22.7.07

Γκάλλοπ: Τα γαμησιάτικα

Ο καθένας μας βλέπει τον εαυτό του ως αντικειμενικό. Και η αντικειμενικότητα είναι ένα από τα φιλοσοφικά μου χόμπυ. Πάντα όταν έχω μια άποψη προσπαθώ να μετρήσω πόσο απέχει από την "αντικειμενικότητα". Τη δική μου αντικεμενικότητα βέβαια.

Αυτό το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλλέτω" ποτέ δε το χώνεψα, γιατί αντιπροσωπεύει ένα ηθικό στάνταρ το οποίο είναι μόνο ιδεώδες και καθόλου πρακτικό γιατί κανείς δε θα μπορούσε να πει τίποτα για κανέναν.

So bear with me...

Συζητούσα χτες με ένα φίλο, ο οποίος ήταν παντρεμένος με ένα μοντέλο, για το γάμο. Φυσικά, χώρισε στα 3 ή 4 χρόνια αφού παντρεύτηκε, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια γυναίκα σαν τη δική του ήταν πολύ ασταθής λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικης της πραγματικότητας.

Και φυσικά ο όρος "πραγματικότητα" στην προκειμένη περίπτωση είναι καθαρά υποκειμενικός.

Εσωτερικά, η κοπέλα ένιωθε πως κάθε μέρα που περνούσε η ίδια γερνούσε, τα βυζιά της έπεφταν, ο κώλος της φάρδαινε κλπ. Είναι άλλωστε ένας άνθρωπος που είχε μάθει να μετράει τον εαυτό της βάσει της ομορφιάς της.

Εξωτερικά όμως, δεχόταν πολλά κομπλιμέντα μπροστά στον άνδρα της και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που της την έπεφταν καθημερινά μόλις εκείνος πήγαινε μέχρι την τουαλέτα.

Όπως ήταν φυσικό, ο φίλος μου δεν άντεξε σε τόσο high maintenance σχέση στην οποία έπρεπρε συνεχώς να της αποδεικνύει πως αυτή είχε κάνει τη σωστή επιλογή να είναι μαζί του, οπότε όταν αυτή έφυγε για κάποιον άλλον (νεότερο, γνωστότερο, λεφτότερο), εκείνος δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα.

Όλα αυτά δε μου τα έλεγε με πίκρα και καημό αφού έχει περάσει δεκαετία από τότε που συνέβησαν και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα πετυχημένος σε αυτό που κάνει. Το μόνο πράγμα που δεν του λείπει μεταξύ των ταξιδιών του στο εξωτερικό για motorcrossing, safari και bungee-jumping και της δουλειά του στο χώρο της διαφήμισης είναι είναι οι ορδές όμορφων και διαθέσιμων γυναικών που τον κατακλείζουν.

Ξέρετε το ανέκδοτο "Σε κάθε άνδρα αντιστοιχούν δύο γυναίκές, αλλά είμαι σίγουρος πως κάπου είναι κάποιος που γαμάει 4;".

Αυτός είναι ο φίλος μου.

Ο λόγος που το αναφέρω δεν έχει να κάνει με τον φίλο μου που σε μια βδομάδα θα πάει σε ένα νησί με πληθυσμό 12 ανθρώπων όλο κι όλο με κάποια που μοιάζει στην (και ο ίδιος με βεβαιώνει πως δεν είναι η) Laetitia Casta.

Ο λόγος που το αναφέρω είναι ότι μου δίνει συμβουλές περί γάμου, οι οποίες φυσικά δεν έχουν καμία εφαρμογή σε κοινούς θνητούς. "Μην παντρευτείς τη μοντέλα, το δέκαρι. Βολέψουμε ένα εννιαμισαράκι." (As if...)

Και αυτές τις μέρες σκέφτομαι πάρα πολύ μια φίλη που έμαθα πως παντρεύεται τον Οκτώβριο.

Παντρεύεται έναν τύπο ο οποίος της έχει κάνει τη ζωή δύσκολη, ένα τύπο για τον οποίο κόβει φλέβες, έναν τύπο μπροστά του δεν υπάρχει άλλος.

Έναν τύπο εμφανισιακά μετριότατο, που της έχει χώσει και τις μπάτσες της, που την έχει παρατήσει άπειρες φορές, που η δουλειά του είναι "μουσικός" και στο βιογραφικό του έχει το ότι έχει παίξει σε μια μπάντα πριν 3 χρόνια και έβγαλε 800 ευρώ ένα καλοκαίρι (τα μοναδικά λεφτά τα οποία έβγαλε ποτέ του στα 29 του χρόνια), έναν τύπο τον οποίο ντρεπόταν η ίδια να παρουσιάσει στους γονείς της.

Ρίχνοντας μια ματιά στο ιστορικό της καταλαβαίνει κανείς τι παίζει. Σπουδάσασα στην Αγγλία και έχοντας κάνει το σκατό της παξιμάδι για να ταΐσει όλους τους άπορους ποιητές, φιλοσόφους και "κομμουνιστές" (όσους δεν έχουν δουλέψει ποτέ αλλά τα ρίχνουν όλα στην άτιμη κοινωνία που δεν είναι έχοντες), γυρνώντας μετά από 6 χρόνια, έχοντας αλλάξει 3 πανεπιστήμια και 4 ειδικότητες, με μόνο χαρτί να επιδείξει το ότι πέρασε από το πρώτο έτος στο δεύτερο σε μία από τις ειδικότητες, βλέπεις ότι κάπου κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.

Αλλά ρε πούστη μου, εδώ υπάρχει μια κοινωνική και μια προσωπική διάσταση.

Η κοινωνική διάσταση είναι οι ανησυχίες μου για το τι σκατά θα κάνουν αυτοί οι δύο άνθρωποι μαζί. Έχουν ήδη εξαντλήσει ότι επίδομα ανεργίας υπάρχει, έχουν γραφτεί και έχουν παρατήσει ότι σεμινάριο του ΟΑΕΔ υπάρχει από γλυπτική μέχρι μελισσοκομία, τα οποία φυσικά πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες, έτσι;

Και μόνο που μου έρχονται αυτοί οι δύο στο μυαλό σαν ζευγάρι, δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω σολιαστικό κόμμα που να μου κοπεί το χέρι.

Και φυσικά η προσωπική διάσταση του θέματος, η οποία με ενοχλεί περισσότερο, είναι πως ρε παιδί μου δε γουστάρω να πάω στο γάμο. Να κάνω τι; Να ευχηθώ για τί πράγμα; Καλούς απογόνους και βίον ανθόσπαρτο;

Γιατί δηλαδή να πρέπει να κρύψω ότι ρε παιδί μου δε γουστάρω; Γιατί να πρέπει να πριμοδοτήσω με γαμήλιο δώρο μια πράξη που με ανατριχιάζει;

Το πόσο θέλω να πάω από εκεί να τους πω τη γνώμη μου για τις επιλογές τους δεν λέγεται.

Εσείς λοιπόν τι θα κάνατε; Τον Κινέζο ή τον Ταλιμπάν;

19 σχόλια:

Βασίλειος Περαντζάκης είπε...

Εφόσον λες ότι είναι φίλη... κάνε τον Κινέζο.

Suspect είπε...

αλλο το σκακι και αλλο το ουισκακι.

αλλο η ειλικρινεια και αλλο η αγενεια.

οταν σε καλει καποιος στο κατα τεκμηριο πλεον σημαντικο γεγονος της ζωης του, δεν υπαρχει κανενας λογος να του κανεις την καρδια περιβολι.

δικαιωμα σου ειναι να πας
δικαιωμα σου ειναι να μην πας

αν ομως πας, να τιμησεις την προσκληση.

δεν ζουμε στην επαρχια και στην εποχη μας πια ειναι εντελως τελειως ευκολες οι δικαιολογιες αποφυγης παρουσιας σε διαφορα events.

δεν διαφωνω εν γενει με το σκεπτεσθαι αλλα αυτο ειναι για κοινωνικο σχολιασμο ( προσωπικα δεν πιστευω οτι υπαρχει ορος "αντικειμενικοτητα" μια και ολοι ειμαστε υποκειμενα και εκφραζουμε γνωμη που επιρεαζεται απο παιδεια-παραστασεις-ιδιοσυγκρασια-προσωπικοτητα)
Σωστο θα ηταν το "σφαιρικη αντιληψη" ) και για αποκτηση γνωσεων για τη ζωη.

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

1. Φθονείς μια θυελλώδη σχέση, μια ανεξίγητα περίεργη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων που το μόνο που ζητά ο ένας απο τον άλλο είναι το σεξ και το πάθος. Κατέληξε και σε γάμο, με αποτέλεσμα να γκρεμίσει όσα πίστευες μέχρι τώρα για "το τυπικό" ενος γάμου. Επιχειρηματικά, δεν σου κάθεται στο στομάχι (έτσι έχουμε μάθει όλοι). Τι σκατά; σκέφτεσαι... Γάμος απο pure love;;; Κι εγώ θα το φθονούσα!!!

2. Υπάρχει ενδόμυχα ενα "ρε γαμώτο τόσο ωραίο κορίτσι, θα μπορούσα να του προσφέρω πολύ περισσότερα. Τι θέλει με τον λακαμα;"

Παίζει να ισχύει ενα απο τα παραπάνω;

Ανώνυμος είπε...

Αν ηταν οντως φιλη, θα της τα 'χες ηδη πει. Αν τα πες και δεν ακουσε, κανε τον Κινεζο. Το αν θα πας η δε θα πας ειναι το λιγοτερο, αφου ετσι κι αλλιως δωρο θα παρεις την πρωτη φορα που θα πας σπιτι τους.

Αλλα μην πας στο γαμο και φερθεις σαν κλασσικος ελληνικος κινηματογραφος, δε στεκει.

Το τι θα κανουν αυτοι μαζι,ασε να το λυσουν μονοι τους. Λες και δεν ξερουμε ποσοι εργαζομενοι και με σκοπο ανθρωποι παντρευτηκαν με τις σωστες προυποθεσεις και τα σκατωσαν.

Unknown είπε...

@Vassilis:

Κινέζος - Ταλιμπαν: 1-0

@Suspect:

Ψήφο στο γκάλλοπ δεν είδα όμως! :)

@Alex:

Μ' αρέσεις!

Λες να παίζει κάτι από τα δύο; Τρελλή ζήλια απέναντι στην πραγματική αγάπη; Χμ, ενδιαφέρον.

Βοηθάω:

1. Η δική τους αγάπη περιλαμβάνει βία και περίπου 80 "οριστικούς" χωρισμούς μέσα στο 2007 και κλάματα της κοπέλας που γεμίζουν ένα ποτάμι.

2. Η κοπέλα είναι άσχημη, αλλά την ξέρω από τότε που ήμουν 10 χρονών.

Και αυτό που λέω δεν είναι να μην το κάνουν επειδή το λέω εγώ. Αυτό που λέω είναι ότι εγώ θα νιώσω ιδιαίτερα μαλάκας να δώσω έστω και σιωπηρή συγκατάβαση σε κάτι με το οποίο δε συμφωνώ. Εφόσον αυτοί δεν αποδέχονται τις δικές μου αξίες, εγώ γιατί πρέπει να αποδεχτώ τις δικές τους;

Δε γουστάρω να είμαι υπομονετικός με ανθρώπους που αύριο θα μου φορτώνονται.

Derek είπε...

και εγώ τον Κινέζο ψηφίζω

όσο και να σε ενοχλεί η όλη φάση δεν τους αξίζει σε καμιά περίπτωση να τους κάνεις την "καρδιά περιβόλι"

χώρια που οι άνθρωποι θέλουν (κατά τεκμήριο) να ακούνε αυτά που θέλουν να ακούσουν και όχι αυτά που (εσύ πιστεύεις) ότι θα έπρεπε

και όταν ακούνε αυτά που δεν θέλουν να ακούσουν μουλαρώνουν γίνονται αμυντικοί και στο τέλος πάντα εσύ βγαίνεις ο κακός της ιστορίας

άρα Κινέζο δαγκωτό, γιατί να χαλάς την ζαχαρένια σου?

azrael είπε...

Με άγγιξε εκείνο με τους φορολογούμενους πολίτες και πιστέυω ότι όταν μαλακιζόσαντε (sic) στα σεμινάρια και στα επιδόματα , είχαν το στυλάκι του "Εις υγείαν των κοροϊδων" για εμας τους υπόλοιπους , οπότε....

ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΑΓΚΩΤΟ!!!!!!

gademissa είπε...

Το ‘γιατί’ η φίλη σου επέλεξε αυτόν τον τύπο .... μη την ψάχνεις. Σήμερα οι άνθρωποι παντρεύονται για ψύλλου πήδημα. Γλέντια-χαρές-έξοδα (υπάρχουν και γαμοδάνεια ξέρεις) και από κείνη τη μέρα του γλεντιού περιμένουμε το διαζύγιο. Με τις φίλες μου έχουμε βάλει και στοίχημα για το πόσο θα κρατήσει ένας συγκεκριμένος γάμος. Κανονικός τζόγος δηλαδή!

Πολλές κοπέλες θέλουν τέτοιους τύπους μουσικούς, ποιητές, καλλιτέχνες, συνθέτες, ηθοποιούς, συγγραφείς και γενικώς άτομα του πνεύματος. Το πνεύμα είναι αφροδισιακό, το λένε όλοι. Αλλά είναι και ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ οι του «πνεύματος» που χρησιμοποιούν αυτή την ασχολία τους για να τραβάν τις κοπελίτσες γύρω τους σα μαγνήτης.

Αν τελικά πας, κάνε τον Κινέζο και μην πεις την γνώμη σου. Αφού η κοπέλα αποφάσισε να τον παντρευτεί, πιστεύει προς το παρόν ότι είναι ο ιδανικός. Οπότε μόνο να της μαυρίσεις την καρδιά θα καταφέρεις.

Αλλά κράτα τη γνώμη σου για το μέλλον. Ίσως (κούφια η ώρα βέβαια) να της χρειαστεί αργότερα...

Ανώνυμος είπε...

Ώπα - ώπα:

ένα ώπα: Τι είναι αυτό το "Δε γουστάρω να είμαι υπομονετικός με ανθρώπους που αύριο θα μου φορτώνονται."; Παίζει φόρτωμα; Διότι Αν παίζει, τότε ΕΚΕΙ κάνεις τον Ταλιμπαν. ΤΩΡΑ, κάνεις Κινέζο.

δύο ώπα: Σε ρώτησε κανείς; Σου είπε "ρε Γιωργάκη, για πες και εσύ, τι γνώμη έχεις" για να απαντήσεις, και να πεις "το πάτε για μαλακία και θα πεινάσετε/τσακωθήτε/μου τα πρήξετε";

Διότι η δική μου εμπειρία λέει, αμα δεν φωνάζει κανείς βοήθεια, μην τρέχεις να βοηθήσεις.

Ε, αμα δεν φωνάζει κανείς την γνώμη σου μην τρέξεις να την πεις...

Ιδού. Κινέζος, ουαν μόρε πόιντ.

Σερβις.

Valisia είπε...

an einai na to pai3eis talimpan na er8w ki egw sto gamo me ena paketaki pop corn?

An-Lu είπε...

Τον Κινέζο...βοηθά κυρίως τη δική σου ψυχική ηρεμία ;-)

Nicholas είπε...

αντιλαμβάνεσαι βεβαίως ότι ο γάμος ενδέχεται να είναι ένα τέχνασμα του εν λόγω γαμπρού για να επιπλώσει το σπίτι του;

αλλά εφόσον είναι φίλη,
ο κινέζος νομίζω ενδύκνειται με την κατάληλη δόση ταλιμπανισμού. Προσοχή στους US troopers ομως που καραδοκούν

fevis είπε...

Το κουνέλι....:-)

Ανώνυμος είπε...

η φιλια ειναι δυσκολη στις μερες μας,, προτιμω να εχω φιλες που θα τους πω τη βλακεια μου και τη κακια μου ισως και διαφορα εκτροπα, και θα γελασουν, θα θυμωσουν, αλλα θα συνεχισουν να ειναι φιλες, παρα να τους ζαχαρωνω το χαπι και εκεινες το δικο μου, αυτο μαλλον υποκρισια ειναι...

Ανώνυμος είπε...

εγω σε τετοια διληματα επιλεγω την ουδετεροτητα

μπορεις να πεις την αποψη σου, αλλα με προσοχη ωστε να μη προσβαλεις την επιλογη της (γιατι μπορει ν α εισαι και λαθος ,το ξερεις αυτο εαν ασχολεισαι με τη φιλιοσοφια)

ξερω οτι η λογικη "2 ανθρωποι που δεν δουλευουν δεν πανε για γαμο" ειναι "σωστη", ομως ,λεω εγω τωρα, δεν αποκλειεται με τις πιεσεις του γαμου και πιθανον των παιδιων, "να βαλουν μυαλο εστω και αργα" και τελικα να ορθοποδησει ο γαμος 2 ρεμπελων

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ

spourgitaki είπε...

Χμμ δύσκολο το γκάλοπ σου!
Νομίζω όμως πως την απάντηση τη ξέρεις ήδη και μέσα σου έχεις σκεφτεί ακόμη και τί δώρο θα πάρεις...
Πάντως η προσωπική μου γνώμη είναι πως συμπεριφορές του τύπου "Κάποια μέρα θα με θυμηθείς", ή "Στα λεγα εγώ" δεν σου ταιριάζουν. Ίσως το καλύτερο είναι να πας (επειδή είναι φίλη σου), να ευχηθείς να έχουν βιόν ανθόσπαρτο (γιατί θα χρειαστούν την ευχή) κι αν συμβεί κάτι να της σταθείς (again γιατί είναι φίλη σου).

Η αλλιώς υπάρχει πάντα η λύση να κλέψεις τη νύφη :)

Ανώνυμος είπε...

Ton Kinezo.
Giati einai pediki sou fili kai giati i epilogi tis anikei, eite einai tou goustou sou eite oxi. Se kalese giati simaineis kati gi aftin kai se thelei ekeini tin mera pou thewrei simantiki, dipla tis. I pisw tis. xestikame pou. ekei pantws.

Oson afora ta ipoloipa, anatrixiazw me tin perigrafi dioti edw sto belgio exoun enos eidos topikis kaliergeias apo tetoious kai diewnizonte san ta grmlins oi poustides.
Kolovarema, epidoma kai standar 3 pedia.
Otan deis me ta matakia sou - i mallon laveis - to mpougiourti apo genna, kai to plirwseis, anarwtiese -egw toulaxiston- pws diaolo katafernoun aftoi oi anthrwpoi na kanoun tosa pedia. Oi kapotes kostizoun by far ligotero...

Mi sou anevoun ston zverko. Iparxoun alles wres pou mporeis na kaneis kathari tin thesi sou apenanti tous. Oxi omws ston gamo... hm?

Lili είπε...

Its not about you.

Ανώνυμος είπε...

Eσύ σωστά τα λές αλλά ποιός σε ακούει!
Εχεις δίκιο αν τα πράγματα είναι έτσι.