18.2.05

Το κεφάλαιο 94

Σελίδα 447. Κεφάλαιο 94. Illuminati:

"Η επιστήμη είναι ο νέος Θεός."

Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο γραμματέας του Πάπα, ένας πολύ θρησκευόμενος άνθρωπος, με μεγάλη πίστη στο Θεό. Και το λέει στο μυθιστόρημα του Dan Brown Angels & Demons, που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τον τίτλο Illuminati. Πολύ καλογραμένο και γρήγορο βιβλίο παρά τις 650 σελίδες του. Και αν το διαβάζετε ήδη (ή σκοπεύετε να αρχίσετε σύντομα), μην κοιτάξετε τα σχόλιά μου και σας χαλάσω την έκπληξη.

Μ' άρεσε η διαπίστωση αυτού του ανθρώπου. Η επιστήμη είναι όντως ο νέος Θεός. Το παραδέχεται μπροστά στις κάμερες, σε μια ώρα κρίσης το ότι στον πόλεμο εκκλησίας vs επιστήμης, η επιστήμη κέρδισε. Ολοκληρωτικά και αυταπόδεικτα.

Επτά σελίδες στις οποίες αυτός ο άνθρωπος, μιλάει σε όλους τους καρδινάλιους και σε περίπου 1 δισεκατομμύρια Χριστιανούς και τους εξηγεί πως τα φάρμακα, τις τηλεπικοινωνίες, τα διαστημικά ταξίδια, τη γενετική μηχανική είναι τα θαύματα αυτού του νέου Θεού.


Ο Θέος είναι πλέον ξεπερασμένος. Η εκκλησία κουράστηκε.



Όμως τι είδους Θεός είναι αυτός που δίνει στα παιδιά του δύναμη και δε τους δίνει ένα ηθικό κώδικα για το πώς να το χρησιμοποιήσουν; Ποιός πατέρας δίνει φωτιά στα παιδιά του χωρίς να τα προειδοποιεί για τους κινδύνους της; Και όταν παιδί παύει να αισθάνεται υπόλογο για τις πράξεις του, χάνει και την πίστη του σε μια ανώτερη δύναμη.

Έτσι είναι. Έχουμε τόσα πολλά υλικά και έχουμε τόσα λίγα πνευματικά.


Ως άνθρωπος που δε συμμερίζομαι τις απόψεις της εκκλησίας, της οποιαδήποτε εκκλησίας (και πιστέψτε με, έχω πολύ προσωπική εμπειρία και εκτός χριστιανιστικών θρησκειών), δε μπόρεσα να μη νιώσω περήφανος για αυτά που έλεγε στο μυθιστόρημα αυτός ο άνθρωπος. Δε μπόρεσα να σταματήσω να διαβάζω το χείμμαρο των λέξεων στο πιο κρίσιμο σημείο του βιβλίου. Και δε μπορούσα να σηκώσω το βλέμμα μου για άλλες 4 ώρες χωρίς να τελειώσω το βιβλίο.


Φυσικά για μένα η ιστορία είχε τελειώσει. Το κεφάλαιο 94 είχε κάνει έρωτα στο μυαλό μου.

1 σχόλιο:

Η Κουρούνα είπε...

Ο Θεός ξεπεράστηκε; Η Eπιστήμη είναι ο νέος Θεός; Ας πείσει η Eπιστήμη μερικά εκατομμύρια ανθρώπους να σφάξουν άλλους τόσους στο όνομά της και ίσως πειστώ κι εγώ ότι ο Θεός (οι θεοί) ξεπεράστηκε (ξεπεράστηκαν). :-)