27.7.05

Sixx Degrees

Η θεωρία των 6 βαθμών διαχωρισμού (six degrees of separation) λέει πως ανάμεσα σε δύο τυχαία επιλεγμένα άτομα στον κόσμο υπάρχει μια αλυσίδα γνωστών τους που τους ενώνει που αποτελείται από 5 ενδιάμεσους ανθρώπους.

Τι σημαίνει αυτό; Θες ας πούμε να δεις πώς εσύ μπορεί να ξέρεις την Paris Hilton; Ξέρεις ας πούμε το φίλο σου τον Γρηγόρη (1) που δουλεύει στο μπαράκι του Βασίλη (2) ο οποίος είναι συνέταιρος του Θανάση (3) του οποίου η αδερφή η Μαρία (4) ήταν γκόμενα του Πάρη Κασιδόκωστα (5) ο οποίος είναι ο αρραβωνιαστικός της Paris Hilton (6).

Φυσικά, η θεωρία αυτή δε μπορεί να αποδειχθεί για το κατά πόσον ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Μαθηματικά προσπαθούν να την αποδείξουν από το 1950 αλλά ακόμα δεν το έχουν καταφέρει (και δε βλέπω πώς θα μπορέσουν να αποδείξουν κάτι τέτοιο).

Υπάρχει όμως ένα website το οποίο θέτει στην πράξη αυτή τη θεωρία. Και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την καριέρα του ή τα επαγγελματικά του.

Το site είναι το LinkedIn.com.

Τι κάνει το site;

Γράφομαι εγώ για παράδειγμα και καλώ τους γνωστούς μου να γραφτούν. Κάποιοι έχουν μια εταιρία, άλλοι είναι μανατζέρια, άλλοι απλά δουλεύουν κάπου. Όλοι όμως ξέρουν κάποιους άλλους: τα αφεντικά τους, τους συνεργάτες τους, τους πελάτες τους, τους προμηθευτές τους. Ο καθένας από αυτούς έχει το δίκτυό του.

Θες τώρα εσύ ας πούμε αύριο μεθαύριο να βρεις μια δουλειά. Ή θες να προσλάβεις εσύ κάποιον. Ή θες να βρεις έναν προμηθευτή αλλά όχι έναν τυχαίο, θες κάποιον που να έχετε ένα κοινό γνωστό για να ξέρεις ότι θα σε προσέξει. Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις μέσω του LinkedIn.

Εγώ για παράδειγμα έχω τώρα 30 γνωστούς μου online (πρώτος βαθμός διαχωρισμού), οι οποίοι έχουν συνολικά πάνω από 400 γνωστούς τους (δεύτερος βαθμός) οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν πάνω από 133.600 γνωστούς (τρίτος βαθμός).

Με μία πολύ γρήγορη αναζήτηση μπορώ να βρω δουλειά ακόμα και στις Σευχέλλες.

Πόσο εύκολο είναι;

Μπαίνεις στο site, βάζεις τα στοιχεία σου, πέντε πράγματα για τον εαυτό σου και φέρνεις μέσα τους γνωστούς σου. Χωρίς συνδρομές, χωρίς απαιτήσεις. Όλα δωρέαν για όσους γραφτούν τώρα.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον τον ενδιαφέρουν τα επαγγελματικά του.

Και μόλις γραφτείτε στείλτε μου ένα email για να "συνδεθούμε", δηλαδή να καταγράφει το σύστημα πως γνωριζόμαστε: g@GeorgeIsYourMan.com

3 σχόλια:

Phantasmak είπε...

"Μαθηματικά προσπαθούν να την αποδείξουν από το 1950 αλλά ακόμα δεν το έχουν καταφέρει (και δε βλέπω πώς θα μπορέσουν να αποδείξουν κάτι τέτοιο)."

Αν οι μαθηματικοί που δουλεύουν σ' αυτή τη θεωρία φοβούνται ότι μπορεί να βρουν ότι συνδέονται με την Πάρις Χίλτον, μπορεί και να μη θέλουν να την αποδείξουν.

Stefanos είπε...

χαχαχα έχεις δίκιο phantasmak..
Εγώ πάντως προτιμώ να συνδεθώ με την Lyv Tyler λέμε τώρα..
Γεώργιε εγώ γράφτηκα ήδη. Καλή φάση το site..

Ανώνυμος είπε...

Για τους Έλληνες (οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό) λέγεται ότι οι βαθμοί είναι δύο και όχι έξι. Φυσικά η θεωρία για τους βαθμούς διαχωρισμού είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί επιστημονικά, καθώς το πρόβλημα δεν είναι αυστηρά μαθηματικό αλλά απαιτείται λύση που να έχει παραμέτρους γεωγραφικές(δύο άτομα στην Αφρικανική ήπειρο είναι πιο εύκολο να γνωρίζονται μεταξύ τους, απ'ότι στην περίπτωση που ο ένας εκ'των δύο θα ζούσε σε άλλη ήπειρο), εθνικές (δύο άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, που ζουν στα σύνορα 2 διαφορετικών χωρών ακόμη κι αν τα σπίτια τους απέχουν μόλις 10χλμ. είναι δυσκολότερο να γνωρίζονται απ'ότι 2 άνθρωποι ίδιας εθνικότητας, που ζουν στην ίδια χώρα και τα σπίτια τους απέχουν 500χλμ.), και πολλές άλλες ακόμη...