Αλλά καθότι η πολιτική δεν με τρελλαίνει, δεν ασχολήθηκα πάρα πολύ.
Σήμερα όμως διάβασα στο "Ε" μία συνέντευξή του όπου αναφέρει κάποια πολύ χρήσιμα στατιστικά, για το αμερικάνικο όνειρο:
- Στις ΗΠΑ, το 60% του πληθυσμού δηλώνει πως η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή τους. Ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών που αναφέρει είναι στο 13.5%.
- Το 80% των ανθρώπων πιστεύει πως η κόλαση και ο παράδεισος δεν είναι λεκτική μεταφορά ή ψυχολογικοί όροι αλλά πραγματικά μέρη. Το καλύτερο όμως είναι πως μόνο το 1% των ανθρώπων πιστεύει πως θα πάει στην Κόλαση.
- Το 60% επίσης (ίσως το ίδιο 60%) πιστεύει πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος των άλλων. Στη Γερμανία είναι 40%, στη Βρετανία 37%, στη Γαλλία 33%.
- Στις ΗΠΑ, η εθνική υπερηφάνεια των νέων αγγίζει το 98%. Στη Γερμανία εθνικά υπερήφανοι δηλώνουν το 65% των νέων και στη Βρετανία το 58%.
- Ποσοστό του ΑΕΠ που δίδεται για κοινωνικές παροχές: Αμερική 11%. Ευρώπη 26%.
- Ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν πως θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια: Ευρώπη 40%. Αμερική 71%. (Είπε κανείς κάτι για το μεγάλο αμερικάνικο όνειρο;)
- Επί τη ευκαιρία, όταν συγκρίνουμε ευρωπαϊκή και αμερικάνικη ανεργία θα πρέπει να μην ξεχνάμε να διπλασιάζουμε το αμερικάνικο ποσοστό (κατ' ελάχιστο) γιατί στην Αμερική άνεργος είναι αυτός που λαμβάνει επίδομα ανεργίας που είναι 6-μηνο μόνο (στην Ευρώπη είναι συνήθως ετήσιο, και σε κάποιες χώρες όπως το Βέλγιο ισόβιο). Και αν σταματήσεις να ψάχνεις για δουλειά μέσα στο 6-μηνο τότε θεωρείσαι ως αποθαρρημένος (=άεργος) άρα δεν είσαι άνεργος.
- Μέσος όρος δολοφονιών στους 100.000 ανθρώπους: 1,7 στην Ευρώπη. 6,3 στην Αμερική.
- Μέσος όρος γιατρών ανά 100.000 ανθρώπους: 322 στην Ευρώπη. 279 στην Αμερική.
- Ώρες εργασίας το χρόνο κατά μέσο όρο: ΗΠΑ 1.877. Ιαπωνία 1.840. Γαλλία 1.562 (κρατάω πισινή εδώ γιατί η Γαλλία εφάρμοσε το 35ώρο, το οποίο βέβαια και αυτό καλό πράγμα είναι αλλά για να ξέρουμε και τι συγκρίνουμε)
- Συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ανά 1.000 κατοίκους: Αμερική 308. Ευρώπη 661. Ο Ρίφκιν το αποδίδει στη συλλογικότητα του ευρωπαϊκού πνεύματος, ενώ στην Αμερική φοβούνται μη χάσουν το privacy τους λόγω της ατομικότητας του αμερικάνικου ονείρου. Παρεμπιπτόντως στην Ελλάδα πλέον το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 1000, αφού έχουμε περισσότερα κινητά από ότι ανθρώπους.
- Μέσος όρος φυλακισμένων ανά 100.000 ανθρώπους: Αμερική 685. Ευρώπη 87.
Σημείωση: Όπου Ευρώπη, εννοούμε Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου Αμερική εννοούμε αποκλειστικά ΗΠΑ.
Τα στατιστικά δικά του, οι προβληματισμοί δικοί σας.
1 σχόλιο:
Πόσο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει ότι ο πολιτισμός του είναι ανώτερος από των άλλων ή που δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι; Ο Νίκος Δήμου έχει πει για το δεύτερο ότι είναι 97% (ή κάπου εκεί).
Υ.Γ. Καρφωτός για κόλαση ο Φαντασμάκ. Στάνταρ! χεχεχε
Δημοσίευση σχολίου