6.4.05

Hellas

Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι;

Όταν απευθυνόμαστε σε ξένους, το όνομα της χώρας μας είναι Greece. Όχι Hellas. Greece.

Στα 11 μου χρόνια στο Internet έχω ακούσει διάφορα, του στυλ ότι είμαστε Έλληνες και όχι Γραικοί.

Δεν το λέω για κάποιο ιστορικό λόγο. Η Ιστορία ως μάθημα είναι κάτι που παρόλο που δε με αφήνει παντελώς αδιάφορο, δεν τα πάμε καλά γιατί ως επιστήμη είναι ανακριβής και όπως πάντα την έγραφαν μόνο οι νικητές. Οπότε δε θα μπω σε αυτό το διάλογο (αν θέλετε ένα site που βρήκα πάντως για το Γραικός είναι αυτό) και δε θα μπω στο Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω του Κολοκοτρώνη.

Όμως, κάνουμε κακό στη χώρα μας με το να βγάζουμε το όνομα Hellas προς τα έξω. Όχι για κάποιο ιστορικό λόγο. Αλλά για λόγους αποξένωσης του τουρίστα. Μην το γελάτε, ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Λέει ο ξένος να έρθει για διακοπές στην Greece, και εσύ στο website σου του λες έλα στην Hellas. Και μπερδεύεται ο ξένος γιατί ιστορία δεν ξέρει και πόσο μάλλον Ιστορία την οποία αγνοούμε και οι περισσότεροι κάτοικοι αυτή της χώρας για το ότι Γραικοί λεγόμασταν μέχρι πριν 2.700 χρόνια. Και μη μου αρχίσεις για το πόσο ανιστόρητοι είναι οι ξένοι, γιατί κι εσύ δεν έχεις ιδέα ποιά η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Ουαλλίας, Σκωτία, Ιρλανδία, Βόρειας Ιρλανδίας, Μεγάλη Βρετανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, γκέγκε; Μη θέλουμε και τα δικά μας δικά μας και τα δικά τους δικά μας.

Το θέμα της αποξένωσης είναι σημαντικό για τον τουρισμό, μη γελάτε. Γιατί υποσυνείδητα στον ξένο του μπαίνουν ιδέες για την Ελλάδα πως είναι από αυτά τα κράτη που έχουν διπλή ονομασία γιατί είναι πολιτικά ασταθή, όπως διάφορα αφρικανικά και ασιατικά και βαλκανικά κράτη (ή τα οποία αλλάζουν το όνομά τους όποτε επιτευχθεί κάποιο σχίσμα ή μόλις ανέβουν άλλοι στην εξουσία.

Άσε που το Hellas είναι κακόηχο στα αγγλικά. Και αυτό επειδή όλες οι λέξεις που έχουν το h μπροστά από φωνήεων είναι ελληνικές (helium, helicopter, helix κ.ά.) και κατά συνέπεια αποξενώνουν τον μέσο Αμερικάνο, Βρετανό, Αυστραλό.

Τι θα μου πεις τώρα, ότι δε σε νοιάζει να τον αποξενώσεις; Όχι, γιατί αν ΔΕΝ σε νοιάζει να τον αποξενώσεις, μη μου γκρινιάξεις μετά που είσαι τελευταίος στην Ευρώπη, που ο βασικός σου μισθός είναι 600 ευρώ, που δε βρίσκεις δουλειά, που ο φόρος που πληρώνεις στα τσιγάρα (γιατί φοροδιαφεύγεις στο ετήσιο εισόδημα) πάει στις τσέπες διεθφαρμένων πολιτικών. Γιατί αν δε σε νοιάζει εσένα, Γραικέ, τότε γιατί να νοιάξει τον ξένο; Αντί για Ελλάδα, εκεί που κάθεται στο ταξιδιωτικό γραφείο, θα πει και δεν πάω Τουρκία που είναι και φτηνότερα;

Μα θα μου πεις, αυτό θα αλλάξει τη χώρα, το να λέω ότι εδώ είναι Greece και όχι Hellas; Όχι ρε μαλάκα, δε θα το αλλάξει. Αλλά δεν κάνεις τίποτα από αυτά που σου λένε, τότε τίποτα ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει και πάντα οι Ευρωπαίοι θα είναι οι κακοί που σου λένε να κόψεις το τσιγάρο, να ελαττώσεις την κατανάλωση στο κόκκινο κρέας που παράγεις, που σου φέρανε τον ΦΠΑ. Αλλά αν ανοίξεις λίγο τα μάτια σου και κάνεις όλα αυτά τα πράγματα που είναι καλύτερα για σένα, αν κάτσεις για μια στιγμή και πεις Για κάτσε ρε φίλε, γιατί εκείνοι το κάνουν έτσι και μεις αλλιώς, ρε μπας και έχουν δίκιο εκείνοι; τότε θα αρχίσεις να μαθαίνεις.

Γιατί δε βλέπεις μπροστά σου το συμφέρον σου; Γιατί δεν ασχολείσαι με τραγούδι και χορό αντί για Fame Story; Γιατί δεν ασχολείσαι με την πολιτική αντί να ασχολείσαι με τα κόμματα; Γιατί δεν ασχολείσαι με αθλητισμό αντί να ασχολείσαι με τις ομάδες; Γιατί δεν ασχολείσαι με τις ειδήσεις, αντί να ασχολείσαι με τα δελτία ειδήσεων; Γιατί δεν ασχολείσαι με τα διδάγματα όλων των θρησκειών αντί να ασχολείσαι με μία Εκκλησία;

7 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Από αλλού ξεκίνησε το ποστ, αλλού κατέληξε.

Θυμήθηκα τώρα κάτι φαντατισμένους ελληναράδες τον πρώτο χρόνο στην Αγγλία, οι οποίοι είχαν ράψει την ελληνική σημαία στο flight μπουφάν τους, ήθελαν ν' ασκήσουν εξωτερική πολιτική, έλεγαν "καλός τούρκος ο νεκρός τούρκος" κλπ. Νέοι άνθρωποι τώρα, έτσι; Να πεις μεγάλοι, που είχαν μεγαλώσει και κάτω από άλλες ιστορικές συγκυρίες, εκεί να παει στο διάλο.

Όπως είχε πει κι ο Νίκος Δήμου, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε το όνομα στα Σκόπια, ας αλλάξουμε το δικό μας.

Sakis Rizos είπε...

Πολύ καλό post!

Damsel in Stress είπε...

Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως, είμαστε Hellenic Republic στα διαβατήρια ... εκεί να δεις γλέντια σε σύνορα νέων χωρών.

Your Man είπε...

Δεν εξετάζω το "κρίμα είναι" που λες. Ούτε το "έτσι ξέρουμε, ας συνεχίσουμε να το κάνουμε". Δεν θέλω καν να δω αν η ονομασία μας είναι σωστή. Άλλωστε το Χρυσό Αιώνα του Περικλή, στον οποίο αναφερόμαστε όποτε αναφέρουμε "τους αρχαίους Έλληνες που έφεραν τον πολιτισμό στο σημερινό Δυτικό κόσμο", δεν υπήρχε Ελλάδα.

Υπήρχαν ξεχωριστές πόλεις-κράτη που σφάζονταν μεταξύ τους και ενωνονόντουσαν μόνο ενόψει κοινού εχθρού. Δηλαδή και "Ενωμένες Πολιτείες της Βαλκανικής Χερσονήσου" να λεγόμασταν, το όνομα μας πάλι σωστό θα ήταν.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος λοιπόν. Αλλά υπάρχει ο διαχωρισμός "αυτό μας συμφέρει" και "αυτό μας κοστίζει" και το "Hellas" μας κοστίζει. Ποσοτικά. Χρηματικά. Σε φράγκα που λέμε...

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ηλίθια τελείως είναι και η αναγραφή Athina στις πινακίδες της Αττικής Οδού ? Όλοι το Athens γνωρίζουν. Ποιός προοδευτικός να το σκέφθηκε ?

Ανώνυμος είπε...

Re paidia ti shmasia exei an mas lene Hellas h Greece h Banania Republic. H ousia einai ti mas vlepei o kosmos: edw sto UK mas vlepoun san kati metaxy Meshs Anatolhs, Tourkias kai afto pou lene dodgy eastern european(?) country. Oi misoi agnooun oti eimaste EU apo to 80. Opws lene kai sto maketing it takes decades to build a brand and minutes to destroy it. Afto pou prepei na allaxoume einai to stereotypo pou yparxei gia thn Ellada ki afto den allazei oute mono me mia kalh Olymbiada ki ena Euro...

Nikos

Ανώνυμος είπε...

@dis
Αυτές οι νέες χώρες έχουν πρόβλημα και με τα γερμανικά διαβατήρια που γράφουν Deutschland; Μήπως και με τα Ολλανδικά -- συγγνώμη, Νεδερλάντικα -- συγγνώμη, Κατωχωρίτικα;

Δεν είμαστε η μόνη χώρα με πολλές ρίζες στο όνομά της. Πάντως, αυτήν την κατάντια «αφού μας λένε έτσι, ας το αλλάξουμε», δεν την έχω συναντήσει ούτε σε Γερμανούς, ούτε σε Ολλανδούς, ούτε σε Βρετανούς...

Επίσης ηλίθια τελείως είναι και η αναγραφή Athina στις πινακίδες της Αττικής Οδού ? Όλοι το Athens γνωρίζουν. Ποιός προοδευτικός να το σκέφθηκε ?

Μάλλον αυτός που συνειδητοποίησε πως «Athens» είναι απλώς η αγγλική ονομασία της πρωτεύουσας μιας χώρας που δεν έχει σχέση με τα αγγλικά... Το «Αθήνα/Ατίνα» είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμο! ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δεν είναι όλος ο κόσμος αγγλόγλωσσος, ούτε εμείς πρώην αποικία!