28.10.04

Κρατάμε σκορ;

Είναι εκπληκτικό το πόσοι δεν θέλουν να κρατάει τη σημαία Αλβανός. Σε μια έρευνα που είδα σε ένα site, το 48% των επισκεπτών ήθελαν την σημαία να την κρατάει μόνο ελληνικό χέρι.
Παρά τις τοποθετήσεις του πολιτικού κόσμου, του Προέδρου της Δημοκρατίας (ένας θεσμός πολύ πιο σεβαστός από όλους τους άλλους πολιτικούς μαζί, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ο Στεφανόπουλος), των δημοσιογράφων, του κόσμου των τεχνών και των γραμμάτων, υπάρχει ακόμα κόσμος που δε θέλει τους Αλβανούς να σηκώνουν τη σημαία. Μένω άναυδος (και οι υπόλοιποι μάλλουν μένουν Σόλωνος, που έλεγε ο Χάρυ Κλυν). Ο Αλβανός που μένει στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα, πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο και πασχίζει να απορροφηθεί από το ελληνικό σύστημα δηλαδή είναι λιγότερο Έλληνας από τον DJ Tiesto ο οποίος έβγαλε CD με την ελληνική σημαία στο εξώφυλλο;


Κάθε έξι μήνες τα ίδια. Μην σηκώσει Αλβανός, Βούλγαρος ή πρώην Σοβιετικός τη σημαία. Καταλήψεις σχολείων (άλλο που δε θέλανε να βρούνε τα παιδιά δικαιολογία για κατάληψη) και αντιδράσεις γονέων. Ανθρώπων μεροκαματιάρηδων που η μόνη του χαρά μέσα στη μιζέρια είναι να δούνε το καμάρι τους να αριστεύει. Λογικό είναι το να θέλουνε να δούνε το παιδί τους να κρατάει τη σημαία. Αλλά αν θέλουν να το δούνε, τότε θα έπρεπε το παιδί τους να είναι ο καλύτερος μαθητής. Και προφανώς δεν ήταν.

Και μιλάνε οι γονείς για κατάφορη αδικία εις βάρος των παιδιών τους. Γιατί; Επειδή ο Αλβανός ήταν καλύτερος; Μήπως ο Αλβανός είχε περισσότερα λεφτά και το παιδί του έκανε περισσότερα ιδιαίτερα; Α όχι, ίσως να είναι το ότι οι Αλβανοί γονείς προλαβαίνουν να διαβάζουν τα παιδιά τους οι ίδιοι σε μαθήματα που δεν γνωρίζουν. Αφήστε που οι Αλβανοί έχουν και μεγαύτερη εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα.

Αλλά ποιός φταίει; Φταίει ο μεροκαματιάρης γονέας που δεν είχε την επιλογή να ανοίξει τα μυαλά του, που κάποια πράγματα στη ζωή του κάτσανε στραβά και που δε μπορεί να ξεφύγει από την κατάστασή του; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όχι δε φταίει.

Ποιός φταίει; Φταίνε οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, όλοι οι επιφανείς άνθρωποι που του λένε ότι ζει στην καλύτερη χώρα του κόσμου. Και αυτός τα πιστεύει, γιατί έτσι διασκεδάζει τη μιζέρια του.

Βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ουραγός της Ευρώπης στο τάδε ζήτημα, αλλά έχει την πρωτιά. Νά τη η εθνική υπηρηφάνια. Ακούει στις ειδήσεις ότι το βιοτικό επίπεδο της γειτονικής (και "εχθρικής") Τουρκίας είναι απίστευτα χαμηλό. Βγάζει το συμπέρασμα ότι είναι ζώα όλοι οι Τούρκοι. Βγαίνει μια Φανή Χαλκιά και δηλώνει ότι οι Έλληνες έχουν γεννηθεί μόνο για πρωτιές. Γουστάρει ο μεροκαματιάρης. Βγαίνει ο Σάκης τρίτος στη Eurovision, και μετά οι Τατιάνες λένε ότι αδικήθηκε που δεν βγήκε πρώτος, τα συμφέροντα των φάγανε κλπ. Το καταπίνει και αυτό ο Έλληνας, γιατί έχει την ανάγκη να πιστέψει κάπου. Του λέει ο αρχιεπίσκοπος πως ο Θεός προτιμά τους Έλληνες, καθότι Ορθόδοξοι. Φέρε κι από εκεί υπερηφάνια. Πήραμε το ευρωπαϊκό, νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές.

Δώστου κούνημα της σημαίας μέχρι πρωΐας, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή του Έλληνα την επόμενη μέρα, χωρίς να έχουν φύγει τα προβλήματα. Και φυσικά έχουμε και το ότι ΚΑΠΟΤΕ ήμασταν σπουδαίος λαός οι Έλληνες, πριν 2.500 χρόνια.

Με αυτά και με εκείνα, τι να κάνει ο έρμος ο Έλληνας, του έχουν φουσκώσει τα μυαλά ότι αυτός είναι και άλλος δεν είναι. Βγάζει το κόμπλεξ λέγοντας του Αμερικάνους αμερικανάκια, τους Βρετανούς αδερφές, τους Γάλλους σωβινιστές, τους Ιταλούς χαζοβιόληδες καιτους Τούρκους ζώα. Νομίζω πως πιο ξενοφοβικός λαός δεν πρέπει να υπάρχει από τους Έλληνες.

Και ο Αλβανός που ήρθε εδώ για να ζήσει επειδή στην Αλβανία "δε βγαίνει", του φταίει και πρέπει να πληρώσει. Όχι μόνο με αυτά που τραβάει στην καθημερινότητά του όντας πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Δε του φτάνουν αυτά. Πρέπει να του δημιουργούμε και άλλα συναισθήματα. Να μη μπορεί να πανηγυρίσει ούτε μια νίκη στοποδόσφαιρο.

Δεν ξέρω πολλά πράγματα, είναι αλήθεια. Δεν με απασχόλησε ποτέ η Ιστορία και ξέρω κάποια πράγματα τόσο αποσπασματικά που δε νομίζω ότι θα έπρεπε να μιλάω για το τι είχε γίνει κάποτε, με τους παππούδες μας και τους υπόλοιπους πεθαμένους. Αλλά δε νομίζω ότι οι λαοί έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αν οι λαοί αντί να φανατίζονται ο ένας εναντίον του άλλου για να ακολουθήσουν τα συμφέροντα του καθένα δεξιά και αριστερά, θρησκευτικά, πολιτικά, αθλητικά, κ.ο.κ. τότε πιστεύω θα περνάμε καλύτερα. Θα σκεφτόμαστε καθαρότερα. Θα κοιτάμε τη δουλειά μας.

Γιατί εγώ, όταν ήμουν στην Βρετανία για 6 χρόνια, κανείς δε μου είπε να μην πανηγυρίζω στις νίκες της Ελλάδας. Κανείς δε μου απαγόρευσε να γιορτάσω το Ορθόδοξο Πάσχα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Κανείς δε μου είπε ότι η Ελλάδα είναι χώρα δευτέρας κατηγορίας. Κανείς δε με έκανε να νιώσω πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Και αν θέλετε να ξέρετε, όσοι δεν έχετε ζήσει έξω, έτσι ακριβώς ήμασταν. Τι σχέση έχει ένα τσούρμο Ελλήνων φοιτητών σε ένα τραίνο να μιλάει δυνατά, να ενοχλεί, να βρίζει, να λερώνει με τους Βρετανούς που διαβάζουν ήσυχα την εφημερίδα τους; Τίποτα. Και μη μου πείτε τώρα "μα είναι ξενέρωτοι"! Όχι και τα δικά μας δικά μας, και τα δικά τους δικά μας!

Αυτοί οι άνθρωποι μου δίδαξαν εμένα προσωπικά την ανωτερότητα όταν μου συμπεριφέρθηκαν σαν ίσο με αυτούς, όταν βγήκα από το πανεπιστήμειο και έψαξα δουλειά και έπαιρνα ένα καλό μισθό. Όταν μου εμπιστεύθηκαν σοβαρές δουλειές. Όταν με βάλανε σε θέσεις που ποτέ ένας Αλβανός δε θα έπαιρνε στην Ελλάδα.

Και για σκέψου δύο πράγματα. Πρώτον θυμήσου τι έκανε ο Χίτλερ και παρομοίασε τις πράξεις του με τις δικές σου, Έλληνα, που πιστεύεις στην υπεροχή της φυλής σου, όπως ο Χίτλερ πίστευε στην υπεροχή της δικής σου. Και μετά θυμήσου πόσοι Έλληνες ήταν αυτοί που φύγανε για τη Γερμανία το '60 για να βρούνε εκεί δουλειά, βγάλανε μια περιουσία και γυρίσανε. Νομίζεις ότι διαφέρουν καθόλου από τους Αλβανούς που έχουν έρθει εδώ για να προκόψουν; Ξέρεις ότι το λιγότερο από 1 στους 3.000 Αλβανούς στην Ελλάδα είναι αυτοί που έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα;

Δεν είναι όλοι τους εγκληματίες. Θέλουν κι αυτοί, σαν εσένα, να κάνουν οικογένεια, να περνάνε καλά, να βγάζουν λεφτά, να δούνε τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σωστά. Γιατί να μην τους αφήσουμε;


5 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Σωστός κι εδώ!

Ανώνυμος είπε...

TO MONO POY SYGKRATEI ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΦΕΡΘΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΝΑΤΙΝΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...ΑΝ ΕΙΧΕ, ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟ....ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ) ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΠΟΥ ΘΑ ΕΔΕΡΝΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΕΝΕΝ ΑΛΒΑΝΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ...ΕΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΤΟΝ " ΑΛΒΑΝΙΣΜΟ
"..., ΤΟΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΑς, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ (ΕΣΤΩ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ)...ΓΑΜΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ...ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΛΑΟΣ ΣΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ...ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ...ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ..,

Ανώνυμος είπε...

Με λενε μιχαλη,ζω γυρω στα 13χρονια στην Ελλαδα.ειμαι ενας αλβανος φοιτητης και σπουδαζω κοινωνικη ανθρωπολογια.σε συγχαιρω γι'αυτο το εξαιρετο αρθρο σου.Οι αποψεις σου με βρισκουν απολυτα συμφωνο.εχεις και ενα πλεονεκτημα τον αυτοσαρκασμο εφοδιο που κανενας εθνικιστης δεν θα μπορεσει να κατανοησει.και ο αυτοσαρκασμος ειναι εκεινοσ που οδηγει ενα ατομο 'η ακομα και εναν λαο στην αυτογνωσια.το e-mail μου mike.2525@hotmail.com θα χαιρομουν πολυ να μιλησουμε πανω σε τετοια θεματα.

Little Green Fairy είπε...

Αρχισα να σε διαβάζω σήμερα και έχω πιάσει τις αναρτήσεις σου από την αρχή.

Η μητέρα μου είναι Ρωσίδα και ο πατέρας μου Έλληνας. Μεγάλωσα στην Ελλάδα (οι γονείς μου με έφεραν εδω όταν ήμουν 2 μηνών). Δεν αρνούμαι την Ρωσία ως δεύτερη πατρίδα μου αλλά δεν έχω δεσμούς. Εδώ μεγάλωσα, εδώ σπούδασα, εδώ ζω και εργάζομαι. Ούτε τη ρωσική γλώσσα δεν έμαθα ποτέ λόγω κομπλεξ της οικογένειας του πατέρα μου.

Στο δημοτικό οι δάσκαλοι με έβαζαν πάντα να συμμετέχω σε χορωδίες/παραδοσιακούς χορους/απαγγελία ποιημάτων κλπ στις εθνικές γιορτές. Οι συμμαθητές μου, παιδάκια 6-8 ετών μου έλεγαν με κακία "Μην τραγουδάς τον Εθνικό Ύμνο, δεν είσαι Ελληνίδα".

Αντιμετωπίζω προβλήματα από το περιβάλλον μου μέχρι και σήμερα. Έχω μάθει να τους αγνοώ, ξέρω πολύ καλά τι ήταν οι παππούδες μου και τι είμαι εγώ.

Νιώθω όμως το κόμπλεξ και την προκατάληψη να πνίγουν παιδιά σαν εμένα. Και δεν μπορώ παρά να πω πως είναι μεγάλη αδικία να φέρεσαι σε έναν άνθρωπο σαν να είναι κατώτερος σου τη στιγμή που εσύ ο ίδιος είσαι για κλάμματα. Ποιός είσαι για να κρίνεις και να βάζεις στο περιθώριο οποιονδήποτε; Μήπως απλά θέλεις να καταστρέψεις οτιδήποτε είναι καλύτερο από εσένα; Μήπως να αφήσεις στην άκρη τις φοβίες και τις προκαταλήψεις σου και να πάρεις μαθήματα προς μίμηση από αυτούς του ανθρώπους;

Sad_Vampiress είπε...

Οποτε ειχα χρονο διαβαζα τα ποστ σου... και ομολογω οτι με τρελαινει το Humor σου!!

Θελω απλα να πω στο συγκεκριμενο ποστ σου, ναι καλα αυτα που λες... πληρωνουν φορους ολοι οι ξενοι που ειναι στην ελλαδα, και μπραβο στα παιδια τους που ειναι αριστοι μαθητες.... αλλα μεχρι εκει
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΘΛΟ!!!!!!

Ας βρουν αλλο τροπο να βραβευσουν τους αριστουχους... αλλα οχι την
ΣΗΜΑΙΑ.... Χυθηκε αιμα για να ειναι στα χερια μας.... γιναν αγωνες... ειναι προσβλητικο να δινεται σαν επαθλο στον καθε ξενο
και οχι μονο αλβανο ρωσο ουκρανο αλλα και σε αγγλους γαλλους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ και πασης φυσεως ξενους...

Παντα φιλικα και με εκτιμηση!!!