6.10.05

Βέρα στο δεξί

Μια φίλη μου είπε πως στον ελεύθερό της χρόνο γράφει σενάρια. Μου το είχε πει και παλιότερα αλλά το είχα ξεχάσει.

Σήμερα ισχυρίστηκε πως είχε η ίδια γράψει ένα σενάριο για μια σειρά σαν το Βέρα στο Δεξί και πως την είχε στείλει στο Mega. Της είπανε -λέει- πολύ καλό, αλλά ευχαριστούμε δε θα πάρουμε.

Αυτό πριν δύο χρόνια. Όταν όμως έμαθε για τη σειρά, έγινε έξω φρενών γιατί θεωρεί πως της κλέψανε την ιδέα, την αλλάξανε λίγο για να τη φέρουνε στα μέτρα τους και την πλασάρανε ως δική τους κάποιοι.

Παρόλο που η συγκεκριμένη κοπέλα είναι πανέξυπνη και τσαμπουκαλού εκεί που πρέπει και την αγαπάω πολύ, θεωρώ πως είναι σύμπτωση.

Όχι γιατί πιστεύω πως αυτά δεν γίνονται. Σίγουρα γίνονται.

Ούτε γιατί θεωρώ πως είναι μυθομανής. Ίσως να υπερβάλλει λίγο γιατί το βλέπει προσωπικά το θέμα, αλλά απλά τα λέει όπως τα βλέπει. Δε λέει ψέματα γιατί στην τελική εμένα δεν έχει λόγο να με εντυπωσιάσει.

Αναρωτιέμαι όμως:
  1. Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο σε κάποιον άλλο; Με ιδέα για προϊόν, ταινία, σειρά, βιβλίο...
  2. Έχει κανείς κάνα κοννέ να στείλει η κοπέλα ένα σενάριο ή μια ιδέα ή να μιλήσει με κάποιον άνθρωπο σε εταιρία παραγωγής;

6 σχόλια:

. είπε...

ο ζαφείρης μελάς έκλεψε το διαμμάντι "σ αγαπάω κοίτα" απ την αννέτα μαρμαρινού.




:D

twocows είπε...

Πριν στείλετε οτιδήποτε κάπου φροντίστε να έχετε πρώτα το copy-wright. Ένας γρήγορος(?) τρόπος είναι να στείλετε μέσω ταχυδρομείου το σενάριο/βιβλίο στον εαυτό σας. Φυσικά όταν το παραλάβετε δεν πρέπει να ανοίξετε το φάκελο. Η ημερομηνία στην στάμπα του ταχυδρομείου είναι ένα καλό αποδεικτικό στοιχείο.

Lili είπε...

Με το βιβλιο μου.
3 χρονια το ειχα στο συρταρι οταν ειπα να το δειξω σε ξαδερφη φιλου που ειχε εκδοτικο οικο.
μου απαντησε οτι θα ηθελε τα σχεδια ετσι, θα αλλαζε αυτο και κεινο-σαν συμβουλες παντα- ωσπου καταλαβα οτι περιεγραφε την ιδεα του βιβλιου αλλα με αλλα σκιτσα και αλλιωμενη ιστορια.

Οταν της ζητησα το χειρογραφο πισω, μου ειπε οτι το πεταξε.
Μετα μου ειπε οτι το δανεισε στην εγκυο αδερφη της να το διαβασει και οτι αυτη το πεταξε.
Τελικα ηταν τοσο μαπα να πατεχτει(και με ποιο δικαιωμα?) η δεν ηταν αφου το πασαρε να διαβαστει?

Πηγα και εκδοσα το βιβλιο σε 2 μερες και απαιτησα να κανει υπευθυνη δηλωση οτι
δεν θα το εκδοσει,
και δεν θα εκδοσει κατι παρομοιο.

Εγραψε οτι δεν θα το εκδοσει.
για το κατι παρομοιο, εκανε την παπια.



ενας τροπος κατοχυρωσης ειναι ο συμβολαιογραφος.

vasvoe είπε...

Καλημέρα. Λοιπόν τέτοια πράγματα γίνονται και παραγίνονται.

Καταρχήν ό,τι και να θες να στείλεις, πρέπει να φροντίσεις να το κατοχυρώσεις πρώτα, νομίζω αυτό γίνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, λεπτομέρεις της διαδικασίας δεν ξέρω.
Επίσης μετά καλό είναι να στείλεις το σενάριο σε πολλά κανάλια, όχι μόνο σε ένα. Έτσι αν κάποιο σου κλέψει την ιδέα θα ξεμπροστιαστεί από τα άλλα.

vasvoe είπε...

Ennoeitai o,ti kai na steileis opoudipote 8a paei registered dld afto pou prepei na ypograpsei o paraliptis oti to elave. Kai min xehaseis na pareis kai tin apodeixopula apo ta elta i akoma kalitera steilto me courier.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα αυτά γίνονται. Μία σειρά είχε διακοπεί για ένα διάστημα επειδή ήταν κλεμμένη, αλλά δε θυμάμαι ούτε πια είναι, ούτε που το διάβασα.
Αλλά συγνώμη αν προσβάλλω τη φίλη σου, αλλά δεν την πιστεύω. Παρακολουθώ φανατικά ότι κι αν κάνει η Έλενα Ακρίτα εδώ και 7 χρόνια και, πίστεψέ με, αν αυτή και ο έταιρος σεναριογράφος της σειράς, ο Γιώργος Κυρίτσης έχουν κλέψει κάποιον, αυτός είναι μόνο ο εαυτός τους.