13.2.06

Τι μου θύμισες...

Μού'στειλε σήμερα email ένας πιτσιρικάς (μου συστήθηκε ως under development ανταγωνιστής μου) και παρόλο που είναι σύμβουλος, μου ζήτησε να τον συμβουλέψω πώς να πλασαριστεί στην αγορά.

Μου ζήτησε συγγνώμη που μου μιλάει στον ενικό, γιατί το site μου είναι τέτοιο που τον έκανε να μη μπορεί να μου μιλήσει στον πληθυντικό.

Και μου θύμισε...

Μου θύμισε όταν είχα έρθει για το πρώτο μου interview για μια full time, permanent δουλειά στην Ελλάδα. Μετά από Αγγλία, σπουδές, καλή προϋπηρεσία κλπ.

Πάω σε μια εταιρία λοιπόν κατά τις εξίμισι το απόγευμα. Η γραμματέας ότι έφευγε. Τα δύο αφεντικά ήρθαν να με βρουν στο meeting room.

Μεγαλόσωμοι και οι δύο, ώχρα πουκάμισο ο ένας, γαλάζιο ο άλλος. Πολύ corporate χρώματα, κι ας ήταν 7 άτομα εταιρία. Είναι το image που θες να δώσεις, το συμμερίζομαι. Με το σεις και με το σας, παρόλο που δεν είχαν ούτε μια κόκα κόλα να προσφέρουν.

Μετά τα πρώτα λεπτά που "ξαναδιάβαζαν" (έβλεπαν για πρώτη φορά) το βιογραφικό μου, χαλαρώνω, ξεσφίγγω τη γραβάτα λίγο όταν μου λένε:

- Έχετε κάνει αυτό, έχετε κάνει εκείνο... μπλα μπλα μπλα...
- Μπορούμε να μιλάμε και στον ενικό αν θέλετε.

Σταματάνε. Κοιτάζουν ο ένας τον άλλο, περνάει λίγος χρόνος ώσπου λέει ο πιο μεγαλόσωμος:
- Όχι, ας μην το κάνουμε αυτό κ. Αναγνωστόπουλε.

Εκείνη τη στιγμή έμεινα μαλάκας. Δεν περίμενα ποτέ να πεις σε κάποιον ότι ρε παιδί μου εγώ εδώ είμαι, δε θα στο παίξω ξερόλας και θέλω να σου δείξω ποιός πραγματικά είμαι πριν με προσλάβεις. Δε θα σου πω ότι όταν ήμουν στο support της HOL έκανα παπάδες αν το μόνο που έκανα ήταν να σηκώνω τηλέφωνα και να περνάω στους τεχνικούς.

Δεν τους άρεσε το αληθινό λουκ. Κρύβω το πολιτισμικό σοκ (διαφορά Βρετανίας - Ελλάδας στα interviews), ξανασφίγγω τη γραβάτα και αλλάζω γραμμή πλεύσης:

- Στη HOL είπατε; Κοιτάξτε, εκεί παρείχα first level support και μέσα σε ένα μήνα με κάνανε μέλος της ομάδας τεχνικών παρόλο που δεν είχα λάβει τεχνική εκπαίδευση. Τον επόμενο μήνα, είχα δύο άλλους τεχνικούς που δουλεύανε για μένα και τον τρίτο μήνα μου κάνανε πρόταση να πάω στο marketing της εταιρίας.

Μου κάνανε προσφορά για δουλειά μέσα σε 3 μέρες.

Ελλάδα ρε. Ότι δηλώσεις είσαι.

6 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Δεν τους άρεσε το αληθινό λουκ.

Έτσι! Πέστα ν' αγιάσει το στόμα σου!

Αντώνιος είπε...

been in that position... Έχω στείλει παντελώς ψεύτικα cvs και έχω πάρει έτσι προσφορές εργασίας για πλάκα...

Είναι θλιβερό, όχι ότι υπάρχει πολυτισμική διαφορά. Είναι αναμενόμενη. Και εσύ, αν στην Αγγλία πήγαινες σε μικρή πόλη θα ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα. Το θλιβερό και συνάμα αστείο είναι ότι αντί να αντιγράψουν αυτά που τους ταιριάζουν, αντιγράφουν μία "ετικέτα" η οποία δεν ταιριάζει καθόλου...

Πλάκα έχουν οι συνεντεύξεις σε ελληνικές εταιρίες. Τα βιογραφικά που παίρνουν δείχνουν ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ούτε γνώση της χρήσης του TAB... Και μετά πηγαίνεις σε καμιά αμερικάνικη και σου φεύγει η μαγκιά...

Ανώνυμος είπε...

Καλή φάση.

Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω οτι βλέπουν εσένα - κοιτάνε πως θα δούνε οι άλλοι (οι ανταγωνιστές, οι πελάτες, το προσωπικό).

Και αυτό γιατί δεν έχουν ούτε την γνώση, ούτε την εμπειρία - οπότε σου λέει, αν για τον πελάτη μου (που ξέρει) αυτός είναι καλός, ε, θα είναι πράγματι καλός...



Μου θυμίζουν κάτι κοπελίτσες που ερωτεύονται μόνο όταν η κολλητή τους τους πει "καλός είναι", και κάτι αγοράκια που δεν τους νοιάζει τι είναι η κοπέλα που έχουν δίπλα τους - αρκεί να "γράφει καλά" όταν βγαίνουν μαζί...

vatraxokoritso είπε...

ευτυχως εσυ το καταλαβες νωρις...
καλημερα μικρε.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα αφεντικό, παρά υπάλληλος...

Ανώνυμος είπε...

μηπως στην αγγλια εκτιμούν την αλήθεια? μια γνωστη μου δουλευε καθαριστρια στα μακντοναλντ στη σκωτια, μια μερα η υπευθυνη της ειπε να κατσει να καθαρισει ξανα ολο το μαγαζι, εκεινη το εκανε αλλα μετα διαμαρτυρηθηκε περι δικαιωματων εργατων και τα λοιπα. Την αλλη μερα της ανακοινωσανε οτι απο καθαριστρια θα γινει γενική υπευθυνη για τον καθαρισμό! Ισως να ειναι τύχη ισως παλι να δειχνει την διαφορα στην κουλτουρα.