνωρίζεις μια κοπέλα. Σ' αρέσει, της αρέσεις. Τη φλερτάρεις, ανταποκρίνεται. Της λες αστεία και γελάει. Παίζει με τα μαλλιά της όταν την κοιτάς. Απαντάει στα μηνύματά σου.

Με όλη την καλή διάθεση δημιουργείς μια σχέση μαζί της.

Για δικούς της λόγους, εκείνη δεν θέλει να πάει κατευθείαν στο κρεβάτι, θέλει να αφήσει ένα-δύο μήνες για να σε δοκιμάσει μέσα στη σχέση.

Όλο αυτό το διάστημα εσύ, ο τέλειος ο άνδρας, ο άνδρας ο σωστός, ο έξυπνος, ο πρόστυχος, ο γοητευτικός την θέλεις τρελλά. Άλλωστε γι αυτό επέλεξες να είσαι μαζί της. Αν εκφράσεις τη γνώμη πως η βόλτα στην ακροθαλασιά είναι καλή αλλά χωρίς την ιδιαίτερα επαφή στα βραχάκια είναι σαν γεύμα χωρίς γλυκό τότε ακούς τα εξ' αμάξης.

Εφόσον λοιπόν τη θες, κι εκείνη κρατιέται, τόσο πιο πολύ την θες.

Αυτή η κατάσταση είναι ένας φαύλος κύκλος όπου οι δικές της οι αμφιβολίες ενισχύονται γιατί σε βλέπει όλο και πιο επιθετικό (σεξουαλικά) και αρχίζει εκείνη να αναρωτιέται ρε μήπως έχω μπλέξει με κάνα σεξομανή και μήπως τελικά να το ξανασκεφτώ;

Οπότε όταν τελικά γίνεται το test-drive, αλλάζουν τελείως οι ισορροπίες και είναι στο χέρι και των δύο να ξαναβρούνε μια νέα ισορροπία.

Ας πούμε ότι η κοπέλα θέλει να ξαναβρεί μια ισορροπία γιατί περνάει καλά και ότι ο τύπος ξενερώνει. Εδώ να τονίσω πως ο τύπος πολύ συχνά σε αυτές τις σχέσεις παθαίνει ακριβώς αυτό: Ξενερώνει.

Γιατί ξενερώνει; Επειδή με κάθε άρνηση της κοπέλας για σεξ, στο μυαλό του τύπου δημιουργούνται προσδοκίες, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται. Οπότε στο τέλος, η κοπέλα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τις οποίες άθελά της έχει δημιουργήσει.

Και έτσι το αγόρι αρχίζει να τραβιέται λίγο, ένα εκατοστό μόνο, αλλά η κοπέλα τώρα δε τον αφήνει. Κάνει ένα βήμα τότε πίσω το αγόρι και η κοπέλα κάνει δύο για να τον προφτάσει. Αρχίζει να τρέχει το αγόρι και η κοπέλα από πίσω του.

Και ζητάει η κοπέλα τα ρέστα από το αγόρι:
- Γιατί ρε με πήδηξες και με παράτησες;

Φυσικά εκεί το αγόρι δε μπορεί να της πει ότι ξενέρωσε. Και δε μπορεί να της πει "με πνίγεις" γιατί κι αυτός θυμάται μέχρι πριν ένα μήνα που κι αυτός ήθελε να περνάνε 8 ώρες μαζί κάθε μέρα. Αλλά τότε ήταν και οι δύο διαφορετικοί.

Κι έτσι το αγόρι, μέσα σε μια κατάσταση όπου απλά θέλει να ξεφύγει και δε θέλει να δώσει πολλές εξηγήσεις, ούτε είναι πολύ in touch with his feelings (γιατί πολλοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν πώς νιώθουν, ούτε γιατί νιώθουν έτσι). Και έτσι βγαίνει ο κακός της υπόθεσης γιατί πήδηξε κι έφυγε.

Στο μεταξύ, εκείνη προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, προσπαθεί να βρει το γιατί και το συζητάει με τις φίλες της και φαντάζεται διάφορα και (το χειρότερο όλων) αμφισβητεί το ότι το αγόρι είχε καλές προθέσεις εξ' αρχής.

Γιατί το κάνει; Για να πει στον ευατό της ένα παραμύθι πως έπεσε σε μαλάκα που ήθελε να πηδήξει και να φύγει. Για να μπορέσει έτσι αύριο να δώσει μια ευκαιρία σε έναν άλλο. Και αυτή τη φορά να καθυστερήσει το σεξ πιο πολύ για να "σιγουρευτεί".

Αν όμως το κορίτσι είχε ρωτήσει το αγόρι γιατί άλλαξε η συμπεριφορά του μετά το σεξ, κι εκείνος ήταν in touch with this feelings, θα τη ρωτούσε γιατί εκείνη καθυστέρησε το σεξ.

Γιατί στην τελική και οι δύο είχαν αφύσικη συμπεριφορά την οποία ενίσχυε ο ένας στον άλλο. Και λέω αφύσικη εννοώντας την διαφορετική συμπεριφορά από ότι θα είχαν μέσα σε μια φυσιολογική σχέση στην οποία υπάρχει το σεξ. Η μεν κοπέλα θα ήταν πιο επιφυλακτική, το δε αγόρι πιο γλυκό.

Καθένας τους θα προσπαθούσε να ζυγίσει τον άλλο, ενώ κανείς από τους δύο δε δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Καταλήγω λοιπόν πως το σεξ είναι ένα πρώτο εμπόδιο για μια καλή σχέση. Ταπεινή μου γνώμη, βγάλτε το από τη μέση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μην το κάνετε θέμα γιατί δεν είναι θέμα.

Στην τελική, είναι ένα μικρό κομμάτι του χρόνου σου, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσεις πόσο γενναιόδωρος είναι ο άλλος, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μάθεις τις προθέσεις του χωρίς να χάσεις από τη ζωή ένα δίμηνο.

Αν αφήσετε τα (ανασφαλή και οπισθοδρομικά) κοινωνικά ταμπού και κάνετε σεξ πριν δεθείτε πάρα πολύ, τότε θα δείτε με ξεκάθαρα μάτια ο ένας τον άλλο και θα τον αγαπήσετε δημιουργώντας μύθους στο μυαλό σας γι αυτά που έχει να δώσει, αλλά γι αυτά που πραγματικά έχει να δώσει.

Και αν δεν σας κάνει, αλλάχτε τον.

Έτσι, θα γλυτώσετε πολύ χαμένο χρόνο από τη ζωή σας, παίζοντας με συντρόφους με τους οποίους μπορεί να ανακαλύψετε μετά από 1 χρόνο πως δε σας κάνουν.

Έτσι, θα γνωρίσετε πολύ περισσότερους ανθρώπους και θα ανακαλύψετε πως τελικά μπορεί να μην ταιριάζετε με αυτούς που αρχικά νομίζατε.

Έτσι, θα απολαύσετε περισσότερο τη ζωή γιατί στην τελική το να κάνεις έρωτα τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλύτερο από το να χαζεύεις την τηλεόραση ή να μιλάς στο τηλέφωνο.

11 σχόλια:

Your Man είπε...

Και για να μην παρεξήγουμαι, εξηγούμαι:

Όταν λέω να μην καθυστερείτε το σεξ εννοώ να το κάνετε ακριβώς μόλις θελήσετε να το κάνετε.

Αλλά να περιμένετε μόνο τόσο όσο εσείς πραγματικά θέλετε και όχι παραπάνω μόνο και μόνο για να τον κάνετε να περιμένει.

Alkisti είπε...

Συμφωνω. Αλλα αυτα τα στερεοτυπα κανουν μεγαλη ζημια τη σημερον ημερα. Εσυ μπορει να σκεφτεσαι ετσι. Αλλοι ομως κρινουν απο το ποσο γρηγορα συμβαινει κατι.

Lili είπε...

xaxaxaxaxaxaxaxa snort(σορυ δεν μπορεσα να συγκρατηθω με αυτην την ατακα-παραμυθι)
To sex δεν αλλαζει τιποτα?
Οταν ολη σου η αναλυση περιστρεφεται απο το ΠΟΤΕ το κανουν?


Νομιζω οτι σκεφτεσαι σαν player..και περιγραφεις τα "παιχνιδια".


Ενας αρραβωνας γινεται-θελω να πιστευω- για βαθυτερους λογους απο αυτην της κατακτησης, και η διαλυση του για σοβαροτερους λογους..Οπως μεγαλωμα των παιδιων, που θα μεινουν η και το αν θα δουλευουν και οι δυο και διαφορα αλλα τετοια...


Οι περισσοτερες κοπελλες εχουν φαει το παραμυθι οτι το σεξ ειναι ανευ σημασιας.
Ομως, παντα στην αρχη ενθουσιαζεσαι με καποιον, και καλο ειναι να δεις απο τι ειναι φτιαγμενος ο αλλος και αν τελικα αυτο ειναι και το μονο μελημα του, το νοημα της υπαρξης του, και αν θα σε χρησιμοποιησει σαν την χουφτα του στην τελικη...

Οχι τιποτα αλλο, αλλα συνηθως, αν ισχυει κατι τετοιο, δεν φερονται και ομορφα....γιατι να υποστεις κατι τετοιο?


Κοριτσια μην μασατε, κρατατε λιγο πισινες, να δειξει ο αλλος οχι αν θελει να σας πηδηξει(ολοι το θελουν) αλλα αν μη τι αλλο σας βλεπει σαν οντοτητα και σας φερθει με μια σχετικη ευγενεια...


Αν τον ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ.
εσεις.


Χορχε δεν τα γραφω για να τα διαβαζεις εσυ, τα εχουμε συζητησει απειρες φορες...

Your Man είπε...

@Αλκηστη:

Σκέψου αυτό. Ας πούμε πως η κοπέλα θέλει να κάνει έρωτα με το αγόρι μετά από μια βδομάδα, αλλά φοβάται μη τη θεωρήσει το αγόρι πουτάνα.

Αν αυτό οδηγήσει σε χωρισμό τότε υπάρχουν τρεις εξηγήσεις.

Εξήγηση πρώτη:

Αν λοιπόν το αγόρι κάνει την πρώτη κίνηση και η κοπέλα δεχτεί μπορεί το αγόρι να τη θεωρήσει πουτάνα. Αλλά τότε και ο ίδιος δεν είναι υποκριτής αφού και ο ίδιος θέλει το ίδιο πράγμα; Άρα, μήπως ούτως ή άλλως θα χωρίζανε μετά από ένα χ διάστημα, γιατί απλά η κοπέλα δεν είναι υποκρίτρια και το αγόρι είναι;

Εξήγηση δεύτερη:

Κάνει η κοπέλα την πρώτη κίνηση και το αγόρι δεχτεί. Τότε το αγόρι έχει "εξιδανικεύσει" στο μυαλό του την κοπέλα γιατί ενώ την θέλει, κρατιόταν για να μην την σκέφτεται μετά ως πουτάνα. Άρα ούτως ή άλλως είναι χαμένη υπόθεση γιατί μέσα στη σχέση, όταν μάθει ο ένας τον άλλο καλύτερα, θα δει πως δεν είναι η "ιδανική" γυναίκα που φανταζόταν, οπότε και πάλι γλυτώνετε χρόνο.

Εξήγηση τρίτη:

Αν το κορίτσι κάνει κίνηση και το αγόρι αρνηθεί, τότε είναι φως φανάρι πως δεν ταιριάζουνε, γιατί μια διαφωνία σε αυτό το επίπεδο δείχνει πως θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες μετά στη σχέση σε όλα τα θέματα ηθικών αξιών και ελευθερίας (αν θα βγαίνει κοπέλα με τις φίλες της, αν θα μπορεί να έχει δουλειά, αν θα μπορεί να έχει κοινωνικό περίγυρο, αν θα πρέπει να είναι περιορισμένη στην κουζίνα της και τα παιδιά κλπ κλπ).

Γι αυτό σας λέω. Σωστές δουλειές και ξεκάθαρες και όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Your Man είπε...

@Λίλη:

Νομίζω "λίγη" πισινή κρατάνε όλες, εκτός από αυτές που είναι πολύ απελευθερωμένες (και τις χαίρομαι τρελλά) και εκείνες που θέλουν τον τάδε, τον οποίο θέλουν να τυλίξουν και γι αυτό του προσφέρουν ή δείχνουν πως είναι έτοιμες να του προσφέρουν σεξ (το κόλπο πιάνει αλλά όχι μακροχρόνια).

Ανέφερες αρραβώνα. Κατάλαβες φαντάζομαι πως δεν περιγράφω τέτοιες καταστάσεις, απλά ο χωρισμός μετά από αρραβώνα ήταν η σπίθα για να γράψω για το σεξ. Άλλο θέμα εκείνο (με άλλα εμπόδια: οικογενειακές πιέσεις, κρίσεις για το αν θα μπορέσουν να μείνουν μαζί κλπ).

Alkisti είπε...

kai mena 2 mines mou fainetai para poly... brikia 8a kollane mexri tote?tin koloki8ia 8a paizoun? ektos an milame gia 16xrona...

vasvoe είπε...

Κλισέ...πολλά κλισέ...

. είπε...

Γιώργο, τις "απόλυτα απελευεθερωμένες" (αν έχω στο μυαλό μου το ίδιο μοντέλο), ψάξε τις καλύτερα..... θα δεις, πολύυυυ οπισθοδρομικά συμπλέγματα.
κατα καιρούς είχα τέτοιες φίλες,και αυτό που τις "έθρεφε" ήταν το να τις θεωρούν απελευθερωμένες, σέξυ και ωραίες.

Αν κάποια στιγμή είχαν μια απόρριψη ή αντιμετώπιζαν τον χαρακτηρισμό "πουτάνα", έκλαιγαν λίγο και μετά πηδιόντουσαν με τον πρώτο στο διάβα τους.

kat.@ είπε...

e, oxi george... arnoumai na pistepso pos sto etos 2005 isxueoun auta ta stereotipa... Prota apo ola auta einai poli sexistika. Den katalavaino pros ti tosos provlimatismos, na pidixto, na min pidixto, den einai kai tooooooosooo simantiko xrisi mou. Alla kai ta agorakia adikountai poli nomizo. Apokleietai diladi kapoios na exei tis idies anastoles kai na einai genous arsenikou? Oloi, kavlonoun ana pasa stigmi? eleos. Kai elpizo pragmatika na min kathetai kaneis na metraei meres, ores klp giati apla xanei to xrono tou. Ki episis elpizo akoma pio poli na mi viazetai kaneis na vgalei siberasmata gia to poion ton anthropon, me to exis kritirio: Pote mou ekatse?
oxi. Auto pou forietai tora einai "antimetopizo ton allo san mia psixosomatiki enotita"

kat.@ είπε...

akoma

Έτσι, θα απολαύσετε περισσότερο τη ζωή γιατί στην τελική το να κάνεις έρωτα τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλύτερο από το να χαζεύεις την τηλεόραση ή να μιλάς στο τηλέφωνο.

Diafono katheta. Iparxoun polla apotiximena gamisia pou den apoferoun apolitos tipota sto simmetexonta pera apo plixi i varemara. Antitheta toso i tv, oso kai to tilefono boroun na apodeixtoun, se periptoseis pio diaskedastika.
Signomi gia to ifaki, sinithos eimai pio diplomatiki, alla nomizo, to thema tou sex einai kati iperektimimeno, kati pou mou ti spaei frikta. Sto kato kato to sex iparxei gia na pername kala, na epikoinonoume kai na anaparagomaste ki oxi gia na epivevaionomaste kai na krinoume. To xereis pos to 10% ton,ispanon, den pidane POTE, ki oxi logo ilikias, provlimatos igeias klp, alla giati den antexoun oli auti ti fortisi giro apo to thema?
Einai kalo auto? Einai igeies? Na leo mi soso pote kai pidixto, an einai na vgoun 40 na me sxoliasoun?

Xekatiniastika
Siggnomi prokatavolika

Your Man είπε...

@marilina: Οκ, υπάρχουν κι αυτές, αλλά εγώ αναφέρομαι σε αυτές που απλά απολαμβάνουν το σεξ.

@kat: Ακόμα δεν μπήκα και μου την έπεσες βαρέως. Για το αν τα αγοράκια καβλώνουν, το παίρνω ως de facto 9 φορές στις 10.

Το άλλο 1 στις 10 μπορεί να είναι το ίδιο 10% των Ισπανών που δεν ασχολούνται με το σεξ. Αν και ο παντελής ασεξουαλισμός μπορεί να είναι επιλογή για κάποιους, αλλά για αρκετόυς σίγουρα κάτι κρύβει και δε μου το βγάζει από το μυαλό!