Ποιά είναι πιο μεγάλη; Η Γροιλανδία ή η Κίνα;
Δε θυμάστε; Να σας δώσω μήπως ένα χάρτη που έχω πρόχειρο για να συγκρίνετε; Ορίστε νάτος.
Ελπίζοντας λοιπόν πως ξέρετε πού είναι αυτές οι δύο χώρες στο χάρτη, θα δείτε πως έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, έτσι; (hint για αγεωγράφητους: και οι δύο εμφανίζοντια με σκούρο πράσινο χρώμα στο χάρτη)
Τι θα κάνατε λοιπόν αν σας έλεγα πως στην πραγματικότητα η Κίνα είναι σχεδόν τετραπλάσια σε έκταση από τη Γροιλανδία;
(πηγή: CIA World Factbook: China & Greenland)
Ο λόγος που δεν φαίνονται αυτά στο χάρτη είναι πως οι χάρτες που χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια είναι απλά λάθος. Και το λάθος οφείλεται στο ότι είναι τελείως αδύνατον να αναπαραστήσεις μια πεπλατυσμένη σφαίρα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς να επιλέξεις από ποιό σημείο βλέπεις το χάρτη.
Έτσι λοιπόν, ο Γερμανός Mercator, ο οποίος πρώτος έφτιαξε τους χάρτες που χρησιμοποιούμε κατά κόρον σήμερα, επέλεξε να έχει ως κέντρο του την Ευρώπη, κάνοντάς την να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη. Δεν είχε κάποιο κακό σκοπό. Άλλωστε τότε η Ευρώπη ήταν το κέντρο τού κόσμου και κάπου έπρεπε να είναι το κέντρο!
Μετά ήρθαν πολλοί ακόμα χαρτογράφοι που επιδίωξαν να διορθώσουν αυτό το λάθος, αλλά τα ονόματά τους και τα έργα τους δεν ξέφυγαν ποτέ από τα σκονισμένα βιβλία της ιστορίας της επιστήμης της χαρτογραφίας.
Τελευταίος ήταν ο Peters, ο οποίος έφτιαξε έναν νέο χάρτη ο οποίος αναπαριστά όσο πιο ακριβέστατα γίνεται τον πραγματικό χάρτη του κόσμου στον οποίον ζούμε.
Μη λιποθυμήσετε. (ανοίγει με κλικ)
Η Αφρική φαίνεται τεράστια ε; Και η Ευρώπη μια σταλιά. Ξέρετε γιατί; Γιατί έτσι ακριβώς είναι.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί τόσους αιώνες δεν έχουμε αλλάξει χάρτες. Αυτό ξέρει κανείς να το απαντήσει;
Yeap, you guessed it. Δεν αλλάζουμε τους χάρτες μας γιατί δεν θέλουμε να ξέρει ο κόσμος πως η Αφρική είναι μεγαλύτερη. Δεν θέλουμε ο κόσμος να ξέρει πως είμαστε μια σταλιά. Δεν θέλουμε να συνδέσουνε την εδαφική τους υπεροχή με το ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού πεινάνε.
Και αν αυτό σας φαίνεται κουφό και "αποκλείεται να είναι όλα αυτά μια συνομωσία" τότε πώς θα σας φαινόταν το γεγονός πως ο μόνος λόγος που το βόρειο ημισφαίριο είναι στο πάνω μέρος του χάρτη είναι ο ίδιος: η δημιουργία της εντύπωσης της γεωγραφικό-πολιτικής υπεροχής;
Για προσπαθείστε να εντοπίσετε την Ευρώπη (και πόσο μάλλον την Ελλάδα) αν είχαμε υιοθετήσει αυτόν τον χάρτη του κόσμου:
Επιτυχημένο Instagram Marketing
Πριν από 4 χρόνια
5 σχόλια:
Δούλεψε ρε ρεμάλι!!!
Άιντε..
Όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας εισαι ικανός να θέσεις σε δημοσκόπηση..
Το πρόβλημα με τις προβολές γενικά ξεκινάει από το ότι η σφαίρα (ας υποθέσουμε ότι η γή είναι σφαίρα) δεν είναι αναπτυκτό σχήμα. Δηλαδή δεν μπορύμε να την ξεδιπλώσουμε με τέτοιο τρόπο που να απλωθεί σε ένα επίπεδο και να γίνει χάρτης. Αναγκαστικά λοιπόν προβάλουμε την επιφάνεια της σε άλλες επιφάνειες οι οποίες είναι αναπτυκτές (ξεδιπλώνονται). Τέτοιες είναι το επίπεδο (προφανώς), ο κώνος και ο
κύλινδρος. Οι προβολές διακρίνονται σε ισαπέχουσες (διατηρούν τις αποστάσεις), σε σύμμορφες (διατηρούν τις γωνίες) και ισοδύναμες (διατηρούν το εμβαδό). Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω δε θα ισχύει ότι προβολή και να διαλέξεις.
Ο χάρτης που έκανε ο Gerhard -Merkator- Kremer το 1569 είναι παγκόσμια κυλινδρική προβολή με τον κύλινδρο να εφάπτεται στον ισημερινό. Έχει το μειονέκτημα να παραμορφώνει πάρα πολύ τους πόλους άλλα είναι μια σύμμορφη προβολή και αυτό εξυπηρετούσε πολύ την ναυσιπλοϊα την εποχή που έγινε γιατί οι ευθείες του χάρτη του είχαν το ίδιο αζιμούθιο σε όλο το μήκος τους (σταθερή γωνια στην πυξίδα). Αν προσέξεις το χάρτη δεν είναι μόνο η Ευρώπη στο κέντρο αλλά και η Αφρική και ο Ατλαντικός ωκεανός. Πέρα από το ότι κι εσύ το σπίτι σου θα έβαζες στο
κέντρο, ο Ειρηνικός δεν ήταν και τόσο πολυσύχναστος από τους δημιουργούς του χάρτη, οπότε δεν πείραζε και τόσο να κοπεί στη μέση. Άσε που με την τομή στο Βερίγγειο δεν κόβεται άλλη μεγάλη ηπειρωτική έκταση.
Τώρα για το χάρτη του Peters. Είναι μια ισοδύναμη προβολή και το ακριβώς αντίθετο από το χάρτη του Μέρκατορ! Διατηρεί τα εμβαδά αλλά με μεγάλες (και σκόπιμες) παραμορφώσεις στο σχήμα.Η βασική του χρησιμότητα είναι να αφυπνίζει τους ανθρώπους που δεν βγάζουν το ψωμί τους με τους χάρτες στο γεγονός ότι το τι απεικονίζεται σαν επιφάνεια της Γης εξάρταται καθαρά από το point of view του καθενός. Πολλοί χρησιμοποιούν τέτοια τερτίπια με τον τρόπο που υποννοείς για να χειραγωγήσουν τον κόσμο. Υπάρχουν βεβαια και άλλες προσπάθειες να προσεγγισθεί το σχήμα της Γης με διάφορες τμηματικές προβολές διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία κοντά στην πραγματικότητα. Μια αναζήτηση θα σε πείσει. Τώρα αν θες να δεις πως είναι η Γη πραγματικά, μπορείς να πάρεις μια υδρόγειο σφαίρα!
Με δυο λόγια: Καμία προβολή δεν είναι εντελώς λάθος και καμία δεν είναι εντελώς σωστή. Απλώς επιλέγεις αν θες να διατηρήσεις το σωστό σχήμα ή τη σωστή έκταση. Προς το παρόν ο ΟΗε και οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί έχουν επιλέξει το πρώτο.
πολύ ωραίο θέμα george δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, το μόνο για το οποίο είχα απορήσει είναι το γιατί έχουμε πάντα την ευρώπη σαν κέντρο, κάτω την αφρική, δυτικά την αμερική κτλ
ΓΕΩπολιτικά δεν υπερέχει το βόρειο ημισφαίριο. Τα πιο όμορφα τοπία είναι στο νότιο ημισφαίριο.
Πολιτικά, ναι, υπερέχει στην παρούσα φάση του χρόνου. Επί Mayas, Incas και Αζτέκων δεν υπερείχε.
Αλλά για να τα βρούμε, αλλάζω την πρόταση.
Δεν ισχύει το "η δημιουργία της εντύπωσης της γεωγραφικό-πολιτικής υπεροχής" αλλά το "η υποσυνείδητη υπενθύμιση της πολιτικής υπεροχής".
Almeida, όπως λέμε Tony?
Δημοσίευση σχολίου