Έχουμε όλοι μας, ως θέμα αρχής, το ότι είμαστε κατά του πολέμου. Και εννοοω οποιουδήποτε πολέμου από τους 31 που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, ή τους χιλιάδες πολέμους που πέρασαν και τους χιλιάδες που έρχονται.
Και φυσικά, οι άνθρωποι που αποφασίζουν για τους πολέμους είναι εκείνοι που κοιτάνε το κέρδος τους και τίποτα άλλο. Τόσες διαδηλώσεις αυτό λένε, δε μπορεί τόσος κόσμος να μην δίκιο.
Αρχίζω λοιπόν να αναρωτιέμαι ποιοί είναι εκείνοι που επωφελούνται ή έχουν επωφεληθεί στο παρελθόν από τον πόλεμο, για να βρω τη ρίζα του κακού.
Σίγουρα είναι όσοι παράγουν οτιδήποτε χρησιμοποιείται σε ένα πόλεμο. Σφαίρες, τανκς, αεροπλάνα, πυραύλους, δορυφόρους, πετρέλαιο.
Και μετά σκέφτομαι πόσα άλλα πράγματα ανακαλύφθηκαν ή διαδόθηκαν κυρίως για στρατιωτική χρήση: η πυρηνική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες (ενσύρματες και ασύρματες), το Internet, η αεροπλοΐα.
Και κάπου εκεί κατάλαβα ότι ναι μεν δε γουστάρω τον πόλεμο, αλλά πολύ πιθανόν χωρίς αυτόν σήμερα δε θα υπήρχε το Internet με τη σημερινή του μορφή, δε υπήρχαν τα κινητά κι εγώ δε θα είχα τη δουλειά που έχω.
Πολύ πιθανόν αν δεν είχαν υπάρξει οι πόλεμοι του τελευταίου αιώνα στον πλανήτη, θα σφουγγάριζα σκάλες ή θα πουλούσα μεταχειρισμένα βιβλία σε μια μικρή χώρα στη γωνιά του χάρτη.
Και αυτό με έβαλε σε σκέψεις...
Επιτυχημένο Instagram Marketing
Πριν από 4 χρόνια
10 σχόλια:
Η εφεύρεση του Internet δεν οφείλεται μόνο στην έρευνα του Arpanet. Είναι έργο πολλών και διαφορετικών οργανισμών μερικοί από τους οποίους δεν έχουν καμία σχέση με στρατιωτικό αντικείμενο, όπως για παράδειγμα το National Physical Laboratory στην Αγγλία ή το Standford Research Institute.
Φυσικά. Γι αυτό το "κυρίως" είναι και bold sτο κείμενο.
Αυτό το "κατά του πολέμου" είναι κάτι που σηκώνει πολλή συζήτηση, η οποία οφείλει να ξεκινήσει από το τι θεωρούμε πόλεμο ή από τι ορίζεται ο πόλεμος. Φυσικά ο νοήμων άνθρωπος είναι εναντίον μιας με επεκτατικές διαθέσεις σφαγής, όμως αν το καλοσκεφτείς υπήρξαν πολλοί πόλεμοι/διαμάχες (το link που έδωσες κάνει λόγο τόσο για current wars όσο και για ongoing conflicts) που μας πήγαν αρκετά βήματα μπροστά, π.χ. ελληνική επανάσταση, γαλλική επανάσταση κ.λπ.
an vazeis thn proswpikh euhmeria kai thn anaptu3h ths texnologias panw apo tis an8rwpines zwes, fusiko einai na exeis tetoia erwthmata..
@Alroud:
Είναι σύμπτωση άραγε ότι όλοι οι "καλοί" πόλεμοι βαφτίζονται "επαναστάσεις"; Ή μήπως είναι επειδή την ιστορία τη γράφουν οι νικητές;
@Σταύρος:
Κάποτε ήταν "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Τώρα μήπως είναι "ο θάνατός σου, η καλή ζωή μου";
Επειδή ακριβώς δεν έχουμε βιώσει πόλεμο, έχουμε την πολυτέλεια να τον φιλοσοφούμε.
Η διαστροφή της ανθρώπινης φύσης είναι ότι τα πιο ωραία μας είναι αποτέλεσμα πάλης και πόνου. Πάλη με τους άλλους ή με τον εαυτό μας.
Για να κάνω το δικηγόρο του δικηγόρου του διαβόλου όμως, το να υποθέτεις ότι θα σφουγγάριζες σκάλες είναι απλώς αυθαίρετο. Μπορεί αν η ανθρωπότητα δεν είχε βιώσει ποτέ πόλεμο να ήμαστε όλοι γιόγκι και να φτάναμε σε έκσταση κοιτώντας απλώς ένα λουλούδι. Εσύ που έχεις και την καράφλα έτοιμη?
@Σταύρος:
Κάποτε ήταν "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Τώρα μήπως είναι "ο θάνατός σου, η καλή ζωή μου";
emena rwtas? esena rwta. 'h kalutera, opoion dierwtatai..
@Tina:
Γιόγκι; Λουλούδι; Τι μαλακίες είναι αυτά; Φέρτε μου κώλους.
@Stavros:
Γιατί; Όποιος διερωτάται είναι πιο ένοχος για την απραξία του; Ή μάλλον για να το θέσω σε σωστή βάση, είμαστε αθώοι για όποια απόφαση δεν πήραμε;
Για άλλη μια φορά αποδυκνείετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να έχει μόνο μια όψη.
Από την υπερθέρμανση του πλανήτη, στην εποχή των παγετώνων;
http://neoinileias.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου