6.4.05

*Μπιπ*

*Μπιπ*

Όχι το μπιπ που αντικαθιστά λέξεις όπως το γαμάω, το μουνί, το αρχίδι.

Το άλλο μπιπ. Της κόρνας του αυτοκινήτου.

Είναι το καθημερινό placebo στην μέρα ενός μέσου αστού.

Πας στη δουλειά, δε θες να αργήσεις και μόλις δεις κάπου κίνηση, τι κάνεις για να ξεμπλοκάρεις; Κορνάρεις. Διαμαρτύρεσαι.

Γιατί;

Θα κάνει με κάποιο τρόπο τα αυτοκίνητα να εξαφανιστούν από μπροστά σου; Ή μήπως θα εξαφανιστεί ο λόγος για τον οποίο έχεις κολλήσει, ως δια μαγείας;

Γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι το κορνάρισμα είναι απλά ένα placebo; Είναι ένα χάπι που παίρνεις εκείνη τη στιγμή γιατί νομίζεις ότι αυτό το χάπι θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου, δηλαδή την κίνηση.

Και όταν, μετά από ένα λεπτό, αρχίζεις και κινήσαι, αυτό είναι η ανταμοιβή σου για το placebo που πήρες.

Ξέρεις όμως σε ποιες περιπτώσεις δίνουν οι γιατροί placebo στους ασθενείς; Μόνο στις περιπτώσεις που ο ασθενής δε θέλει να παραδεχτεί πως το πρόβλημά του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια θεραπεία, είτε γιατί απλά δεν υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία, είτε γιατί απλά χρειάζεται χρόνος και τίποτα άλλο.

Όταν λοιπόν μπλέξεις στην κίνηση, μην κορνάρεις. Δε θα σε κάνει να ξεμπλοκάρεις πιο γρήγορα. Απλά θα σε κάνει να νομίζεις πως κάτι έκανες, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που έκανες είναι να ενοχλήσεις τους γύρω σου και να συμβάλλεις στην ηχορύπανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: