31.8.07

The numbers game

Οι φωτιές σβήσανε. Με κάθε σεβασμό στα 64 θύματα, στην οικολογική καταστραφή και στους εν γένει πυρόπληκτους, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη μας πως έχω συμμετέχει και σε μια κατάσβεση πυρκαγιάς στη ζωή μου και είμαι συχνός δωρητής σε διάφορα charities, μπορώ να μιλήσω ελεύθερα τώρα;

Παίρνω ένα κομπιουτεράκι και υπολογίζω πως από τα 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτή τη χώρα, κάθε μέρα πεθαίνουν κατά μέσο όρο 376. (11 εκατομμύρια πληθυσμός, δια 80 έτη μέσος όρος ζωής, δια 365 ημέρες)

Από αυτούς τους 376 κάθε μέρα πόσοι είναι εκείνοι που πεθαίνουν λόγω ανεπαρκούς πρόνοιας; Πόσοι πεθαίνουν από ναρκωτικά; Πόσοι από ασθένειες που θεραπεύονται με ένα φακελάκι που δεν έχουν να δώσουν; Πόσοι σκοτώνονται στους δρόμους επειδή δε φορούσανε ζώνη ή κράνος; Πόσοι πεθαίνουν από το κάπνισμα; Πόσοι πεθαίνουν επειδή επιβαρύνανε χρόνια την υγεία τους και κανείς δεν υπήρξε να τους παρέχει δωρεάν ετήσια τσεκάπ μέχρι να ήταν πολύ αργά για να σωθούνε;

Ε, πόσοι;

Κατεβαίνουμε να διαμαρτυρηθούμε για το θάνατο 64 ανθρώπων σε 5 ημέρες, όταν ο μέσος όρος μέσα σε οποιεσδήποτε πέντε ημέρες του χρόνου είναι 1880 άνθρωποι.

Πόσο αυξήθηκε ο μέσος όρος των νεκρών μέσα στο έτος λόγω των πρωτοφανών και καταστροφικών αυτών πυρκαγιών για τη χώρα μας; Κατά μέσο όρο πεθαίνουν στη χώρα μας 137.500 άνθρωποι. Φέτος θα έχουν πεθάνει 137.564.

Αλλά οι 137.500 δεν αντιπροσωπεύουν άριθμό που σοκάρει. Ο αριθμός αυτός δεν έχει σημαντικό στόρυ. Δεν έχει shock value. Δεν πουλάει.

Ο θάνατος συνανθρώπων δεν πουλάει αν κάποιος έγινε χονδρός και πέθανε από καρδιά, ακόμα και αν το 40% όλων των θανάτων είναι από καρδιά.

Ο θάνατος συνανθρώπων δεν πουλάει αν κάποιος έπινε και πέθανε από συκώτι, ακόμα και αν το 2% όλων των θανάτων είναι από κίρρωση ήπατος.

Ο θάνατος συνανθρώπων δε μετράει αν χτυπήθηκαν από καρκίνο, γιατί δεν ήταν εξίσου σοκαριστικός, απρόσμενος και βίαιος, ακόμα κι αν το 13% των θανάτων οφείλονται σε καρκινώματα.

Ο θάνατος συνανθρώπων δε μετράει αν έγινε από κάποια μεταδοτική ασθένεια όταν το 20% των θανάτων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο θάνατος συνανθρώπων δεν πουλάει αν κάποιος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, ακόμα και αν το 1,5% όλων των θανάτων είναι από αυτοκτονίας επειδή κάποιος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κατάσταση που δε μπορούσε να αντιμετωπίσει στην κοινωνία που εμείς φτιάχνουμε και συντηρούμε καθημερινά γι αυτόν.

Γιατί;

Γιατί κοντοφθαλμούμε και βλέπουμε το δένδρο και όχι το δάσος; Γιατί σε ένα μήνα θα έχουμε ξεχάσει τις φωτιές; Γιατί σε ένα μήνα θα κοιτάμε πάλι τα δικά "μας", αδιαφορώντας πως μέσα στους 137.500 τον επόμενο χρόνο θα είναι και κάποιος δικός μας;

Γιατί, είναι πιο σημαντικοί οι 64 από τους 137.500;

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Egw den katalava oti gia auto diamarturomaste,alitheia.
Kai toulaxiston egw stenaxwrithika perissotero gia ta xiliades stremmata me dentra pou kaikan kai gia ta zwa,para gia tous anthrwpous.Kai oxi apo kakia,apla giati ta dentra einai pio simantika gia to sunolo tis zwis panw sti gi,kai ta zwa einai ta mona pou den ftaine pote gia ta vasana pou pernane eksaitias mas.

Lina είπε...

προσωπικά δεν βρίσκω λόγο να διμαρτυρυθώ όταν κάποιος προκαλέι το θάνατό του με πιώμα ή τσιγάρα.

επίσης το να πεθάνεις από φωτιά δεν ταιριάζει με την εποχή που ζούμε, είναι ελεινό που συνέβη κάτι τέτοιο.

g for george είπε...

Μπορεί να έχει μια λογική αυτό που λες, άλλο όμως να πεθάνεις στο κρεββάτι από μια ασθένεια και εντελώς διαφορετικό το να καείς ολοζώντανος.

Στην τελική αν εγώ πεθάνω από το κάπνισμα -αν και δεν καπνίζω, καπνίζουν οι άλλοι για 'μένα- θα ευθύνομαι εγώ και όχι το κράτος.

Εδώ τι παίχτηκε; "είδαμε" ανθρώπους να πεθαίνουν με φρικτό τρόπο. Αν έχεις πάθει στην ζωή σου το παραμικρό έγκαυμα, σκέψου το. Τουλάχιστον όταν πας από κάποια αρρώστια έχεις την χρόνο να τα βρεις (ίσως) με τον εαυτό σου και με τον Θεό (για όσους ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο).

Lili είπε...

Μιλωντας για shock value, με σοκαρει η λογική πληρωνω σε charities αρα εχω το δικαιωμα να μιλησω με αριθμους και υπολογισμους.

Σου ξεφευγει κατι,η ουσια.
Δεν ειναι οι αριθμοι το προβλημα.
το προβλημα ειναι οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι θεωρουν δεδομενο οτι η ζωη τους αξιζει πολλα και οτι τους χρωστανε να προστατευτει.

Γιαυτο και θυμωνουν και απαιτουν κλπ..


Οταν ομως ξερεις ότι ο πλυθυσμος δεν ειναι παρα ενα προσοδοφορο κοπαδι αγελαδων που σου προσφερει γαλα, δερμα, κρεας (εργασια, καταναλωση αγαθων, φαρμακων, κλπ)
τοτε δεν τσατιζεσαι με τους απο πανω, δεν σοκαρεσαι που στην σημερινη εποχη γινονται τετοια πραγματα...απλα λυπασαι και κλεινεις σφιχτα τα ματια οποτε σκεφτεσαι το μαρτυριο που περασανε.


Μειωνοντας το γεγονος σε αριθμους, δεν νομιζω οτι ειναι οτι πιο καλοσυνατο πηγαζει απο μεσα σου, και δεν θα αλλαζα γνωμη γιαυτο ακομα και αν πληρωνες χιλιαδες ευρω στην διασωσω της καρετα καρετα.

Η συμπονοια και η καλoσυνη βγαινουν σε τετοιες περιπτωσεις, αυθπορμητα,and I know you used to have some.

What now? None?

Your Man είπε...

@ανώνυμος:

Συμφωνώ. Η χλωρίδα και η πανίδα είναι σημαντικά. Αλλά είναι σημαντικότερα από τους 64 νεκρούς; Και για να έρθω στο δικό μου ερώτημα, οι 64 νεκροί είναι σημαντικότεροι από τους 137.500;

@Lina:

Οι πότες και οι καπνιστές είναι εύκολοι στόχοι. Ηθικά μεμπτοί. Οι άλλοι;

@g for george:

Δεν πεθαίνουν όλοι στο κρεβάτι από μια ασθένεια. Πολλοί πεθαίνουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό στα καλά του καθουμένου. Ακόμα και 22χρονοι ποδοσφαιριστές, για να μην ξεχνιόμαστε.

Επίσης, το να καείς είναι φριχτό, αλλά το να ζεις 1-2 χρόνια στον πόνο αν έχεις ας πούμε καρκίνο ήταν δηλαδή καλύτερο;

@Lili:

Εντάξει, λοιπόν, αν πιστεύεις ότι "εξαγοράζω" το δικαιώμά μου για να έχω γνώμη, τότε ας το αφήσουμε αυτό κατά μέρος και ας πούμε ότι έχω σβήσει μια φωτιά το '94 στην Κρήτη, ήμουν 6 χρόνια Πρόσκοπος και 2 χρόνια βαθμοφόρος, έχω ένα ανθρωπιστικό blog εδώ και 2 χρόνια, συνεργάζομαι και βοηθάω ενεργά μια ΜΚΟ με τις διοικητικές τις λειτουργίες. Αυτό δηλαδή τώρα μου δίνει το δικαιώμα να μιλήσω;

Ή γενικά δεν πρέπει κάποιος να μιλήσει για τα θύματα που έχουμε φτάσει να θεωρούμε πως είναι de facto και γι αυτό δεν αξίζει να ασχοληθούμε;

Και γιατί ξαφνικά όταν μιλάμε για 64 ανθρώπους εκείνοι δεν είναι αριθμός αλλά είναι πρόσωπα, και οι 137.500 είναι απλά αριθμός;

Γιατί δηλαδή ο αριθμός δεν έχει πρόσωπο; Γιατί αν αύριο ας πούμε πεθάνω από καρδιά λόγω αθητικού καπνίσματος (second hand smoke), θα είμαι απλά μια στατιστική και όχι θύμα; Γιατί εγώ δε θα έχω πρόσωπο και κανείς δε θα αλλάξει την ψήφο του για μένα;

evaki είπε...

Γιατί...γιατί...γιατί...

Γιατί αντί να πεις απλά ότι θα ήθελες επιτέλους να ξεσηκώνονται όλοι για όλα όσα άθλια υπάρχουν στη χώρα μας (και όχι μόνο) όπως το έκαναν σε αυτή την καταστροφή κι ακόμα περισσότερο....αφήνεις (ηθελημένα ή άθελά σου;)να αιωρείται η ιδέα ότι δεν έγινε και τίποτα τόοοσο τρομερό αυτή τη φορά σε σχέση με...κλπ κλπ κλπ.

Βλέπεις τη διαφορά υποθέτω. Try again. PLEASE !

An-Lu είπε...

Έχεις δίκιο...αλλά που να το βρεις;

g for george είπε...

George θα διαφωνήσω.

Τα λέει καλύτερα το evaki κάτω από μένα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί, είναι πιο σημαντικοί οι 64 από τους 137.500;

Γιατί απλά με τη λογική αυτή και οι 137.500 είναι πιο ασήμαντοι σε σχέση με όσους σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή, και αυτοί απ'όσους δεν έχουν να φάνε στην Αφρική, που με τη σειρά τους δεν πιάνουν μία με τους νεκρούς Ινδούς και Κινέζους ετησίως, κ.ο.κ. και τελικά τίποτα δεν είναι πραγματικά είδηση άξια λόγου. θα μείνουμε όλοι να τραγουδάμε All we are is dust in the wind περιμένοντας να'ρθει κι η σειρά μας.

bmystical είπε...

βασικά δεν νομίζω ότι οι διαμαρτυρίες αφορούσαν τους 64 που πέθαναν.... απ' την άλλη αν νιώθεις την ανάγκη να διαμαρτυρηθείς για τους 137.500 γιατί δεν το κάνεις?

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω οτι το πνεύμα του George είναι "γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος μόνο για αυτούς που ακούει τώρα, απο τα δελτία ειδήσεων - γιατί δεν διαμαρτύρεται γενικά για τους άσκοπους νεκρούς" - ένα πνεύμα που κατά βάση με βρίσκει σύμφωνο.

Τώρα, απο την άλλη, δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο σου George, απλώς απλοποιώ την κουβέντα - αν κάνω λάθος στην αντίληψή μου, με διορθώνεις.


Απαντώ σε αυτό οτι "έτσι είμαστε". Καλοπερασάκηδες, η πάρτη μας πάνω απο όλα, κλπ. Όχι "εμείς οι έλληνες", btw, όταν λέω "έτσι είμαστε" αναφέρομαι σε όλους τους ανθρώπους που γαλουχήθηκαν με την λογική "παίρνεις όσα δουλεύεις" που με την σειρά του αφαιρεί την κοινωφελή προσπάθεια.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό για τους πυροσβέστες λ.χ., που για τρεις και εξήντα τρέχουν σε αυτά που όλοι οι άλλοι (εμείς) τρέχουν να αποφύγουν - ε, έχουμε και δότες φιλοτιμου.

Michalis είπε...

Πολύ καλί δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης ://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…

APSOY είπε...

Δε μπορώ να πω πως διαφωνώ με τα όσα λες, αλλά δε μπορώ να συμφωνήσω και 100%...
Έχω χάσει ανθρώπους δικούς μου από τροχαίο και οι αριθμοί θανάτου στα τροχαία είναι τρομακτικά μεγάλοι...

Νομίζω όμως στην παρούσα φάση δεν ήταν μόνο ο αριθμός των νεκρών, αλλά και η τεράστια ζημιά που έγινε...
Και μην ξεχνάς πως δε μιλάμε για ένα απλό ατύχημα... αλλά για δολοφονία...(αν και εφόσον τελικά είναι εμπρησμός)! Αυτό είναι το σοκαριστικό για μένα...

Καλή βδομάδα.
Apsoy.

Ανώνυμος είπε...

Ωχου την έβαψα με τον μπλογκερ σου,εχω word press.Πάτησα στο ψαχτήρι τη λέξη "Ιδιωτικές Σχολές Γραφιστικής",βασικά σπουδάζω ήδη συντήρηση έργων τέχνης στο ΤΕΙ αλλά έχω ανακαλύψει εδώ και καιρό πως επουδενή δεν με καλύπτει.Το ψαχτήρι λοιπόν μου έβγαλε το κείμενο σου για κάποια ξαδέρφη-ανηψια σου,δεν θυμάμαι καλά.Βασικά και εγώ ψάχνω για κάποια ιδιωτική,έχεις να μου προτείνεις κάτι? savagemej@hotmail.com ειναι το μειλ μου,σε παακαλώ αν μπορείς απάντησε μου εκεί ή κανε με αντ στο ΜΣΝ για να τα πούμε.Ευχαριστώ!

g for george είπε...

Σαφώς και κατάλαβα τι ήθελε να πει ο George με το ποστ. Απλώς δεν συμφωνώ...

mpoumpoula είπε...

έχεις δίκιο...απόλυτο μάλιστα...αλλά δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να κοιτάξει βαθύτερα γιατί απλά θα χάσει τον εαυτό του...δεν μπορείς να νοιάζεσαι για όλους και για όλα.
Δεν έχεις το χρόνο και δυστυχώς δεν ξέρεις απο που να το πιάσεις και που να το αφήσεις...
και μένα με ενδιαφέρει η ζωή και η εξέλιξη των κρατουμένων αυτής της χώρας και οι θάνατοι εκεί μέσα που ξεπερνάν τα όρια, αλλά όσο κι αν ψάχνω τρόπο να βοηθήσω δεν βρίσκω τίποτα ουσιαστικό.

Suspect είπε...

Αλλο ο Καρλ Μαρξ και αλλο ο Γκραουτσο Μαρξ

Ανώνυμος είπε...

Kapies katastaseis einai poli pio spectacular kai grafoun kalitera toso stin tileorasi oso kai stis mnimes.
me tin idia logiki, tous 3000 tou WTC den tha prepe na tous klapsoume toso oute na stekomaste mpastounia mes to super market me to karotsi sto xeri gia tin 1 leptou sigi. Giati an deis posa pedakia ligopsixoun sto Darfur twra pou sou grafw tha xeraseis ki esi ki egw kai tha ntrapeis pou eise anthrwpos.
alla to darfur den poulaei toso. I fariki den poulaei pia. Tin varethikame. Tin akoume apo tote pou thimomaste ton eafto mas. otan den pswomolisan stin Ethiopia, psomolisan stin Rwana, ki otan den psomolisan ki ekei aliloskwtononte stin akti elefantostou kai paei legontas.
ta idia kai me tin palestini, ta idia kai me to irak-iran-Gaza kai den simazevete.
Ki omws. Ekei skotwnonte dekades pitsirikia katw twn 10 se kathimerini vasi.
Den to pezei o Antenna Live. Den mas akoumpaei toso.
Alla otan vlepeis ton thanato me tooooooso vanafso tropo live enw pineis kafe ston kanape einai anithiko. Einai sokaristiko.
Otan parakoloutheis tis zwes kosmou kai kosmaki na ginete staxti kai mpourmpeli me esthitiki kai mousiki CNN, den mporeis na MIN exagriwtheis...
Isws einai afto pou kanei tin diafora telika. To oti den epitrepete stin ellada tou 2007 na afinoume mia gineka na kaei mazi me 4 anilika mes to spiti tis kai na to parakolouthoume stin tileorasi kanontas ts!ts!ts!...

pou xerw telika...ola einai sxetika...ki ola exoun tin idia varitita stin vasi tous...

Lili είπε...

Με καλυψανε οι απο κάτω, ειδικα το evaki.:)