13.6.06

Ψιτ, εσείς οι φοιτητές...

Δεν έχετε καταλάβει ακόμα πως όλα τα νομοσχέδια σας τα πετάνε στη μάπα πριν την εξεταστική ακριβώς για να κάνετε φασαρία, να πλακωθείτε στο ξύλο, να κάνετε καταλήψεις, και γενικά να γίνει της πουτάνας προκειμένου να μην αποφοιτήσετε για να μην επιβαρύνετε τους δείκτες ανεργίας;

31 σχόλια:

diki είπε...

Καλά, με τον πόνο τους παίζεις; Μήπως είναι λίγο απλοϊκό αυτό που λες; Θα αποφοιτήσουν σε 6 μήνες, άντε ένα χρόνο. Δε σώζονται οι δείκτες. Και μη ξεχνάς αυτούς του εξωτερικού που είναι και πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι.

Your Man είπε...

Προφανώς δε μπορούν να επηρρεάσουν την αποφοίτηση αυτών του εξωτερικού, αλλά κάνουν ότι μπορούν. Άσε που οι του εξωτερικού δεν ήταν όσοι ήταν στις μέρες μου (για τις δικές σου δεν ξέρω)

Αν καθυστερήσουν τους ντόπιους πάντως 6 μήνες, σώζουν τις δημοτικές εκλογές.

Και όσοι χρωστάνε πχ 1-2 μαθήματα αλλά για λόγους ανωτέρας βίας δεν καταφέρουν να αποφοιτήσουν τώρα και φύγουν έξω, πάνε φαντάροι, πιάσουν δουλειά στο μεταξύ (και μείνουν εκεί γιατί το job market) είναι χάλια, τότε όλο και ένα μικρό ποσοστό αυτών που θα αποφοιτούσαν τώρα δεν θα αποφοιτήσουν παρά μετά τις βουλευτικές του 2008.

(ΑΝ κρατήσει η κυβέρνηση μέχρι τότε)

diki είπε...

Θα ψήφιζες εσύ την κυβέρνηση που έκανε τη κορούλα σου να χάσει την εξεταστική της, τη χρονιά, τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, κτλ;

Αν ισχύουν όσα λες, κάνουν μεγάλη μαλακία.

Your Man είπε...

Δεν ξέρω κανένα κόμμα να έχει χάσει εκλογές βάσει των μαλακιών που έκανε στους φοιτητές.

Όποιος θέλει να τους ξαναψηφίσει βρίσκει δικαιολογία να πει στον εαυτό του:
- Σάμπως οι προηγούμενοι καλύτεροι ήταν;
- Η Ευρώπη τους ανάγκασε να το κάνουν.
klp.

. είπε...

μιλάς μια περιοδο που κάποιοι έχουν μεν διαφορετικά ιδεώδη απο σενα, αλλά στα μάτια τους η παιδεία καταστρέφεται. νομίζω ότι χρειάζεται σεβασμός σ αυτό.

panagios είπε...

xmmmm........ δεν νομιζω να συμβαινει κατι τετοιο.....
Μαλλον το πεταξαν αυτη την περιοδο, διοτι φανταστηκαν οτι ολοι θα κωλωναν να εξεγερθουν σε περιοδο εξεταστικης....
Ειδαν ομως ποσο λαθος ειχαν....

Lorelei Am Rhein είπε...

Φίλε, ο Μάης '68 (εξέγερση φοιτητών στο Παρίσι) έριξε κοτζάμ Ντε Γκωλ...!

Anilikos είπε...

Ορθό το σκεπτικό..
α και κάτι άλλο
Σαν πολύ ψηλά τον πήραμε τον αμανέ αν νομίζουμε ότι είμαστε οι επόμενοι του 68...

Your Man είπε...

Wanderer, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Το μόνο που ξέρω εγώ πως κάνω ως επόμενο του 68 είναι το 69.

:-p

Derek είπε...

- Η Ευρώπη τους ανάγκασε να το κάνουν.

arage egw exw thn aporia.... poia einai pia ayth h Eyrwph pou anagkazei tis agies kyberniseis mas na kanoun tosa kaka pragmata!?!?!?

(mhn to pareis prosopika, sthn dikaiologia anaferome... )

Εύα είπε...

Γεια σου και χαρα σου Γιωργαρε...λοιποοοοοον,μολις ακουσα για καταληψη και τα λοιπα,κατεβασα καντηλια,θεους και διαολους γιατι δεν ειναι που χανω την εξεταστικη,ειναι που ηθελα να δωσω, ετσι ωστε να ξεφορτωθω καμποσα μαθηματα για να παρω αλλα τοσα μπας και τελειωσω καποτε.Βιαζομαι βλεπεις να γινω αλλο ενα νουμερο στις στατιστικες τους και στους δεικτες ανεργιας..αν και η περιπτωση μου ειναι ιδιαζουσα.Βλεπεις,φοιτητρια ετων 40,ειναι καπως..να διευκρινισω εδω οτι δεν ειμαι απο αυτους που περασαν π.Χ. κι αποφασισαν να πανε τωρα...τωρα περασα,τωρα πηγα.
Στο δια ταυτα τωρα...αφου το χαρτι που μας δινουν κανει μονο για να τυλιγεις τις πιτες στο σουβλατζιδικο,για να μην πω κατι αλλο,ΑΡΝΟΥΜΑΙ να τους καταβαλλω διδακτρα!ΑΡΝΟΥΜΑΙ να χασω το δικαιωμα της φοιτησης επειδη ο καθε παπαρας καθηγητης που δεν του αρεσει το....χρωμα των μαλλιων μου με κοβει αβερτα σε καθε εξαμηνο.Κι αν ειναι να με γ...... αλλη μια φορα με τα νομοσχεδια τους θα φωναξω οσο μπορω περισσοτερο..ειναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ μου να ουρλιαζω οταν με βιαζουν ή μηπως κανω λαθος;
Το πραγματικο προβλημα δεν ειναι το νομοσχεδιο για την Παιδεια,αυτο ειναι η κερκοπορτα των ημερων μας..η παγιδα λεγεται αναμορφωση του Συνταγματος ετσι ωστε να περασει η ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων.Μαζι μ'αυτο θα χωσουν κι αλλα..το νου σας ρεμαλια,οπως θα ελεγε κι ο Λαμπρος Κωνστανταρας.
Συγγνωμη που εφαγα τοσο χωρο στο βλογ σου...

ekanou είπε...

Το '68 όχι μόνο δεν έριξε το Ντε Γκώλ, αλλά στις επόμενες εκλογές του δωσε καθαρή νίκη. Διότι οι του σοσιαλιστικού έχασαν τη μπάλα, ενώ αυτός ήξερε τουλάχιστον τι έκανε (βαρούσε φοιτητές). Θέλει προσοχή.

Ανώνυμος είπε...

Elaxistoi goustaroun thn idea dhmiourgias idiotikwn panepisthmiwn.
OMWS Ta ergasthria eleftherwn spoudwn pou leitourgoun SHMERA ws franchise tou kathe agglikou panepisthmiou den ypagontai se kanenan nomo kai se kanenan elegxo.
Den tha paroun pote adeia leitourgias , akoma kai me ton xalarotero nomo peri idiotikwn AEI.
Oi bakalhdes twn ergasthriwn eleftherwn spoudwn ypokinoun ta epeisodia , aftoi exoun symferon na parameinei to shmerino baxalo

par...alogos είπε...

Οταν υπάρχει κάποια μαζικότητα τουλάχιστον οφείλουν οι υπέυθυνοι [υπουργοί, ΕΣΥΠ, κτλ κτλ να συζητήσουν με τους όποιους φοιτητές έχουν τουλάχιστον κάποια πρόταση, κάποιο αίτημα,...
Τι στο διάλο συζήτηση για την παιδεία κάνουμε αλλιώς;

highfidelityshow είπε...

Η δική μου προσέγγιση george είναι κάπως διαφορετική. Δε μας τα πετάνε στη μάπα για να κάνουμε φασαρία, να πλακωθούμε στο ξύλο κτλ. Αυτό συμβαίνει έτσι κι αλλιώς με τις γ**ώ-παρατάξεις. Απλά τυγχαίνει να τους βολεύει κιόλας.

Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι όταν θες να περάσεις ένα νομοσχέδιο στη θερινή ρεστώνα το πετάς την τελευταία στιγμή για να μην προλάβουν να αντιδράσουν. Και θέλουν πολύ να το περάσουν τώρα καθότι από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη έχουμε εκλογές, μεταρυθμίσεις στην Υγεία κτλ κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Αν και εγώ δεν είχα τα αρχίδια και τη δυνατότητα να περάσω στη χώρα μου και με έστελναν οι γονείσ μου στο εξωτερικό το ίδιο απαξιωτικά θα μίλαγα για τους φοιτητές.

lne

Your Man είπε...

Ελένη (lne?),

με έστειλαν οι γονείς μου να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Εννοείς μήπως ότι δεν κάθισα να παπαγαλίσω για να περάσω αυτή την παρωδία που λέγεται πανελλήνιες επειδή ήθελα κάτι καλύτερο για τον εαυτό μου;

Ή εννοείς μήπως ότι έκανα άσχημα που τό'σκασα στο εξωτερικό γιατί γούσταρα να σπουδάσω έξω και να ακολουθήσω αυτό που ήθελα;

Ίσως σου φανεί περίεργο, αλλά και άλλοι έχουν κάνει δύσκολες επιλογές στη ζωή τους. Και όταν σταμάτησαν να αγωνίζονται για τα καθημερινά είναι κάποια στιγμή δε χρειάστηκα.

Ανώνυμος είπε...

Apisteytos komplexismos gia tous foithtes tou exwterikou. adi na deite ta xalia sas sthn ellada kai to poso axrhsto einai gnwstika to elliniko ptyxio milate gia me apaxiwsh gia idrymata pou de gnwrizete.makarioi oi ftwxoi to pneymati

Ανώνυμος είπε...

Se agglia, gallia, USA gelane me tous apofoitous ellinikwn panepisthmiwn, otan tous kanoun interview gia douleia
gi auto ta koubadakia sas kai stis katalipseis sas aiwnioi anoitoi sundikalismenoi

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν μίλησα απαξιωτικά για τους φοιτητές του εξωτερικού,ούτε για την ποιότητα των εξωτερικών Πανεπιστημίων. Μίλησα προσωπικά σε αυτούς οι οποίοι τα βρήκαν εύκολα και έφυγαν και κοροιδεύουν ότι δεν κατάφεραν όπως επίσης θεωρούν ανόητους τους αγώνες που γίνονται από φοιτητές και καθηγητές. Το τι πιστεύετε εσείς για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έχει σημασία, εξάλλου ούτε τα γνωρίζετε. Από την άλλη θα πρέπει και να "χρυσώσετε" το "χάπι" των δικών σας επιλογών αλλά και εξόδων.

lne

Your Man είπε...

LNE, οι αγώνες δεν κερδίζονται κλείνοντας τα πανεπιστήμια. Εσείς χάνετε.

Και θες να σου πω γιατί; Επειδή ούτως ή άλλως αν όχι σήμερα τότε σε 5 χρόνια θα υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό λέγεται ελεύθερη αγορά.

Αν δε σ' αρέσει ψήφισε ΚΚΕ γιατί απλά το θέμα είναι πολιτικό-οικονομικό, όχι κοινωνικό.

Και όχι μόνο αυτό αλλά είπες:

"Το τι πιστεύετε εσείς για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έχει σημασία"

Απάντησέ μου αυτό: Πώς δεν έχει σημασία το τι πιστεύουμε εμείς όταν εμείς είμαστε αυτοί που αύριο θα χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες των αποφοίτων ως πελάτες, ή το χρόνο τους ως εργοδότες και μάλιστα σήμερα το 15% από ότι πληρώνουμε πάει στην Παιδεία;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είπα "Το τι πιστεύετε εσείς για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έχει σημασία, εξάλλου ούτε τα γνωρίζετε." Ήταν η απάντηση στην απίθεση του ανώνυμου μηνύματος για τους ανόητους και αιώνιους Έλληνες Φοιτητές.
Τέλος πάντων γράψε λάθος. Στη λέξη "πιστεύετε" βάλε "υποστηρίζετε". Δεν μπορεί κανείς να έχει άποψη για κάτι που δεν το γνωρίζει.Δεν γνωρίζετε τι δουλειά γίνεται και τι γνώσεις αποκτούνται. Εξάλλου καλές και κακές σχολές, σωστό και λάθος προσωπικό υπάρχει σε κάθε χώρα.
Από την άλλη φαντάζομαι ότι όλους μας ενδιαφέρει α)τί συνεργάτες έχουμε στην επαγγελματική μας ζωή όπως και β)που πάει το 15% των χρημάτων μας προς το Ελληνικό κράτος. Δεν πιστεύω ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα βελτιώσουν τα μεν ή τα δε.
Από την άλλη σε μία διόλου δημοκρατική απόφαση του κράτους προς το λαό, μόνο μία ακραία κίνηση (που προσωπικά δεν με συμφέρει) μπορεί να απαντήσει.
Τέλος θα κλείσω με ένα ερώτημα σε εσένα και σε όποιον άλλον αναγκάστηκε να αποδημήσει για να σπουδάσει.

Αν εσύ είχες περάσει στη σχολή που ήθελες θα έφευγες στο εξωτερικό;

lne

Your Man είπε...

LNE, σου απαντώ και ερωτώ ταυτόχρονα (και γουστάρω που βρήκα κάποιον που ξέρει να επιχειρηματολογήσει).

Αν εσύ είχες περάσει στη σχολή που ήθελες θα έφευγες στο εξωτερικό;

Απάντηση:


Το να φύγω το είχα αποφασίσει πολύ πριν την Γ' λυκείου. Έδωσα πανελλήνιες παίζοντας τρίλιζα με τον από πίσω μου που ήθελε να πάρει αναβολή.

Αν και είναι λίγο δύσκολο να προσπαθήσω τώρα να σκεφτώ με τα τότε μυαλά μου (ή την τότε απουσία αυτών), νομίζω πως πως θα έφευγα ακόμα και αν είχα μια θέση σε κάποιο αντίστοιχο τμήμα ΑΕΙ με αυτό που σπούδασα.

Θες να σου πω γιατί;

Επειδή είχα κάνει την έρευνά μου και ήξερα πως εδώ παπαγαλίζουν και περνάνε και με το σύστημα των μαθημάτων εδώ θα έκανα 6 χρόνια για ένα πτυχίο που στην Αγγλία θα το έπαιρνα σε 3.

Βέβαια είχα την τρομερή αβάντα του να μιλάω αγγλικά φαρσί.

Και ακόμα και αυτά δεν τα έμαθα με τη δημόσια παιδεία, έτσι;

Τα έμαθα με πολλές ταινίες, πολύ σερφάρισμα στο Internet, και τόμους ολόκληρους από αμερικάνικα βιβλία.

Και για να σε προλάβω, μην ξεχνάς πως το ότι κάποιος πάει σε ιδιωτικό πανεπιστήμειο ΔΕΝ σημαίνει πως πληρώνει και παίρνει πτυχίο. Ένας φοιτητής σε ιδιωτικό πανεπιστήμειο θα πρέπει να μάθει τουλάχιστον τα ίδια πράγματα με κάποιον που είναι σε δημόσιο και να πληρώσει και από πάνω.





Δεν πιστεύω ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα βελτιώσουν τα μεν ή τα δε.

Ερώτηση:

Πού βασίζεις αυτή σου την γνώμη όταν τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου είναι ιδιωτικά;

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου είναι η πλειονότητα των καλύτερων πανεπιστημείων, αυτά είναι ιδιωτικά.

Στη Βρετανία από την άλλη είναι μεν ιδιωτικά αλλά αντλούν και πόρους από την πολιτεία προκειμένου να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των βραχυχρόνιων και των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων τους.

Το να μην εμπλακείτε οι φοιτητές στο διάλογο αλλά απλά να αυτοτοποθετήστε ως ένας παράγοντας σε ρόλο τρομοκράτη δε βοηθάει τη διαπραγματευτική σας δύναμη.

Μήπως λοιπόν η επανάστασή σας αυτή δεν έχει να κάνει με το τι πραγματικά πιστεύετε για το αν θα βελτιωθεί η τριτοβάθμια παιδεία στη χώρα έχει μόνο και μόνο να κάνει με το ότι δεν συμφέρει αυτούς που ήταν ή είναι φοιτητές πριν ανοίξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επειδή θα πήξουμε στους νέους επαγγελματίες;

Μήπως ακόμα έχει να κάνει με το ότι ένας σημερινός φοιτητής που σε δύο χρόνια παίρνει πτυχίο και θέλει άλλα δύο για να βρει μια δουλειά γραφείου, δε γουστάρει να βγάλει κάποιος άλλος μια ενδεχομένως νεότερη και καλύτερη σχολη;

Μήπως είναι αποκλειστικά αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που βρίσκεις τα επιχειρήματά μου σωστά. Ίσως να καταφέρω και να σε πείσω και για την αξία των Ελληνικών Πανεπιστημίων όπως και για τους λόγους των κινητοποιήσεών μας.

Κατ' αρχάς δεν είπα ποτέ ότι τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν είναι καλά. Το ότι είχες αποφασίσει από την τρίτη Λυκείου να φύγεις στο εξωτερικό, προφανώς έγινε υπό τις εγγυήσεις των γονιών σου να υποστηρίξουν οικονομικά αυτή σου την απόφαση. Αν όμως πέρναγες στην πρώτη σου προτίμηση οι γονείς σου θα ήταν το ίδιο συγκαταβατικοί στο να φύγεις στο εξωτερικό;
Εσύ πιθανότατα αν στρωνόσουν στο διάβασμα να πέρναγες,(και δεν αμφιβάλω για αυτό γιατί σε πολλους βρε αδελφέ δεν ταιριάζει το σύστημα) γνώμη μου όμως είναι ότι ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός πτυχιούχων που έρχονται από έξω και άσχετοι είναι και δεν θα περνάγανε και ποτέ εδώ σε κάποια αξιόλογη σχολή.

Από την άλλη δεν είπα ότι πληρώνεις για να πάρεις πτυχίο σίγουρα όμως στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πληρώνεις για να γίνεις φοιτητής. Καταλαβαίνεις τη διαφορά.

Στην ερώτησή σου τώρα "Που βασίζεις τη γνώμη σου όταν τα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια είναι ιδιωτικά;"
Σου απαντώ: Ναι, αλλά δεν είναι στην Ελλάδα. Έτυχε να είναι ιδιωτικά και αυτό γιατί η δημόσια εκπαίδευση στο εξωτερικό έχει καταντήσει να είναι μόνο για τους φτωχούς. Εκεί σχεδόν όλες οι ανώτατες σχολές είναι ιδιωτικές. Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα εκεί ειναι ιδιωτικό ενώ εδώ δημόσιο και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να είμαστε λάθος.Γιατί θα πρέπει να μαθαίνει μόνο όποιος πληρώνει; Από την άλλη η γνώμη μου όπως και των άλλων φοιτητών στηρίζεται στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Όλες οι ιδιωτικές σχολές βλέπε Ντιρύ, ΙΕΚ Ξυνή,Ακμή κ.τ.λ δεν μπορούν καν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα ΤΕΙ. Όταν λοιπόν τόσα χρόνια δεν έχουν ιδρυθεί άξια εκπαιδευτικά κέντρα που θα μπορέσουν να αναμετρηθούν ώς σοβαροί αντίπαλοι με τα δημόσια στην αισθητική, στη διακόσμηση, στη λογιστική κ.τ.λ πώς γίνεται να ιδρυθούν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που θα "παράγουν" σωστούς γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους ή δικηγόρους; Ποιός μπορεί να το εγγυηθεί; Ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι εμείς θα βρεθούμε στο ΤΟΡ100 των καλύτερων πανεπιστημίων;


* ΤΟ γνωστό στο εξωτερικό ως N.T.U.A. σε ποια θέση βρίσκεται;

lne

Your Man είπε...

Χαίρομαι που βρίσκεις τα επιχειρήματά μου σωστά.

Μην χαίρεσαι τόσο. Βρίσκω ΚΑΠΟΙΑ από τα επιχειρήματά σου σωστά, και φυσικά βρίσκω τα δικά μου σωστότερα. :)

Απλά είμαι ανοιχτόμυαλος και δεν είμαι από αυτούς που τρέχουν να φωνάξουν "ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟΟΟΟΟ" σε κάθετί που θα πει ο συνομιλητής. Αν διαφωνώ σε 3 από τα 10 που θα πει, θα συζητήσω μόνο αυτά.

Ίσως να καταφέρω και να σε πείσω και για την αξία των Ελληνικών Πανεπιστημίων όπως και για τους λόγους των κινητοποιήσεών μας.

Τους λόγους κινητοποιήσεων τους καταλαβαίνω, απλά διαφωνώ με το είδος των κινητοποιήσεων.

Όσο για την αξία των ελληνικών πανεπιστήμειων, νομίζω πρέπει να τη δεις έναντι στην αξία των ξένων. Αλλιώς τι ακριβώς συγκρίνουμε;

Αν όμως πέρναγες στην πρώτη σου προτίμηση οι γονείς σου θα ήταν το ίδιο συγκαταβατικοί στο να φύγεις στο εξωτερικό;

Οι γονείς μου δεν ήταν συγκαταβατικοί στο να φύγω στο εξωτερικό.

Η πρώτη αντιμετώπιση του πατέρα μου ήταν "σιγά μην πληρώνει η ΕΕ (ΕΟΚ τότε) για κάθε ρεμάλι που θέλει να σπουδάσει στην Αγγλία".

Η μάνα μου ήθελε πάσει θυσία να πάω πανεπιστήμειο όταν εγώ ήθελα να πάω στη σχολή δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1.

Η Αγγλία δεν ήταν για κανέναν μας η πρώτη του επιλογή.

Επί τη ευκαιρία, εδώ θέλω να θέσω και άλλο ένα ερώτημα: Είσαι ότι σπουδάσεις;

Τώρα, για να σου απαντήσω. Αν είχα περάσει εδώ σε σχολή της επιλογής μου, κατά πάσα πιθανότητα θα πήγαινα και δε θα την έβγαζα. Το διδακτικό στυλ των ελληνικών σχολών απλά δε μου ταιριάζει.

Και δεν εννοώ ότι δε θα την έβγαζα και θα γινόμουν κάτι άσχετο. Εννοώ ότι δε θα την έβγαζα και θα έβρισκα μόνος μου την άκρη. Κάτι που πρέπει να κάνουν πολλοί με τον επαγγελματικό του προσανατολισμό.

Επί τη ευκαιρία (πάλι) να σημειώσω ένα σημαντικό website για όσους ψάχνονται επαγγελματικά:

http://www.prosanatolismos.gr/

Ναι, αλλά δεν είναι στην Ελλάδα.

Αυτό δεν είναι δικαιολογία. Τόσες και τόσες πολυεθνικές κάποτε ΔΕΝ ήταν στην Ελλάδα, ήρθαν και τα πάνε περίφημα. Γιατί τα πανεπιστήμεια να πάνε πίσω;

Η Coca-Cola, η Microsoft, η Siemens, η Procter&Gamble τα πάνε περίφημα. Πιστεύεις πως αν κάποιο πανεπιστήμειο είχε το νομικό έδαφος να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα δε θα το έκανε, τη στιγμή που τρέχουν και ανοίγουν παραρτήματα στην Ινδία, στη Μαλαισία και (νομίζω) στην Κίνα;

Γιατί θα πρέπει να μαθαίνει μόνο όποιος πληρώνει;

Για μία ακόμη φορά, σου επισημαίνω πως το θέμα είναι πολιτικό γενικότερα και όχι εκπαιδευτικό, άρα ότι ισχύει ας πούμε για την υγεία (άλλο μεγάλο αγκάθι της Ελλάδας) θα πρέπει να ισχύει και για την Εκπαίδευση. Και τελευταία φορά που κοίταξα, υπήρχαν αρκετές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Για να σου απαντήσω λοιπόν και αλλιώς στην ερώτησή σου "γιατί να πληρώνει όποιος μαθαίνει;": γιατί θα πρέπει εγώ που ΔΕΝ φοιτώ πλέον να δίνω το 15% του φόρου μου στην Παιδεία; Για να γυρνάτε εσείς τα μικρά καθαρματάκια και να κάνετε καταλήψεις και να τα κάνετε λίμπα με δικά μου λεφτά;

Λέγοντάς το αυτό λοιπόν εγώ επιχειρώ να καλύψω τον δικό μου κώλο, όπως ακριβώς προσπαθείτε κι εσείς να καλυψετε τον δικό σας μειώνοντας τον αριθμό των αποφοίτων με τους οποίους θα ανταγωνιστείτε.

Αλλά μην ξεχνάς το μόνο σταθερό πράγμα εδώ γύρω είναι η αλλαγή. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει. Αυτό που σήμερα είναι δεδομένο, αύριο είναι υπό αμφισβήτηση και μεθαύριο θα το έχουμε ξεχάσει.

Εν κατακλείδι, και πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη την οποία δε χρειάζεται να ενστερνιστείς:

* οι φοιτητές παλεύετε μια μάχη που αργά ή γρήγορα θα χάσετε, ισχυριζόμενοι πως το δικό σας συμφέρον είναι και το συμφέρον του τόπου.

* κατευθύνεστε χωρίς να το ξέρετε από πολιτικές οργανώσεις που έχουν συμφέρον να σας εξεγείρουν, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

* εθελοτυφλείτε προς άλλα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης όπως η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, γιατί απλά έτσι βρήκατε την κατάσταση και θεωρείτε πως είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να την αλλάξετε. Στην πραγματικότητα όμως δεν προσπαθείτε γιατί κανείς δεν σας τα υπογραμμίζει και κανείς δεν οργανώνει πορείες αν δεν έχει πολιτικό όφελος.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι στέρεψες από επιχειρήματα. Ανακατεύεις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και πράγματα άσχετα. Εγώ δεν απαξιώ τον ιδιωτικό τομέα, ίσα ίσα. Αν δούμε όμως την παιδεία σαν πολυεθνική νομίζω ότι έχει χαθεί το παιχνίδι.
Αν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι καλύτερα ή χειρότερα το έχω ήδη απαντήσει.Αν πάλι υστερούμε σε σχέση με αυτά του εξωτερικού ας βελτιώσουμε τα ήδη υπάρχοντα και όχι να ιδρύσουμε ιδιωτικά.
Όσο για το 15% που πληρώνεις στην παιδεία... ξέρεις και η γιαγιά μου πληρώνει την ΕΡΤ αλλά δεν έχει τηλεόραση...

lne

Your Man είπε...

Σου έγραψα ένα κατεβατό με λογική συνέχεια στα οποία δεν απάντησες και σου φαίνεται πως ΕΓΩ στέρεψα από επιχειρήματα;

Wow!

Μάλλον έκανα λάθος για το πόσα κατάλαβες. Άστο, δεν πειράζει, ας το λήξουμε εδώ.

Κέρδισες, με έπεισες, πρέπει οι φοιτητές να κάνετε καταλήψεις, να κάψετε και τα μπουρδέλα τα πανεπιστήμια σας, να χάνετε τις εξεταστικές σας και στις εκλογές να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Άντε στο καλό κορίτσι μου.

Ανώνυμος είπε...

Ιδου μερικες ''σταθερες αρχες'' σε εναν μεταβαλλομενο κοσμο ανεργων σπουδαιων & ενεργων σπουδαστων...

-Τα "φημισμενα" πανεπιστημια του εξωτερικου στελεχωνονται, κατα ισχυρη πλειοψηφια, με διδακτικο προσωπικο απο τριτες χωρες (κινα, ινδια, χωρες του πρωην υπαρκτου σοσιαλισμου, ΕΛΛΑΔΑ,...).Εγω προσωπικα, προτιμω να διδασκομαι οικονομικα στην ΑΣΟΕΕ απο ελληνα διδακτορα (με αψογα ελληνικα!...), παρα απο κανενα φουκαρατζικο καλκουτιανό (με hindou/cockney english)στο Φλετσερ ή στο Χαρβαρντ!
-τα "φημισμενα" πανεπιστημια του εξωτερικου ελκουν τους αποτυχημενους & κουμπουρες που σταθηκαν ΑΝΙΚΑΝΟΙ να γινουν, επιτυχως, κοινωνοι της εγκυκλιου 12ετους παιδειας και ταλαιπωρουν εαυτους & γονεις για χρονια...Το κακο με δαυτους ειναι οτι υιοθετουν και ελιτίστικες αποψεις περι "μοναδικοτητας", πασπαλισμενης με γερη δοση Greeklish!...
-Μπορει κανεις να περιμενει επιστημονικη επαρκεια απο φοιτητες που πηραν πτυχια (της αλλοδαπης) με assignments και τετοιες κακομοιριες??
-Η επι πληρωμη τριτοβαθμια εκπαιδευση ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ στην Ελλαδα, σε μεταπτυχιακο επιπεδο.Κοστιζει περιπου €15.000. Πληροφοριες στην ΑΣΟΕΕ!
-Τελευταιο αλλά οχι ησσονος σημασιας:στις καλες ελληνικες επιχειρησεις γελαμε με κατι "γιατρους" εκ Τσεχιας, "μηχανικους" απο polytechnics Βρετανιας, "οικονομολογους" εξ Αμερικης και "πολιτικους επιστημονες" εκ Παρισιων...ΣΩΣΤΕ μας κα Κουτσικου μας απο ολους αυτους τους ασπονδυλους!

G.P.

Mave είπε...

Η ανάλυση του George έχει βάση στην σημερινή κατάσταση με τις καταλήψεις. ΔΕΝ έχει βάση στο θέμα ιδιωτικοποίσης πανεπιστημίων/ παιδείας. Και εξηγούμαι:
Το Cambridge και η Oxford, το Harvard και το ΜΙΤ είναι ιδιωτικά ? είστε οικτρά γελασμένοι. Είναι δημόσια πανεπιστήμια. Απλά πληρώνεις για να σπουδάσεις σε αυτά. Με εξετάσεις. Με αξιολόγηση. Και των φοιτητών και των καθηγητών. Οπότε το ερώτημα του αν είναι καλά και αποτελεσματικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπου κάποιος φέρνει σαν παράδειγμα τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού λέγοντας ότι είναι ιδιωτικά είναι άκυρο. Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο είναι αυτό όπου ο κ.Τάδε Ταδόπουλος καθορίζει τι θα διδαχθεί και τί όχι. Γιατί αν το δείτε και αλλιώς και η "δημόσια και δωρεάν " εκπαίδευση στην Ελλάδα πληρωμένη είναι, από τους φόρους των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την Αξιολόγηση : Αν γίνει σωστά , η αξιολόγηση είναι καλό πράγμα. Να γίνετια με βάση το αποτέλεσμα και όχι με βάση άλλα σεξουαλικά, οικονομικά, ή φυλετικά χαρακτηριστικά. Στο κάτω κάτω τα πανεπιστήμια έχουν εδώ και αιώνες(βλέπε cambridge/oxford) σύστημα αξιολόγησης. Οι σοβαροί καθηγητάδες στα Ελ.Πανεπιστήμια δεν την φοβούνται καθόλου την αξιολόγηση, απλά ζητανε να έχουν λόγο στο πώς θα γίνει/υλοποιηθεί το σύστημα αγιολόγησης.

Πάμε στους φοιτητές τώρα. Χάνουν το όποιο δίκιο έχουν με το να χρησιμοποιούν τελείως λάθος μέσα. Πρώτα από όλα είναι ειρωνικό τουλάχιστον ότι διαμαρτύρονται για το Άσυλο και όποια αλλαγή στο καθεστώς του, τη στιγμή που οι ίδιοι οι καταληψίες το Καταλύουν. Όταν απαγορεύεις την είσοδο στους ερευνητές και καθηγητές στο πανεπιστήμιο, τότε τους στερείς το δικαίωμα Ασύλου. Επίσης συμβαίνουν καταστροφές σε υλικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις τις οποίες έχω πληρώσει εγώ και όλοι οι πολίτες της χώρας. Και ναι ο george έχιε δίκι οόταν λέει ότι χειραγωγούνται από πολιτικές παρατάξεις οι φοιτητές σε σημείο να χάνουν την ουσία και το δίκιο τους.

Το άλλο γελοίο του θέματος είναι ότι διαμαρτύρονται με τρόπο που η κοινωνία δεν τους πιάνει/δεν τους καταλαβαίνει. Χρειάστηκε να γίνουν τα επεισόδια στην Αθήνα για να ενδιαφερθεί ο κόσμος και πάλι ενδιαφέρθηκε μόνο για τον Χαμό και όχι για την ουσία. Οι φοιτητές δεν έχουν προτείνει τίποτε μέχρι στιγμής στο τραπέζι του διαλόγου. Ας κάνουν προτάσεις, όχι να ζητάνε μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου σαν κακομαθημένα. Ας απαιτήσουν να πάνε τα πράγματα μπροστά , με βελτιώσεις, με 6% του προΎπολογισμού για την Παιδεία. Γιατί η σημερινή τακτική τους, όπως και στο παρελθόν απλά θα αφήσει τα πράγματα όπως είναι , χωρίς ανάπτυξη και πρόοδο.

Για την --κατα τη γνώμη μου ηλίθια σύγκριση σε τσουβάλι-- ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων: Όπως υπάρχει διαβαστερός και γαμάτος φοιτητής έτσι υπάρχει και σωστό πανεπιστήμιο όπως και άχρηστο πανεπιστήμιο. Επίσης ορισμένοι δεν βλέπουν ότι οι διάρκειες σπουδών είναι ίδιες παντού...πχ. για τους μηχανικούς. 5 χρόνια είναι στην Ελλάδα , 5 και έξω. Για να δουλέψεις σαν Αρχιτέκτονας στην Αγγλία, ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να έχεις ΜΑΣΤΕΡ, όχι μόνο το bachelor.

Για το NTUA: give me a break! είναι όχι απλά γαμάτο πανεπιστήμιο στον χώρο της τεχνικής εκαπίδευσης αλλά κάνουμε και εξαγωγές γνώσης. όπως και το πολυτεχνείο στη θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα master αντισεισμικών κατασκευών στο Ιmperial college of London, το στήσανε καθηγητές από το ΑΠΘ. Ξέρετε γιατι ? Γιατί οι άγγλοι δεν ξέρουν που πάνε τα 4 από σεισμούς. Γιατί είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο και πρώτη στην Ευρώπη σε εξαγωγή αντισεισμικής τεχνολογίας&τεχνογνωσίας. όλα αυτά έγιναν από έλληνες επιστήμονες σε ελληνικά πανεπιστήμια , γιατί είχαν στόχο να έχουν σοβαρό επιστημονικό και ερευνητικό αποτέλεσμα. Αυτά πως έγιναν αν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι το κωλοχανείο που όλοι λένε ?

Για να κλείσω : το αποτέλεσμα μετράει. οι φοιτητές προκαλούν χάσιμο εργατοωρών, σημαντικών ερευνητικών αποτελεσμάτων ΚΑΙ δυσκολεύουν όσους θα ήθελαν να είναι στην αγορά εργασίας μια ώρα αρχίτερα, ενώ δεν καταλαβαίνουν ότι είναι στο συμφέρον τους να εγκαταστήσουν ένα σύστημα που θα τους εξασφαλίζει εφόδια για να μην βάλουν τα κλάματα όταν βγουν προς τα έξω.

Αναβαθμίστε τα ελληνικά πανεπιστήμια, ΝΑΙ με αξιολόγηση γαμώτο, δώστε 6% για την παιδεία, πετάξτε έξω τους φοιτητοπατέρες και τους φοιτητές που τα ξύνουν, δώστε το δικαίωμα να μπαίνεις εύκολα στη σχολή που θέλεις αλλά να σου βγαίνει ο πάτος για να βγείς....

αυτά. σόρρυ για το μεγάλο σχόλιο...

diki είπε...

Ας πω κι εγώ την καθυστερημένη μου (χρονικά) γνώμη.
Facts:
- 4 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
- 2 χρόνια στο USC (No.50 στη λίστα του George)
Γνώμη:
- το επίπεδο από πλευράς καθηγητών, ύλη, απαιτήσεις ήταν εφάμιλλο
- σε όλα τα υπόλοιπα (εγκαταστάσεις, σοβαρότητα, αυστηρότητα, οργάνωση, κτλ) η Ελλάδα είναι πεμπτο-κοσμική
- προς υπεράσπισή της όμως να πούμε ότι δεν έχει τα ίδια κονδύλια (δίδακτρα λοιπόν;)
Για της πανελλήνιες και την Αγγλία:
- έχω δει 'άγγλους' διαμάντια, έχω δει και 'άγγλους' που κακώς έχουν απολυτήριο λυκείου (μαζί με το μάστερ τους)
- το ίδιο ισχύει και για τους έλληνες αλλά όχι τόσο έντονα λόγω πανελληνίων
- δεν περνάς με παπαγαλία μόνο. Αμάν αυτό το κλισέ! Τόσα παιδιά διάβαζαν χρόνια χωρίς επιτυχία. Λες να μην μπόρεσαν να παπαγαλίσουν; Κι από την άλλη, στην Αγγλία (και στην Αμερική και παντού) δεν παπαγαλίζουν; Τα πιάνουν όλα μέχρι βάθους;
Γενικά:
- αυτός που σχολίασε τα ελληνικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, μάλλον ήταν λίγο άστοχος. Και τα πανεπιστήμια και οι έλληνες έχουν καλό όνομα και σπουδαίο έργο έξω.
- τα πανεπιστήμια δεν είναι παιδεία. Παιδεία είναι η 1- και 2-βάθμια. Τα πανεπιστήμια είναι εξειδίκευση. Γι' αυτό και κοστίζει. Γι'αυτό και δεν είναι απαραίτητο να είναι δωρεάν. Γιατί αλλιώς θα έπρεπε και ο κινηματογράφος, το θέατρο, τα βιβλία, οι εφημερίδες και άλλα πιο παιδευτικά πράγματα να είναι δωρεάν (για να μην αναφέρω τα μπουρδέλα και χαλάσω την κουβέντα)
- Η συζήτηση αν τα ελληνικά ή τα ξένα είναι καλύτερα είναι αντίστοιχη του αν οι λευκοί είναι καλύτεροι από τους μαύρους. Δε μπορείς να γενικεύσεις.
- όσοι σνομπάρουν τα 'έξω' ας κοιτάξουν που έχουν σπουδάσει πολλοί εκ των καλών ελλήνων καθηγητών. Έξω!
- όσοι επίσης νομίζουν πως 'έξω' παίρνεις εύκολα πτυχίο, ας θυμηθούν τα σκονάκια και τα μαθήματα που πέρασαν με 4.5/10 και μία εργασία

Συμπέρασμα: οι καλοί και οι κακοί είναι παντού και θα κριθούν στο interview. Έτσι κι αλλιώς μέσω γνωστού θα σας τη φάνε τη δουλειά άλλοι. Τα εφόδια που παίρνετε κρίνονται σφαιρικά, και μαζί μετράει και η προσωπικότητα (η οποία στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν καλλιεργείται, μάλλον αλλοιώνεται), η εμπειρία, ο αέρας που αποπνέετε και άλλα.

Μη φανατίζεστε, μην κρίνετε μαζικά και μη φοβάστε τις αλλαγές.

Ανώνυμος είπε...

Οι δύο επόμενοί σου (g.p.και mave)με καλύψανε πλήρως, και με τα επιχειρήματα που ψάχνεις. Κοιτάξτε οι εκ του εξωτερικού να ξεπεράσετε τους κομπλεξαρισμούς σας και αφήστε εμάς να καίμε τα μπουρδέλα στα οποία κάποτε παρακαλούσατε να σπουδάσετε.

Άντε στο καλό αγόρι μου!

lne