22.12.05

Μη μου την ακακύκλωση τάρατε!

Ανακυκλώνεις;

Έλα μην κάνεις μαλάκα, μόνοι μας είμαστε, δεν ακούει κανείς. Ανακυκλώνεις; Συλλέγεις τα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια, τα χαρτιά και τα πλαστικά σε ξεχωριστές σακούλες για να μπορέσεις μετά να τα πετάξεις στους ειδικούς κάδους προκειμένου να κάνει ότι μπορείς για να σώσεις το περιβάλλον;

Ή προτιμάς κάθεσαι στη χοντροκωλάρα σου και λες πως αυτό δεν είναι δική σου δουλειά και να πάει να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα κάνας συνταξιούχος γιατί εσύ πρέπει να βάλεις καλύτερο στερεοφωνικό στο αμάξι, να πάρεις τη γκόμενα τηλέφωνο, και να πας να δεις τον King Kong στο σινεμά;

Άσε και σε μυρίστηκα, είσαι αυτής της κατηγορίας (κι ας μην έχεις γκόμενα).

Και σε ρωτάω ρε: Γιατί ρε μαλακισμένο δεν κάνεις ότι μπορείς για να σώσεις τον πλανήτη; Γιατί εγώ να υποφέρω εξαιτίας σου; Επειδή δηλαδή εσύ γαμάς (ή ΔΕΝ γαμάς) θα μας πάρει κι εμάς η μπάλλα;

Ε λοιπόν σου έχω νέα. Κάθεσαι καλά;

Σίγουρα;

Ε λοιπόν νάτα τα νέα: Η ανακύκλωση είναι χαμένος χρόνος!

Ναι, καλά διάβασε και σε περίπτωση που δεν το έπιασε με την πρώτη, επέτρεψέ μου να το κάνω copy-paste από πάνω για να στο ξαναπώ: Η ανακύκλωση είναι χαμένος χρόνος!

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι γιατί όλο και κάποιος από τα τρεισήμισι εκατομμύρια αναγνώστες μου θα αναρωτηθεί "κι εγώ μαλάκας είμαι που μαζεύω τενεκεδάκια κοκακόλας τόσο καιρό;"

Ναι φίλε μου, μαλάκας είσαι.

Σου είπανε μια παπαριά κι εσύ την πίστεψες γέρο μου, γιατί λες κι εσύ με το κουτό σου το μυαλό ότι για να το λέει τόσος κόσμος, δίκιο θά'χει.

Θες να σου πω γέρο μου γιατί η ανακύκλωση είναι χαμένος χρόνος; Επειδή από τότε που την πρωτοσκεφτήκαμε ως concept μέχρι σήμερα, όλες οι πρώτες ύλες έχουν φτηνήνει. Και αυτό επειδή έχουμε γίνει καλύτεροι στο να τις βγάλουμε από τη γη, ή από τη θάλασσα και τις φέρουμε στο εργοστάσιό μας.

Παράλληλα το να διαφημίζουνε (αυτοί που διαφημίζουνε τέλος πάντων) κάθε τρεις και λίγο ένα μήνυμα του στυλ "ανακυκλώστε ρε ρεμάλια γιατί χανόμαστε" και μετά να συλλέγουνε καμιά εκατοστή τενεκεδάκια, τους έρχεται κάπως ακριβό. Συγκεκριμένα, τους έρχεται στο διπλάσιο κόστος από το να πέρνανε νέες πρώτες ύλες.

Γιατί όμως συνεχίζουμε να το κάνουμε, αν δεν μας συμφέρει;

Δύο βασικοί λόγοι:
  • Αν κάποιος πολιτικός βγει αύριο και σου εξηγήσει αυτά που σου είπα εγώ και να σου κόψει το επιδοτούμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης, θα εξεγερθείς (όχι εσύ με την χοντροκωλάρα αλλά ο άλλος, εσύ που ανακυκλώνεις). Γιατί θα εξεγερθείς; Γιατί ανακυκλώνοντας νιώθεις πώς κάτι κάνεις για το περιβάλλον. Σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ένοχος και λιγότερο υπεύθυνος που τρως-κοιμάσαι-χέζεις (θα έλεγα τρως-κοιμάσαι-γαμάς-χέζεις αλλά κάτι μου λέει ότι όσοι ανακυκλώνουν γαμάνε λιγότερο, πείτε με στραβό).

  • Θέλουν (εκείνοι, ξέρεις, αυτές οι ΜΚΟ και γενικότερα όσοι ξέρανε ήδη αυτό που σου λέω πριν στο πω όμως) να σε βάλουν στο τριπάκι του να σέβεσαι το περιβάλλον γιατί ποτέ δεν ξέρεις αύριο-μεθαύριο αν θα χρειαστεί να σε βάλουν να κάνεις διαδηλώσεις γιατί οι άλλοι (ξέρεις, αυτοί που κυβερνάνε) θα κάνουν καμιά πατάτα του στυλ "ουπς, δοκιμάσαμε ένα νέο είδος ατομικής βόμβας και τώρα πρέπει να αλλάξουμε τον παγκόσμιο χάρτη γιατί η Αφρική βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας".
Άρα λοιπόν, άμα θέλεις να συνεχίσεις να ανακυκλώνεις, κάντο.

Αλλά να ξέρεις πως μας κοστίζεις.

13 σχόλια:

Your Man είπε...

Α ναι, κι επειδή κάποιοι θα νομίζουν ότι τους κάνω πλάκα που λέω ότι η ανακύκλωση είναι ασύμφορη δε σας λέω να αναλογίστειτε το προφανές (αν ήταν συμφέρουσα, θα στην επέβαλαν ή θα σε επιχορηγούσαν να την κάνεις) αλλά τους λέω να ψάξουν στο google με τη φράση:

recycling "waste of time"

(και μετά το ίδιο χωρίς τα εισαγωγικά)

vatraxokoritso είπε...

Άντε ρε χαμένο που θα μου πεις εσύ να μην ανακυκλώνω..
Όσο για το αν δεν γαμάω…
Μάλλον δεν εξαρτάται μόνο από μένα..
Ε τι λες?

vasvoe είπε...

την ανακύκλωση ρε ζωντόβολο (με την καλή την έννοια) την κάνουμε και για την καθαριότητα.

ΚΑι για να δώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά μας. Δεν είναι απαραίτητα για εξοικονόμιση κόστων.

εδώ ανακυκλώνουμε αλουμίνιο, κονσέρβες, χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, ΡΕΤ (μπουκάλια αναψυκτικών) και οργανικά σκουπίδια (φλούδες δλδ που γίνονται μετά ωραιότατο λίπασμα) . δυστυχώς δεν έχουμε την ανακύκλωση των πλαστικών που έχουν οι γερμανοί - τις συσκευασίες με το πράσινο σηματάκι της ανακύκλωσης επάνω εννοώ (ή gr?ne punkt). όμως με την ενέργεια από το κάψιμο των σκουπιδιών (δεν έχουμε χωματερές κι αηδίες τέτοιες) ζεσταίνουνε νερό για να κάνουμε μπάνιο... άρα και δεν πληρώνουμε τα κέρατά μας στη δεή...

λοιπόν για να απαντήσω στην ερώτησή σου τώρα ΝΑι ανακυκλώνω χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, κονσέρβες, αλουμίνιο , ΡΕΤ και οργανικά σκουπίδια... από οικολογική συνείδηση. Πάντως αν δεν κάνεις ανακύκλωση εδώ θα πληρώσεις τπερισσότερο φόρο σκουπιδιών (πάει με τον όγκο).

όσο για το αν γαμάνε περισσότερο αυτοί που κάνουν ανακύκλωση ή οι άλλοι... τώρα τί αν σου πω ρε καμάρι μ΄ ... δεν το εννοούσες σοβαρά, ε;;

Your Man είπε...

Ανακυκλωτικά μωρά μου εσείς :-)

. είπε...

και γω ανακυκλώνω . ενίοτε.


και πάψε να λες αγάμητο όποιον δε συμφωνεί μαζί σου. είναι ανώριμο.

Your Man είπε...

Περιέργως όλοι προσέξατε ότι είπα τους ανακυκλωτές αγάμητους αλλά κανείς δεν πρόσεξε ότι είπα τους μη-ανακυκλωτές χοντρόκωλους.

wtf?

Use_Your_Illusion είπε...

Καλέ μου George, μπορεί να έχω καιρό να.... blogaro αλλά μου φαίνεται ότι γράφεις πάρα-πάρα πολύ καλά.

Το κομματάκι σου είναι τόσο καλο που μάλλον θα έπρεπε να παρατήσεις τις τεχνολογίες και θα έπρεπε να γίνεις Ρέπας-Παπαθανασίου...

Σου απονέμω ένα link στο bloglines μου... Way to go και thanks.

Mea Culpa είπε...

Η εξίσωση είναι απλή. Η γη έχει πεπερασμένη μάζα η οποία είναι: earth mass = 5.9742 ? 10^24 kilograms και άρα πεπερασμένη ποσότητα πρώτων υλών ίση το πολύ με τον παραπάνω αριθμό.

Άρα δε μπορείς να αμφισβητείς ότι κάποτε οι πόροι θα στερέψουν (ακόμη και αν ανακυκλώνουμε αφού η ανακύκλωση επιστρέφει μόνο ένα ποσοστό της μάζας του προϊόντος σε χρήσιμη κατάσταση).

Αυτό για το οποίο μπορείς να διατείνεσαι οτι δε χρειάζεται να συρρικνώσεις τον κώλο σου κουράζοντάς τον με ανακυκλωτικές ενέργειες είναι το ενδεχόμενο το τέλος των πόρων να έρθει σε 500.000 χρόνια που θεωρητικά κανείς δεν πιστεύει ότι θα υπάρχει ανθρωπότητα, άρα γιατι να ανακυκλώνουμε?

Επομένως το θέμα που προκύπτει είναι αν όντως οι πόροι προβλέπεται να τελειώσουν σε 500.000 χρόνια ή σε μόλις 30 ή 50 ή 200 χρόνια, οπότε και όλο και κάποιο εγγόνι φέρει ακόμη το όνομά σου.

Κανείς ωστόσο δε μπορεί να προβλέψει με σίγουριά πότε θα τελειώσουν οι πόροι. Τα δημογραφικά στοιχεία όμως είναι αξιοποιήσιμα και από ένα πολύ μέτριο μυαλό:
1.Ο πληθυσμός της γης:
-στα χρόνια του Χριστού: 300.000.000
-στα 1800: 1.000.000.000
-στα 2000: 6.000.000.000
-στα 2020: 7.000.000.000
Άλλοι εκτιμούνε ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει για να φτάσει τα 10 δις το 2050 και άλλοι ότι θα πιάσει ταβάνι και μείνει στα 7 δις του 2020.
2.Μέχρι την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης ο υποεξαπλάσιος σε σχέση με σήμερα πληθυσμός κατανάλωνε αμελητέους πόρους γιατί είχε ελάχιστες ανάγκες. Σήμερα ο εξαπλάσιος από τότε πληθυσμός, καταναλώνει 48 φορές περισσότερους πόρους από τότε. Αυτό το νούμερο μεγαλώνει γεωμετρικά χωρίς να ξέρουμε καν τι άλλες ανάγκες στους ανθρώπους μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως ποιός εγγυάται ότι οι πόροι θα στερέψουν σε τόσα πολλά χρόνια που δε σε νιάζει?

Εκτός κι αν λες: τα εγγόνια μου μάλλον θα τα δω, μπορεί να δω και δισέγγονα. Από κει και πέρα τι με νιάζει? Δε γαμιούνται οι υπόλοιποι?

Όμως το χρέος που έχεις προς τους επόμενους να παραδώσεις κάτι όπως σου παρέδωσαν οι παππούδες σου εσένα, είναι μάλλον ένστικτο και αν δεν το έχεις απλά θα πρέπει κάποιος άλλος που το έχει να ανακυκλώνει και εκ μέρους σου για να αναπληρώσει το κενό που αφήνεις.

Αυτός που τον αναγκάζεις να ανακυκλώνει επί δύο και που όπως λες γαμάει λιγότερο από εσένα, θα γαμάει ακόμη λιγότερο αφού θα ανακυκλώνει περισσότερο κι έτσι θα περισσέυουν πιο πολλοί αιδοιικοί πόροι.

Κάτι μου λέει ότι το έχεις ήδη σκεφτει και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος σου!!!

Your Man είπε...

Τα άρθρα τα διάβασες;

pinelopi είπε...

Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Μπες στο www.alphabio.eu να δω και συ τι θα κάνεις τώρα. Πάντως εγώ πήρα από αυτές τις τσάντες και διαπίστωσα ότι όντως διαλύονται. Κι έκτοτε κοιμάμαι καλά, τρώω καλά, γαμιέμαι περισσότερο για να δω αν η ανακύκλωση με τα λαμόγια κάποτε θα σταματήσει να λέγεται ανακύκλωση. Πληροφοριακά σου λέω ότι όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πλαστικών πληρώνουν 500.000 με 600.000 ευρώ βάσει του "ο ρυπαίνων πληρώνει". Που πληρώνυν όμως, γνωρίζεις; Πήγαινε να γαμήσεις και στείλε μου την απορία σου το που πληρώνουν. Θα σου βάλω μια άσκηση για τον εγκέφαλο. Πληρώνουν κάποια ανώνυμη εταιρεία η οποία στην συνέχεια παίρνει και τις επιδοτήσεις. Καλά τα λες ότι μπορεί να μην γαμάνε τις γκομενές τους. Είναι γιατί σκίζουν εμάς τους ηλίθιους πολίτες. Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καλό. Αντιθέτως είναι αναγκαίο κακό.

pinelopi είπε...

Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Μπες στο www.alphabio.eu να δω και συ τι θα κάνεις τώρα. Πάντως εγώ πήρα από αυτές τις τσάντες και διαπίστωσα ότι όντως διαλύονται. Κι έκτοτε κοιμάμαι καλά, τρώω καλά, γαμιέμαι περισσότερο για να δω αν η ανακύκλωση με τα λαμόγια κάποτε θα σταματήσει να λέγεται ανακύκλωση. Πληροφοριακά σου λέω ότι όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πλαστικών πληρώνουν 500.000 με 600.000 ευρώ βάσει του "ο ρυπαίνων πληρώνει". Που πληρώνυν όμως, γνωρίζεις; Πήγαινε να γαμήσεις και στείλε μου την απορία σου το που πληρώνουν. Θα σου βάλω μια άσκηση για τον εγκέφαλο. Πληρώνουν κάποια ανώνυμη εταιρεία η οποία στην συνέχεια παίρνει και τις επιδοτήσεις. Καλά τα λες ότι μπορεί να μην γαμάνε τις γκομενές τους. Είναι γιατί σκίζουν εμάς τους ηλίθιους πολίτες. Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καλό. Αντιθέτως είναι αναγκαίο κακό.

pinelopi είπε...

Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Μπες στο www.alphabio.eu να δω και συ τι θα κάνεις τώρα. Πάντως εγώ πήρα από αυτές τις τσάντες και διαπίστωσα ότι όντως διαλύονται. Κι έκτοτε κοιμάμαι καλά, τρώω καλά, γαμιέμαι περισσότερο για να δω αν η ανακύκλωση με τα λαμόγια κάποτε θα σταματήσει να λέγεται ανακύκλωση. Πληροφοριακά σου λέω ότι όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πλαστικών πληρώνουν 500.000 με 600.000 ευρώ βάσει του "ο ρυπαίνων πληρώνει". Που πληρώνυν όμως, γνωρίζεις; Πήγαινε να γαμήσεις και στείλε μου την απορία σου το που πληρώνουν. Θα σου βάλω μια άσκηση για τον εγκέφαλο. Πληρώνουν κάποια ανώνυμη εταιρεία η οποία στην συνέχεια παίρνει και τις επιδοτήσεις. Καλά τα λες ότι μπορεί να μην γαμάνε τις γκομενές τους. Είναι γιατί σκίζουν εμάς τους ηλίθιους πολίτες. Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καλό. Αντιθέτως είναι αναγκαίο κακό.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Μπες στο www.alphabio.eu να δω και συ τι θα κάνεις τώρα. Πάντως εγώ πήρα από αυτές τις τσάντες και διαπίστωσα ότι όντως διαλύονται. Κι έκτοτε κοιμάμαι καλά, τρώω καλά, γαμιέμαι περισσότερο για να δω αν η ανακύκλωση με τα λαμόγια κάποτε θα σταματήσει να λέγεται ανακύκλωση. Πληροφοριακά σου λέω ότι όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πλαστικών πληρώνουν 500.000 με 600.000 ευρώ βάσει του "ο ρυπαίνων πληρώνει". Που πληρώνυν όμως, γνωρίζεις; Πήγαινε να γαμήσεις και στείλε μου την απορία σου το που πληρώνουν. Θα σου βάλω μια άσκηση για τον εγκέφαλο. Πληρώνουν κάποια ανώνυμη εταιρεία η οποία στην συνέχεια παίρνει και τις επιδοτήσεις. Καλά τα λες ότι μπορεί να μην γαμάνε τις γκομενές τους. Είναι γιατί σκίζουν εμάς τους ηλίθιους πολίτες. Η ανακύκλωση δεν είναι κάτι καλό. Αντιθέτως είναι αναγκαίο κακό.