4.11.04

Ποιοί αντιαμερικάνοι;

Κάτι διάβασα στο Βήμα της Κυριακής (οι Κυριακάτικες είναι οι μόνες εφημερίδες που διαβάζω γιατί με ενδιαφέρουν οι απόψεις ανθρώπων και όχι τόσο τα καθημερινά γεγονότα που γράφονται βιαστικά και επιπόλαια). Είναι εκπληκτικό το ότι κάποιοι αισθάνονται αντιαμερικάνοι αλλά οδηγούν Ford, βάζουν βενζίνη Shell, φοράνε Levi's, ακούνε Britney και Shaggy, πηδάνε με Durex, αγοράζουν laptop Dell, τρέχουν Windows, πίνουν Jack Daniels, φωτογραφίζουν με HP, βλέπουν ταινίες του Hollywood, δροσίζονται με κλιματιστικό General Electric, τρέχουνε με Nike.

Γιατί αν θες να είσαι αντιαμερικάνος, ή οτιδήποτε "αντί-" τότε λογικό δεν είναι θα πρέπει να μην δέχεσαι οτιδήποτε αμερικάνικο; Αλλιώς είναι σαν να είσαι αντι-καπιταλιστής αλλά να καταθέτεις τα λεφτά σου στην τράπεζα για να πάρεις τον τόκο. Σαν να δηλώνει κομμουνιστής και στέλνεις τα παιδιά σου στο Αμερικάνικο Κολλέγιο και μετά στο Yale.
Εγώ πάλι είμαι αντί-αντί. Δε γουστάρω να είμαι αντί-κάτι-άλλο. Αποφάσισε ο Bush να βομβαρδίσει; Ντροπή του, από ανθρωπιστικής πλευράς. Αλλά από τη δική του σκοπιά, καλά κάνει. Επιχειρηματίας είναι, μεγιστοποιεί το κέρδος του εις βάρος κάποιων άλλων. Είναι κάτι σαν τον επιχειρηματία που κάνει τα πάντα για να κλείσει τον ανταγωνιστή του και να έχει το μονοπώλιο, αλλά σε πολύ πολύ μεγαλύτερο επίπεδο. Και αν σήμερα δεν είμαστε εμείς οι κάποιοι άλλοι, μπορεί να είμαστε αύριο. Συμφωνώ. Είστε λοιπόν αντι-Bush. Και αντι-Kerry (αν είχε βγει ο άνθρωπος). Αλλά όχι αντιαμερικάνοι.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι οι Αμερικάνοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δε μπορείς για ότι γίνεται να λες ότι φταίνε οι Αμερικάνοι (ή οι Εβραίοι). Γιατί και έτσι να είναι ευθύνεται μια μικρή ελίτ αυτών. Ο λαός σου φταίει; Οι λαοί δε διαφέρουν μεταξύ τους. Αν δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες από ψηλά που τους κατευθύνουν, οι λαοί τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Τους τρομοκρατούν και ψηφίζουν Bush γιατί τους έχουν πείσει ότι αυτός θα τους σώσει. Και μην ακούσω ότι είναι κουτοί και επηρρέαζονται από τα ΜΜΕ γιατί θα σας θυμίσω πώς δημιουργήθηκε η φούσκα του ΧΑΑ όταν όλοι παπαγαλίζαμε ότι μας έλεγαν: "Θα ανέβει η τάδε μετοχή, οι τράπεζες πάνε καλά, αγόρασε κατασκευαστικές".

Έτσι και οι Αμερικάνοι παπαγαλίζουν τώρα: "Οι τρομοκράτες δε μας πάνε γιατί είναι κακοί άνθρωποι, εμείς έχουμε το Θεό με το πλευρό μας, είναι κακοί άνθρωποι, εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι, πρέπει να τους εξοντώσουμε, ποιός καλύτερος από αυτόν τον σούπερ καλό άνθρωπο τον Πρόεδρό μας;"

Ας σκεφτόμαστε και ας είμαστε αντικειμενικοί λοιπόν. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, ναι;

2 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Μόλις ανακάλυψα το blog σου. Hi λοιπόν, και σχετικά με αυτό το post: σωστός!

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ (ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ)ΝΑ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Ή ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΒΡΙΣΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΤΩΝ(ΣΟΡΡΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟ). Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΗ ΜΥΓΑ ΚΑΙ ΜΥΓΙΑΖΟΜΑΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΟΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ(Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ) ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΧ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΕΛΛΕΡ, Η ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΔΙΑ...