10.12.08

Ιστορία Φαντασίας "Αλέξανδρος"

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008

Αγαπητέ μου blog-ο-αναγνώστη,

Σε ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που μου έστειλες την ιστορίας φαντασίας "Αλέξανδρος", την οποία έγραψες.

Ο διαγωνισμός που είχα προκυρήξει αφορούσε καθαρά φανταστικά μυθιστορήματα αλλά λυπάμαι, δε μπορώ να δεχτώ και ιστορίες αρρωστημένης φαντασίας.

Ακόμα και οι πιο τραβηγμένες μυθοπλασίες έχουν σαν βάση τους κάποιες υπαρκτές και κοινά αποδεκτές αλήθειες πριν αρχίσει η πλοκή να υφαίνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Η δική σου ιστορία, φίλε μου, δεν έχει καμία τέτοια λογική βάση και καμία δόση αληθοφάνειας ώστε να μπορεί ο μέσος αναγνώστης να ταυτιστεί με κάποιο από τα πρόσωπα της ιστορίας.

Κατ' αρχάς, μιλάς για ένα 15χρονο παιδί, έναν Αλέξανδρο, ο οποίος πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό χωρίς λόγο και αιτία.

Δηλαδή από το ξεκίνημά σου χάνεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη παρουσιάζοντας κάποιον ανώνυμο αστυνομικό ο οποίος έπραξε ενάντια στο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου αλλά και το δικό του.

Όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Είναι γνωστό πως οι κακοί σε κάθε αφήγημα, μυθιστόρημα και ταινία πάντα δρουν προς το δικό τους συμφέρον και δεν είναι απλά κάποιοι θερμοκέφαλοι που κάποιος αναξιοκρατικός κρατικός μηχανισμός τους έκρινε ικανούς να μπορούν να φέρουν όπλο.

Λες μετά πως η Πολιτεία επιχείρησε να κουκουλώσει το θέμα λέγοντας πως η βολή του ανώνυμου θερμοκέφαλου αστυνομικού ήταν ευθεία και δεν ήρθε από εξοστρακισμό.

Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς ανέφικτο ακόμα και για τις πιο ισχυρές Πολιτείες να το κουκουλώσουν αφού εμπλέκονται πάρα πολλές ανεξάρτητες υπηρεσίες, μεγάλο πλήθος κόσμου και αναρίθμητες μέθοδοι οι οποίες μπορούν να προδώσουν την πορεία μια σφαίρας (ιατροδικαστής, βαλλιστική έρευνα, ανάκριση μαρτύρων κλπ).

Στη συνέχεια όμως αυτό που έχεις κάνει στην ιστορία σου είναι πραγματικά ανήκουστο.

Γράφεις πως οι πολίτες μιας ολόκληρης χώρας οργανώθηκαν αυτοβούλως μεταδίδοντας το μήνυμα της διαμαρτυρίας τους στόμα με στόμα και βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Και σε αντίθεση με όποια άλλη πορεία έχει γνωρίσει η χώρα αυτή στο παρελθόν, η πορεία αυτή πήρε διαστάσεις μικρού εμφυλίου πολέμου, σπάζοντας βιτρίνες και βάζοντας φωτιά σε περιουσίες του ίδιου του λαού.

Και σε ερωτώ: Οι πολίτες αυτοί είναι οι ίδιοι που ανέχτηκαν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και κουκουλώματα ever; Είναι οι ίδιοι πολίτες που δεν ρίξανε την ίδια αυτή κυβέρνηση επί σκανδάλων (Βατοπεδίου και άλλων); Και τί έγινε; Πάθανε μια ξαφνική αλλαγή προσωπικότητας και τώρα εξεγερθήκανε ενώ πριν κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου;

Αυτά που λες, φίλε μου, απλά δεν γίνονται.

Δε μπορεί από τη μία να παρουσιάζεις την Αστυνομία ως μια ισχυρή και παντοδύναμη υπηρεσία της οποίας οι εκπρόσωποι (Ράμπο, όπως τους λες) να μπορούν να δολοφονήσουν εν ψυχρώ έναν πολίτη αλλά μετά να μη μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή καταστημάτων, γραφείων και αυτοκίνητων απλά συλλαμβάνοντας τα όποια ταραχοποιά στοιχεία.

Μα καλά, δεν καταλαβαίνεις πως δεν γίνεται οι ίδιοι οι δολοφόνοι μετά να δίστασαν απλά να συλλάβουν μερικούς που τόλμησαν να υψώσουν κεφάλι;

Επίσης αδυνατώ να καταλάβω πώς καταφέρνεις και δεν λογαριάζεις καθόλου το ρόλο της κυβέρνησης σε όλο το μαραθώνιο ξέφρενου γραπτού λόγου που μου έστειλες.

Θεωρείς πως μπορούν αυτές οι εξεγέρσεις να μαίνονται επί τριημέρου σε όλη την Ελλάδα και η κυβέρνηση να είναι άφαντη; Τα ΜΑΤ γιατί υπάρχουν; Για διακοσμητικούς λόγους;

Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης θα μπορούσε να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής και θα παραιτούνταν αμέσως, οδηγώντας το έθνος σε εκλογές.

Και έστω ότι δέχομαι, που δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω, ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι σοφός και ακόμα και ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον του λαού του ή την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό.

Θέλεις όμως να μου πεις πως κανένας από τους 151 βουλευτές αυτή της κυβέρνησης δεν είχε την αξιοπρέπεια να φύγει από το κόμμα του για να ρίξει την κυβέρνηση και να στεφθεί ο ίδιος εθνικός ήρωας;

Και τι είναι αυτοί οι υπαινιγμοί που αφήνεις λέγοντας πως η ίδια η Αστυνομία κρύβεται πίσω από κάποιες από τις καταστροφές προκειμένου να γυρίσει την κοινή γνώμη εναντίον του περιβάλλοντος του αθώου θύματός της; Γιατί η Αστυνομία να το κάνει αυτό και να αποξενώσει τόσο κόσμο; Δεν καταλαβαίνω πού το πας. Σε λίγο θα μου πεις ότι θα γλυτώσει και την ισόβια καταδίκη ο Ειδικός Φρουρός με αυτά τα μαγικά που περιγράφεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η πιο μεγάλη απογοήτευση απ' όλες ήταν πως θεωρείς το λαό χαζό, κατευθυνόμενο και αποχαυνωμένο γράφοντας έναν ανήκουστο επίλογο.

Λες πως σε λιγότερο από 10 μέρες, οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν ξεσηκωθεί και διαμαρτύρονταν ολημερίς και ολονυχθίς ξαφνικά ξέχασαν όλα όσα συνέβησαν σαν να έχουν προσβληθεί όλοι από έναν ιό μαζικής αμνησίας, και απλά κάνανε Χριστούγεννα με την οικογένειά τους, σφίγγοντας κι άλλο το ζωνάρι εν όψει της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Και το γελοιότερο όλων είναι πως λέτε πως όταν τελικά έγιναν εκλογές, τις κέρδισε εύκολα πάλι ένα πολιτικό κόμμα από το οποίο ο ίδιος ο κόσμος που το ψήφισε περιμένει τα ίδια και χειρότερα σκάνδαλα.

Λυπάμαι, αλλά δυστυχώς δε μπορώ να δεχθώ μια τέτοια ιστορία γιατί είναι αρρωστημένη και παράλογη.

Σήμερα, στο τέλος του 2008 δε μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε μια κοινωνία να μεταμορφωθεί έτσι όπως περιγράφεις ούτε στα επόμενα 1000 χρόνια.

Με εκτίμηση,

George Is Your Man

5 σχόλια:

Chris Kabrianis είπε...

έχεις φύγει πολύ μπροστά... και το χαίρομαι αυτό !!!

Souvlobyrious είπε...

Άκου μάγκα (που θα έλεγε και ο Γεωργίου), η αλλαγή έρχεται από μέσα. Σαν την πεταλούδα ένα πράμα. Πρώτα κάμπια, μετά στο κουκούλι (όχι κουκουλοφόρα) και μετά πεταλούδα. Ας ψαχτεί ο καθένας μέσα του, να κάνει την αυτοκριτική του και μετά τα λέμε για το "τις πταίει". Όλοι φταίμε. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν πράξη θαρραλέες έννοιες όπως "αγάπη", "βοήθεια", "μην κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν" κλπ. Αλλά ποιός έχει τα φρύδια; Ιδού η απορία!
Και την επόμενη φορά που θα γίνει γνωστή μία αδικία, ένα σκάνδαλο, ένα κάτι βρε αδερφέ...προ(σ)καλώ όλους (και τα 10.000.000 Ελλήνων ή παραπάνω κατά Λιακό) να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή και να μην το κουνήσουμε από κει με τίποτα. Να μην κινείται τίποτα στο Κράτος μέχρι να αποδωθεί δικαιοσύνη. Εκεί να δεις ζημιά στο μαγαζάκι που έχει στηθεί στο κεφάλι μας με Διευθυντή το έκαστοτε κόμμα με καταλληλότερο ή ακαταλληλότερο για Πρωθυπουργό τον πρόεδρο του άλλου. Ουτοπία ε; Anyway, μία σκέψη είναι και αυτή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Αλέξανδρο και εύχομαι καλή απολογία την ώρα της Κρίσης στον μπάτσο-δολοφόνο (ανάθεμα την ώρα) και σε όλους εμάς τους υπεύθυνους.

Cathpain είπε...

Γιατί όλα τα αρνητικα comments εδώ, στο Opencoffee και αλλού δεν έχουν ονοματεπώνυμο?
Ειναι τοσο ηθικά, που δε λεει κανεις ποιος ειναι?
Εκτός αν το souvlobyrious ειναι τοσο βαθυστοχαστο οσο φαινεται! :P

Souvlobyrious είπε...

Ονομάζομαι Σωτήρης Γκέκας.
Η ανωνυμία ενός επίδοξου Batman αποκαλύφθηκε. Άντε ξανά από την αρχή! Φευ!

deadend mind είπε...

το καλυτερο ήταν το
Και έστω ότι δέχομαι, που δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω, ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι σοφός