Ποιά είναι πιο μεγάλη; Η Γροιλανδία ή η Κίνα;
Δε θυμάστε; Να σας δώσω μήπως ένα χάρτη που έχω πρόχειρο για να συγκρίνετε; Ορίστε νάτος.
Ελπίζοντας λοιπόν πως ξέρετε
πού είναι αυτές οι δύο χώρες στο χάρτη, θα δείτε πως έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, έτσι; (hint για αγεωγράφητους: και οι δύο εμφανίζοντια με σκούρο πράσινο χρώμα στο χάρτη)
Τι θα κάνατε λοιπόν αν σας έλεγα πως στην πραγματικότητα η Κίνα είναι σχεδόν τετραπλάσια σε έκταση από τη Γροιλανδία;
(πηγή: CIA World Factbook: China & Greenland)Ο λόγος που δεν φαίνονται αυτά στο χάρτη είναι πως οι χάρτες που χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια είναι απλά λάθος. Και το λάθος οφείλεται στο ότι είναι τελείως αδύνατον να αναπαραστήσεις μια πεπλατυσμένη σφαίρα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς να επιλέξεις από ποιό σημείο βλέπεις το χάρτη.
Έτσι λοιπόν, ο Γερμανός Mercator, ο οποίος πρώτος έφτιαξε τους χάρτες που χρησιμοποιούμε κατά κόρον σήμερα, επέλεξε να έχει ως κέντρο του την Ευρώπη, κάνοντάς την να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη. Δεν είχε κάποιο κακό σκοπό. Άλλωστε τότε η Ευρώπη ήταν το κέντρο τού κόσμου και
κάπου έπρεπε να είναι το κέντρο!Μετά ήρθαν πολλοί ακόμα χαρτογράφοι που επιδίωξαν να διορθώσουν αυτό το λάθος, αλλά τα ονόματά τους και τα έργα τους δεν ξέφυγαν ποτέ από τα σκονισμένα βιβλία της ιστορίας της επιστήμης της χαρτογραφίας.
Τελευταίος ήταν ο Peters, ο οποίος έφτιαξε έναν νέο χάρτη ο οποίος αναπαριστά όσο πιο ακριβέστατα γίνεται τον πραγματικό χάρτη του κόσμου στον οποίον ζούμε.
Μη λιποθυμήσετε. (ανοίγει με κλικ)
Η Αφρική φαίνεται τεράστια ε; Και η Ευρώπη μια σταλιά. Ξέρετε γιατί; Γιατί έτσι ακριβώς είναι.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί τόσους αιώνες δεν έχουμε αλλάξει χάρτες. Αυτό ξέρει κανείς να το απαντήσει;
Yeap, you guessed it. Δεν αλλάζουμε τους χάρτες μας γιατί δεν θέλουμε να ξέρει ο κόσμος πως η Αφρική είναι μεγαλύτερη. Δεν θέλουμε ο κόσμος να ξέρει πως είμαστε μια σταλιά. Δεν θέλουμε να συνδέσουνε την εδαφική τους υπεροχή με το ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού πεινάνε.
Και αν αυτό σας φαίνεται κουφό και "αποκλείεται να είναι όλα αυτά μια συνομωσία" τότε πώς θα σας φαινόταν το γεγονός πως ο μόνος λόγος που το βόρειο ημισφαίριο είναι στο πάνω μέρος του χάρτη είναι ο ίδιος: η δημιουργία της εντύπωσης της γεωγραφικό-πολιτικής υπεροχής;
Για προσπαθείστε να εντοπίσετε την Ευρώπη (και πόσο μάλλον την Ελλάδα) αν είχαμε υιοθετήσει αυτόν τον χάρτη του κόσμου: